Politik

Mette Frederiksen varsler nyt pressemøde: - Vil gøre alt for at undgå ny nedlukning

Hvad skal der ske? Tirsdag klokken 13 er der spørgetime i Folketinget. Her skal statsminister Mette Frederiksen (S) svare på spørgsmål fra de øvrige partiledere.

Hvorfor er det interessant? Mette Frederiksen vil formentlig blive spurgt til en lang række aktuelle emner som eksempelvis den nye finanslov og sagen om de slettede sms'er. Der kan meget vel komme nye og interessante svar.

Livebloggen lukker

Og så er vi ved at være igennem dagens program for spørgetimen. Livebloggen lukker ned.

Elleman glæder sig over, at topskatteforslag ikke blev afvist

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, stiller sig nu også op foran pressen. Han vil helst tale om behovet for økonomiske reformer og glæder sig over, at Mette Frederiksen ikke direkte afviste Venstres forslag om at hæve topskattegrænsen.

Mette Frederiksen varsler nyt pressemøde onsdag: - Vil gøre alt for at undgå ny nedlukning

Statsminister Mette Frederiksen svarer nu på spørgsmål. Hun tror, der kommer nye restriktioner, og siger, at endnu et pressemøde er på vej.

- Vi arbejder lige nu efter et pressemøde i morgen, siger Mette Frederiksen.

Der er allerede indkaldt til et pressemøde med sundhedsmyndighederne tirsdag klokken 16, men her bliver der ikke varslet eventuelle nye restriktioner. Det sker først onsdag, lader statsministeren forstå.

- Med den nye variant, som er meget smitsom, så må man forvente, at vi kan få behov for yderligere initiativer.

Bliver det hjemmearbejde og forsamlingsforbud?

- Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at undgå en ny nedlukning a la det, vi har været igennem før, siger Mette Frederiksen, der ikke vil sige noget om eventuelle nye restriktioner.

Spørgetimen er slut – pressen kan stille spørgsmål om lidt

Så er spørgetimen forbi. Pressen har mulighed for at stille statsministeren spørgsmål om lidt. Vi følger fortsat med her på livebloggen.

Sundhedsordførere indkaldt til møde onsdag

Folketingets sundhedsordførere er ifølge TV 2s oplysninger indkaldt til møde i Sundhedsministeriet onsdag klokken 12.15 om coronasituationen. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil ikke deltage fysisk, da han er testet positiv og derfor isoleret på et hotel i Bruxelles.

Ifølge TV 2s oplysninger har mødet været planlagt noget tid og er derfor ikke direkte indkaldt, efter Mette Frederiksen tirsdag eftermiddag har varslet mulighed for nye restriktioner.

Klokken 14 er der møde i Folketingets epidemiudvalg, hvor sundhedsordførerne også sidder. Her skal partierne muligvis forholde sig til bud på nye restriktioner fra epidemikommissionen, som rådgiver regeringen om corona.

Vanopslagh vil have statsministeren til at afskaffe bureaukrati i sundhedsvæsenet

Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, foreslår at hjælpe det pressede sundhedsvæsen ved at afskaffe "unødvendigt bureaukrati". Det har mange politikere før ham også foreslået, uden projektet tilsyneladende er lykkedes.

Mette Frederiksen siger, at hun også gerne vil være med til at afskaffe bureaukrati, men Vanopslagh forstår ikke, hvorfor der tilsyneladende ikke er blevet gjort noget. Han spørger, om hun vil garantere, at der sker noget i denne valgperiode.

- Det bliver sværere end som så, fordi der er så mange interesser på spil, siger Mette Frederiksen.

Hun nævner selv, at hun tidligere har sat spørgsmålstegn ved, om det var nødvendigt, at ældres bmi skulle måles af ældreplejen, men at der hurtigt rejste sig modstand mod hendes forslag fra forskellige faggrupper.

Pressemøde om corona klokken 16

Mens spørgetimen er i gang, indkalder Sundhedsstyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed, Styrelsen for Forsyningssikkerhed og Statens Serum Institut til pressebriefing i dag klokken 16 om status på epidemien, Omikron-varianten, smitteopsporing og testkapaciteten.

Pape foreslår topskattelettelser

Den konservative leder Søren Pape Poulsen vil vide, hvad regeringen vil gøre for at skabe yderligere vækst og sikre, at der er hænder nok i den private sektor. Han foreslår selv at lempe topskatten, men den bider statsministeren ikke umiddelbart på.

Mette Frederiksen er "helt principielt" enig i, at brugerbetaling på tandlæge er forkert

Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, glæder sig over, at det med den nye finanslovsaftale bliver gjort gratis for unge mellem 18 og 21 år at gå til tandlægen. Hun spørger Mette Frederiksen, om hun ikke vil være med til at gøre tandlægebesøg gratis for alle danskere.

- Jeg vil ikke allerede nu tage hul på næste års finanslovsforhandlinger. Men helt principielt bør der ikke være forskel på, om man har dårlige tænder eller et brækket ben, svarer Mette Frederiksen.

Skal julefrokosterne aflyses? Mette Frederiksen tror, der er behov for yderlige tiltag

Pia Olsen Dyhr spørger statsministeren, om ikke det er på tide at bede danskerne droppe julefrokosterne og overveje mere hjemmearbejde.

Statsministeren svarer ikke direkte, men siger, at hun deler SF-formandens bekymring.

- Myndighederne overvejer, om der er behov for yderligere tiltag. Det tror jeg, der er.

- Jeg deler analysen af, hvor alvorligt det er. Vi må forberede os på, at der bliver behov for yderligere.

- Vi er villige til at diskutere hvad som helst for at komme det her uhyre til livs

SF's Pia Olsen Dyhr spørger til de mange skudepisoder, der den seneste tid har været i og omkring København. Hun siger, at hun er "dybt bekymret" over, at der "år efter år er de her peioder med skyderier". SF-formanden spørger Mette Frederiksen, hvad hun vil gøre.

- Hvis Danmark skal være trygt, skal vi også have styr på udlændingepolitikken. Det hænger sammen med retspolitikken. Og der er kommet for mange til Danmark, siger Mette Frederiksen.

Hun nævner ikke nogen nye initiativer, men siger:

- Vi er villige til at diskutere hvad som helst for at komme det her uhyre til livs.

Ellemann til Frederiksen: Vil du være med til at hæve topskattegrænsen?

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har nu mulighed for at stille spørgsmål. Han vil vide, hvordan det går med forhandlingerne om nye økonomiske reformer. Regeringen foreslog i starten af september blandt andet at skære i dagpengemodtageres dimittendsats, men Jakob Ellemann-Jensen spørger statsministeren, om hun ikke også vil være med til at hæve topskattegrænsen.

Det svarer Mette Frederiksen ikke direkte på.

- Topskattelettelser er ikke noget, regeringen har lagt frem. Vi fokuserer på andre områder, siger Mette Frederiksen.

Jakob Ellemann-Jensen spørger derefter, om regeringen vil støtte Venstres forslag om at hæve bundfradraget.

- Jeg har ikke nogen stor lyst til at afvise alle gode ideer, når vi står og forhandler. Hvis vi skal lave en bred aftale, skal vi ind i et forhandlingslokale sammen, svarer Mette Frederiksen.

Heunicke testet positiv for corona

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er tirsdag testet positiv for covid-19 og deltager ikke i spørgetimen.

Han er nu i selvisolation på hotel i Bruxelles, oplyser Sundhedsministeriet.

Mette Frederiksen taler om nye coronatiltag: - Det går uhyggeligt hurtigt

Mette Frederiksen starter med at sige ord. Hun taler om coronasituationen, som regeringen ser på med stigende bekymring, lyder det.

Hun nævner, at antallet af indlagte er firedoblet de seneste to måneder, og at den nye variant Omikron spreder sig hurtigt

- Det går uhyggeligt hurtigt. Derfor skrues der nu yderligere op for vaccinationsindsatsen, siger Mette Frederiksen.

Hun siger, at målet er, at en halv million danskere om ugen skal kunne vaccineres fra næste uge.

- Vi er der nu, hvor vi følger udviklingen meget tæt. Ikke på daglig basis, men flere gange om dagen.

- Myndighederne overvejer nu, om der er behov for yderligere tiltag. Vi må ikke lade pandemien løbe løbsk.

Redder: Det kommer ikke kun til at handle om sms'er

Statsminister Mette Frederiksen var tirsdag formiddag i samråd om sagen om de slettede sms'er. Her sagde hun blandt andet, at hun ikke kan garantere, at alle relevante mobiltelefoner og iPads er afleveret til politiet, som forgæves har forsøgt at genskabe sms'erne.

Ifølge TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, kommer de slettede sms'er formentlig til at fylde i spørgetiden, men han tror langtfra, de kommer til at optage al tiden.

- Jeg er ikke nødvendigvis sikker på, det kommer til at være dominerende i spørgetimen. Det er lykkedes regeringen at tale om politik igen. Der blev landet finanslov i går og aftale på det grønne område og sundhedsområdet i weekenden, så mon ikke også de emner kommer til at fylde, siger Hans Redder.