Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

Livebloggen opdateres ikke længere. 

Hvad skete der? Spredningen af den nye coronavariant Omikron fortsatte. Det første tilfælde blev også konstateret i USA. I Danmark var der 14 tilfælde.

18 højskoleelever isoleret

På Nordjyllands Idrætshøjskole i Brønderslev er der udbrudt coronasmitte, og derfor er al undervisning aflyst og stort set alle sendt hjem. Men ikke 18 af eleverne - de er nemlig fanget i isolation på deres værelser. 

Det skriver B.T. 

Eleverne venter at få svar på deres pcr-test. Der var nemlig 14 positive kviktestsvar blandt elever og ansatte, efter at en medarbejder på skolen havde fået en positiv pcr-test. 

Derfor besluttede man at udrulle nødberedskabet, der blandt andet betyder, at al undervisning er aflyst. 

De strandede elever får bragt mad tre gange om dagen og har eget bad og toilet på værelserne.

USA står ikke overfor en ny coronanedlukning

USA står ikke over for en ny coronanedlukning.

Det er ikke en del af den plan, den amerikanske regering har for at bekæmpe pandemien, slår præsident Joe Biden fast ifølge Reuters.

Biden fremlægger torsdag aften dansk tid sin coronaplan for vinteren og siger, at han håber på opbakning fra begge sider af det politiske spektrum.

Eksperter vurderer, at antallet af coronatilfælde fortsat vil stige hen over vinteren. USA har torsdag konstateret sit andet tilfælde af Omikron-smitte i delstaten Minnesota.

Britisk minister advarer mod at kysse under misteltenen

Undgå at kysse nogen, du ikke kender, under misteltenen i år. 

Sådan lyder rådet fra den britiske arbejds- og pensionsminister Therese Coffey ifølge BBC

- Jeg synes ikke, at der skal være noget kysseri under misteltenen, siger hun. 

SAS genindfører krav om mundbind i Skandinavien

Fra mandag 6. december genindfører SAS krav om mundbind på alle indenrigsflyvninger og ruter i Skandinavien. Det oplyser luftfartsselskabet til TV 2.

SAS fjernede i oktober kravet om obligatorisk brug af mundbind på sine flyvninger inden for Skandinavien på grund af de lempede restriktioner i de skandinaviske lande.

- Når de skandinaviske myndigheder nu begynder at genindføre krav til og anbefalinger vedrørende brug af værnemidler, genindfører SAS kravet for alle flyvninger som en sikkerhedsforanstaltning, lyder det i et svar til TV 2.

Der er i forvejen krav om mundbind på samtlige indenrigsflyvninger i Danmark.

Nye restriktioner i Oslo

Det er nødvendigt med nye tiltag i Oslo og omegn for at begrænse udbredelsen af den nye Omikron-variant, siger Norges statsminister, Jonas Gahr Støre, på et pressemøde torsdag.

- Når smitten først er kommet hertil, og det er den, må vi regne med, at den også vil brede sig til andre dele af landet, siger han.

I Oslo har over 50 mennesker fået påvist coronasmitte efter en julefrokost. Alle var færdigvaccinerede. Foreløbig er mindst én person bekræftet smittet med Omikron-varianten.

Personalefest førte til coronaudbrud

Intensiv-, operations og anestæsiafdelingen på Sahlgrenska Sygehus i Sverige er ramt af coronaudbrud. Det skriver Aftonbladet

Udbruddet er kommet efter en kursusdag for to uger siden, hvor temaet var coronavirus og Anders Tegnell, Sveriges svar på Søren Brostrøm, var forelæser.

Efterfølgende var der fest på et hotel i Göteborg. Omkring 400 ansatte deltog, og nu er omkring 30 personer på afdelingen smittet. 20 af de smittede var med til fest. 

Der er dog ikke nogen meldinger om alvorlig sygdom. 

Børn i Finland med svagt immunforsvar skal vaccineres

Børn på fem år og ældre i Finland skal vaccineres, hvis de har dårligt immunforsvar. Sådan lyder udmeldingen fra det finske sundhedsinstitut ifølge The Guardian. 

Dermed er det ikke alle finske børn, der bliver anbefalet at blive vaccineret, ligesom de gør i Danmark. 

Regeringen skal stadig godkende anbefalingen, før den bliver ført ud, men det forventes den at gøre. Sundhedsinstituttet oplyste desuden, at vaccinationerne kan ske, så snart man har fået doserne. 

Restriktioner for ikkevaccinerede

Tyskland indfører nye restriktioner for ikkevaccinerede personer, siger afgående forbundskansler Angela Merkel torsdag ifølge nyhedsbureauet dpa.

Fremover vil kun vaccinerede eller personer, der er blevet raske efter coronasmitte få adgang til butikker og kultur- og fritidsbegivenheder.

Merkel tilføjer ifølge Reuters, at situationen er alvorlig, og at Tyskland bør indføre krav om vaccination mod corona fra februar 2022.

Gymnasieårgang sendt hjem efter coronasmitte

1.g-klasserne på Ringkøbing Gymnasium er blevet sendt hjem og undervises virtuelt resten af ugen, efter at der er konstateret coronasmitte på årgangen. Det skriver gymnasiet på Facebook, Eleverne var sidste uge i København, hvor de kørte i bus sammen. De kan hverken be- eller afkræfte, om der er tale om Omikron-varianten.

89 procent har fået første vaccinestik

89 procent af den danske befolkning over 12 år har nu fået det første vaccinestik, mens 17 procent har fået et tredje stik. 

Det oplyser Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

Antallet af døde vokser markant

Mens antallet af nye smittede stiger mindre kraftigt end tidligere, er antallet af døde vokset markant. Fra 38 døde i uge 46 til 73 døde ugen efter.

Det svarer til en stigning på godt 92 procent, oplyser Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

Der var syv covid-relaterede dødsfald blandt beboere på plejehjem i uge 47.

De 6-11-årige driver smitten og sætter rekord

Ifølge Statens Serum Institut (SSI) er smitten med coronavirus fortsat klart højeste blandt skolebørn i alderen 6-11 år.

Faktisk er der tale om den højeste incidens på noget tidspunkt i pandemien, fremgår det af en pressemeddelelse fra SSI.

I uge 47 var der en incidens på 1675 tilfælde per 100.000 mod 1562 tilfælde per 100.000 ugen før. Det er langt højere end for de øvrige aldersgrupper.

Det daglige antal nye smittede og indlagte med covid-19 stiger stadig. Men stigningen var mindre end i sidste uge.

Fra uge 46 til 47 steg antallet af nye covid-tilfælde og indlæggelser med henholdsvis 3 procent og 3,3 procent. I uge 45 til 46 var stigningen 24 procent og 20,4 procent.

Antal indlæggelser falder

Antallet af indlæggelser er det seneste døgn samlet set faldet med 12 på trods af, at der har været 80 nye indlæggelser. Det samlede antal indlagte er nu 427.

Der har det seneste døgn været 4680 nye smittetilfælde og 3 dødsfald.

Du kan se alle de nyeste tal her

14 Omikron-tilfælde i Danmark

Omikron-varianten er nu fundet i 14 tilfælde i Danmark, oplyser Statens Serum Institut (SSI).

Der blev onsdag fundet syv nye tilfælde. 11 af de 14 bekræftede tilfælde forbindes til rejser.

- 18 tilfælde er lige nu mistænkte efter variant-PCR, oplyser SSI.

Tre tilfælde, som onsdag var mistænkt for at være Omikron, viste sig at være Delta-varianten.

Udbrud i Oslo - en bekræftet smittet med Omikron

Der er nu bekræftet et tilfælde med Omikron-varianten i forbindelse med et smitteudbrud med 40-50 coronasmittede i en bydel i Oslo.

Det oplyser Oslo Kommune i en pressemeddelelse, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Der er mistanke om, at de øvrige også er smittet med Omikron. 

Omikron er nu i alle nordiske lande

Det første tilfælde med Omikron-varianten er nu også blevet konstateret i Finland, oplyser myndighederne ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Dermed er der nu bekræftet tilfælde med den nye variant i alle de nordiske lande. Værst ser det ud i Norge, hvor sundhedsmyndighederne forventer, at et større smitteudbrud med 40-50 personer i en bydel i Oslo skyldes Omikron-varianten.

Indlagt med Omikron har fået tredje stik

Det islandske medie RUV oplyser, at en person, der lige nu er indlagt med Omikron-varianten på et hospital i Reykjavik, er vaccineret og har for nylig også fået tredje boosterstik. 

Det er uvist, hvornår personen fik det tredje stik, og dermed om effekten af det tredje stik er indtruffet. 

Det er endnu uvist, om smittetilfældet kan sættes i forbindelse med en udlandsrejse.

Sydafrikanske forskere: Flere Omikron-smittede har været smittet

Forskere ved Sydafrikas nationale institut for infektionssygdomme oplyser, at de i forbindelse med Omikron-varianten observerer en stigning i antallet af personer, der bliver smittet - selvom de har været smittet tidligere. 

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Samtidig indikerer tidlige data, at Omikron er lige så smitsom som Delta-varianten - eller måske endda mindre smitsom. Årsagen til, at antallet af smittetilfælde stiger, skyldes ifølge professor Anne von Gottberg, der er professor ved det sydafrikanske institut, at flere tidligere smittede bliver smittet igen.

Det var nemlig ikke tilfældet, da Delta-varianten blev den dominerende, lyder det på et pressemøde med WHO.

- Så jeg mener - jeg tror i høj grad - at gennembrudsinfektioner vil være mindre alvorlige, siger Anne von Gottberg på pressemødet.

WHO oplyser, at verdenssundhedsorganisationen sender et hold til Gauteng-provinsen i Sydafrika for at hjælpe med at overvåge og kontaktopspore. Det er i denn provins, at antallet af smittede er steget voldsomt de seneste uger.

Anne von Gottberg oplyser, at vaccinerne burde fortsætte mod at give beskyttelse med alvorlig sygdom efter smitte med Omikron.

Omikron hos person i Paris indrejst fra Nigeria

Myndighederne i Paris oplyser nu, at den nye Omikron-variant er konstateret hos en person, der er kommet retur fra Nigeria.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ny covid-behandling godkendt i Storbritannien

Den britiske lægemiddelstyrelse har godkendt endnu en antistofbehandling mod covid-19. Det skriver det britiske medie Independent

Behandlingen reducerede ifølge et klinisk studie voksnes risiko for hospitalsindlæggelse og død med 79 procent.

Den britiske lægemiddelstyrelse har nu godkendt til covid-behandlinger.