Flere ufødte børn dør, mens mødrene er smittet med coronavirus: - Vi er stærkt bekymrede

Fra juni til november i år har 31 gravide været svært syge med covid-19. 94 procent af dem var ikke vaccineret.

De seneste måneder har markant flere gravide kvinder mistet deres ufødte børn, mens mødrene har været smittet med covid-19.

Det viser tal, som Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi har indhentet, skriver det medicinske fagblad Ugeskriftet for Læger.

Fra juni til november sidste år døde ét barn i sin mors mave, mens moren var smittet med covid-19 og var alvorligt syg af det.

Det er chokerende mange, der har været svært syge

Annemette Wildfang Lykkebo, ledende overlæge og formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi

I samme periode i år var tallet steget til 11 børn.

- Det er tal, som har gjort os stærkt bekymrede. Vi ved fra udlandet, at rigtigt mange gravide med corona har været svært syge, men vi har ikke kunnet finde det i Danmark – før nu, siger ledende overlæge og formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi Annemette Wildfang Lykkebo.

- Chokerende mange

Fra juni til november sidste år havde landets hospitaler indlagt otte gravide kvinder, som var svært syge med covid-19.

I samme periode i år har der samlet været 31 tilfælde af svært syge gravide herhjemme, og 94 procent var ikke vaccineret. 11 af de 31 kvinder mistede et barn.

- Så det er mange flere. Det er chokerende mange, der har været svært syge, lyder det fra Annemette Wildfang Lykkebo.

Ifølge hende kan stigningen skyldes flere ting.

Forandringer i moderkagen

Dels er der mere smitte i samfundet nu, og derfor er der muligvis flere gravide, som bliver smittet med coronavirus. Ifølge Sundhedsstyrelsen er 57 procent af gravide danske kvinder vaccineret, og vaccinationsfrekvensen er derfor væsentligt lavere hos denne gruppe end i resten af befolkningen.

Derudover har gravide kvinder ofte børn i daginstitutioner eller skoler, og derfor er der risiko for, at de bliver udsat for smitte i højere grad end andre.

- Så en del af forklaringen kan godt være, at der bare har været mere smitte, men vi tænker ikke, det er hele forklaringen, siger formanden.

Hun peger på, at Delta-varianten er mere aggressiv end tidligere varianter af coronavirus, og at det også kan være en medvirkende faktor.

Hvordan kan man vide, at det er covid-19, som er årsagen til, at børnene er døde?

- Det kan man ikke være hundrede procent sikker på. Men alle kvinderne har haft forandringer i moderkagen som følge af covid-19, og der har ikke været nogen anden oplagt årsag, lyder det fra Annemette Wildfang Lykkebo.

Derfor opfordrer formanden gravide til at blive vaccineret.

Alvorlige forløb hos ikkevaccinerede

Samme opfordring kommer Sundhedsstyrelsen med fredag. De påpeger ligesom Annemette Wildfang Lykkebo, at flere gravide end tidligere i pandemien bliver alvorligt syge, når de er blevet smittet med coronavirus.

I en pressemeddelelse skriver de, at gravide har en højere risiko for at få et alvorligt forløb med covid-19, og at sygdom under graviditeten desuden kan øge risikoen for at føde for tidligt.

- Under de første bølger af covid-19 var der kun få gravide, der blev så syge med coronavirus, at de blev indlagt. Under den nuværende tredje bølge hører vi desværre fra landets fødeafdelinger, at de ser et stigende antal af alvorlige forløb hos gravide, der ikke er vaccinerede, siger Bolette Søborg, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

Anbefaler gravide at blive vaccineret i andet eller tredje trimester

Hun fremlægger samme årsager som Annemette Wildfang Lykkebo til, hvorfor et stigende antal gravide coronasmittede bliver alvorligt syge.

- Vi vurderer, at ændringen i antallet af alvorlige forløb hos gravide med covid-19 kan være en kombination af den mere smitsomme Delta-variant, af mere udbredt smitte på grund af de sidste måneders åbne samfund, og af en lav vaccinationstilslutning blandt de gravide, lyder det fra Bolette Søborg.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at resultater fra 27.000 danske kvinder, som er blevet vaccineret imod covid-19 under deres graviditet, viser, at det er sikkert for gravide at blive vaccineret.

Resultaterne understøttes af data fra udlandet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide at blive vaccineret i andet eller tredje trimester.