Coronavirus

Eksperter foreslår testkrav for vaccinerede

Eksperterne har ikke et konkret antal for, hvor mange der maksimalt må være samlet, før testkravet skal træde i kraft.

Når du er færdigvaccineret, får du et gyldigt coronapas, og dermed har du adgang til biografer, teatre og koncerter.

Men to stik med en coronavaccine bør ikke være adgangsbillet alene.

I fremtiden skal det også være et krav, at du kan fremvise en negativ coronatest, hvis du vil deltage i et større indendørs arrangement. Uanset om du er vaccineret eller ej.

Det mener Anders Beich, coronatalsmand for de praktiserende læger, og Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi på RUC.

For med stigende smittetal er der brug for flere tiltag.

- Det ser desværre ud til, at Omikron-varianten er endnu mere smitsom end Delta-varianten, og derfor har vi brug for at skærpe nogle af de værktøjer, vi har, siger Anders Beich.

Og i den forbindelse er coronatest et simpelt værktøj, lyder det.

- Vi kan komme langt ved at teste folk, inden de går ind og er sammen. Hvis vi skal undgå at lukke for meget ned, så er det et af de værktøjer, man kan bruge, siger han.

Sådan er de danske Omikron-tilfælde

  • Der er torsdag 796 bekræftede tilfælde af covid-19-varianten Omikron.
  • Fredag 3. december lød tallet på 18 bekræftede tilfælde, mens 42 andre tilfælde var ved at blive undersøgt.

Kilde: SSI

Hvor aggressiv er den?

Og det er netop Omikron-varianten, der bekymrer eksperterne. For selvom der er sat markant ind for at bremse smitten med den nye variant ved at teste nære kontakter og nære kontakters nære kontakter, så er smitten stadig i vækst.

- Vi risikerer, at den kører løs. Rapporter fra Sydafrika viser, at den giver mildere symptomer, men vi ved ikke, om det holder vand, siger Viggo Andreasen.

Da den britiske variant – den såkaldte Alfa-variant – dukkede op, viste de første rapporter, at den mindede om den oprindelige coronavariant. Først senere viste det sig, at Alfavarianten var 50 procent mere aggressiv.

- Derfor vil det være fornuftigt at indføre krav om test, så længe vi ikke ved nok om Omikron, siger Viggo Andreasen.

For selvom meget peger på, at den nyopdagede variant er mere smitsom end tidligere coronavarianter, så ved vi det ikke endnu. Og vi kender heller ikke dens symptomer fuldt ud.

Smitteudbrud i Oslo

Et udbrud med omikron i Oslo har også vist, hvor meget den nye variant smitter.

Over hundrede mennesker var samlet til julefrokost på Louise Restaurant & Bar i Oslo, hvor 120 indtil videre er smittet med coronavirus. De positive prøver er stadig i gang med at blive screenet, men indtil videre viser resultatet, at størstedelen er smittet med Omikron.

Dermed er det det første store arrangement udenfor Sydafrika, hvor de smittede er blevet inficeret med Omikron-varianten.

Om det høje antal smittede skyldes, at Omikron er mere smitsom, eller om det skyldes, at den er i stand til modstå vaccinerne, er endnu uvist, skriver Sundhedsministeriet.

Og netop derfor efterspørger eksperterne testkrav.

- Fordi det ser ud til, at Omikron-varianten er endnu mere smitsom end Delta-varianten, kan vi ikke vaccinere os ud af smitten. Men vi kan dæmpe den med værktøjer. Eksempelvis testkrav eller mundbind ved indendørsarrangementer, siger Anders Beich.

Hvad angår antallet af personer, der maksimalt må være sammen, før der skal gælde et testkrav, har hverken Anders Beich eller Viggo Andreasen et konkret bud på.

- Om det er til en julefrokost eller en koncert, det er der nogle, der skal regne på, siger Anders Beich.

TV 2 arbejder på at få en kommentar fra Sundhedsministeriet.