GO'

Det er sæson for stjerneskud – om en uge topper det

Det kræver ikke en særlig stjernekikkert at se hverken stjerneskud eller planeter, forklarer astrofysiker Michael Linden-Vørnle.

Det er ikke kun lyskæder og juletræer, der lige nu lyser haver og gågader op i hele Danmark.

December er nemlig også en særlig tid i den astronomiske verden. Lige nu byder himlen over os nemlig på flere himmelfænomener, hvis vi kigger op, lyder det fra Michael Linden-Vørnle, der er astrofysiker ved DTU Space.

- Vi har de her stjerneskudssværme, der kommer hvert år på cirka samme tid, fordi Jorden hvert år flyver gennem støvskyer efterladt af kometer, og det giver ekstra mange stjerneskud på himlen, siger han i ’Go’ morgen Danmark’.

Men stjerneskud er ikke det eneste, man kan se.

Venus, Saturn og Jupiter har lagt sig ind på række, og Den Internationale Rumstation kan ses tydeligt kredse om os på nattehimlen.

Michael Linden-Vørnle har derfor lavet en guide til, hvordan og hvornår vi skal se op.

Tre himmelfænomener i december

 1. Stjerneskud

  I december er det meteorstormen Geminiderne, der giver ekstra mange stjerneskud. Geminiderne er årets kraftigste og mest intense meteorregn og kan give op til 150 stjerneskud i timen. Geminiderne adskiller sig ligeledes, fordi den er en af de få meterorstorme, der giver flest stjerneskud i timerne før midnat. 

  Geminiderne topper natten mellem 13. og 14. december, så hvis vejret er klart, er det en af årets bedste nætter at se på stjerneskud.  

 2. Planetparade

  I december er det også muligt at se en planetparade.  

  Venus, Saturn og Jupiter lyser særligt klart og står ifølge astrofysiker Michael Linden-Vørnle ”trip, trap, træsko” på himlen. 

  Planetparaden er især tydelig, hvis man kigger mod syd-sydvest mellem 16.30 og 17 - altså lige efter solnedgang, hvor de tre planeter lyser klarere end de andre stjerner på himlen. 

  Fænomenet kan let ses uden stjernekikkert, og med en lille, simpel stjernekikkert kan man se, at Venus har samme fase som månen, hvilket giver planeten en bananform, fordi den er på vej ind mellem solen og Jorden. Med en kikkert vil man ligeledes kunne se Saturns ring og Jupiters skybælte og fire største måner, fortæller Michael Linden-Vørnle. 

 3. Den Internationale Rumstation

  Vintermørket gør det ikke kun lettere at se stjerner og planeter.  

  Den Internationale Rumstation kan man nemlig også se passere forbi. 

  I første del af december vil den kunne ses på aftenhimlen, og efter 17. december vil den kunne ses på morgenhimlen, fortæller Michael Linden-Vørnle. 

  Rumstationen er et meget klart objekt og kan let forveksles med et fly, men modsat fly lyser rumstationen ikke selv, men reflekterer solens lys.  

  De eksakte tidspunkter kan blandt andet findes på hjemmesiden www.heavens-above.com, hvor man kan indtaste sin adresse og få det præcise tidspunkt for, hvornår rumstationen kan ses over ens hjem.