Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

Hvad sker der? Statsministeriet har indkaldt til pressemøde i Spejlsalen klokken 18. Her forventes at komme en opdatering på den nye coronavariant samt information om styrkelse af vaccinationsindsatsen.

Følg pressemødet i livebloggen.

Første tilfælde af Omikron registreret i USA

USA har registreret landets første tilfælde af den nye coronavariant Omikron.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Den smittede en person, der vendte hjem til Californien fra Sydafrika den 22. november og en uge senere blev testet positiv for smitte. Vedkommende har milde symptomer og er gået i karantæne, oplyser regeringens førende rådgiver på området, Anthony Fauci ifølge Reuters.

Mandag udtalte præsident Joe Biden, at Omikron gav anledning til bekymring, men ikke panik. Han lagde i samme ombæring vægt på, at USA vil bekæmpe den "nye trussel" på samme måde, som man har bekæmpet dem, der kom før Omikron.

Politisk analytiker

Politisk analytiker ved TV 2 Jesper Vestergren så med på pressemødet. Han bed mest mærke i, at danskerne i høj grad blev opfordret til at lade sig vaccinere. 

- Det var et pressemøde, hvor der kom nogle klare opfordringer til folk om at lade sig vaccinere, hvadenten man har fået to stik eller invitation til det tredje eller om man endnu ikke var startet vaccinationsprogrammet.

- Det blev, som det lød fra både regeringen og myndighederne, omtalt som det afgørende supervåben i kampen mod corona, siger han. 

Jesper Vestergren uddyber, at selvom otte ud af ti danskere er vaccineret, så er det i øjeblikket stor smittespredning blandt de endnu ikke-vaccinerede heriblandt børn. Det er ifølge analytikeren årsagen til regeringens store fokus på netop den inddæmningsstrategi.

Pressemødet er nu slut

Det var alt for aftenens pressemøde. 

Ruster os til fremtiden, siger Heunicke

En journalist spørger ind til, om man forbereder en mere langsigtet strategi for coronavirus.

Magnus Heunicke nævner spildevandstestning og en rapport fra nogle eksperter, der rummer en række konkrete anbefalinger.

– Men vi ved også, at den her virus muterer, og det er meget svært at sige. Men vi prøver at ruste os, siger Heunicke.

Statsminister vil ikke gå ind i konflikt med sygeplejersker

Statsminister Mette Frederiksen vil ikke kommentere på, om konflikten mellem regeringen og landets sygeplejersker har indflydelse på den oplevelse, danskerne møder ude ved vaccinestederne, hvor både børn og voksne står i lange køer for at få en vaccine.

- Det er vigtigt, at skelne en konflikt på arbejsmarkedet, der nu engang er, og så den udvikling vi har været igennem i sundhedsvæsnet over en årrække. Der er ikke hos mig nogen som helst tvivl om, at vi har masser af medarbejdere, der løber for stærkt, siger hun. 

Hun uddyber, at den politik, der har været ført på området den seneste årrække har konsekvenser.

- Det viser sig tydeligt, og det skal vi have løst. Det gør vi så hurtigt, vi overhovedet kan, siger Mette Frederiksen. 

Udgangsforbud ikke en del af løsningen

En journalist vil vide, hvorfor der ikke laves restriktioner målrettet de ikke–vaccinerede – eksempelvis udgangsforbud.

– En af grundene til, at vi er kommet så godt i gennem denne krise er, at vi har brugt de rigtige værktøjer på de rigtige tidspunkter, siger Mette Frederiksen.

Hun fortæller, at hun har en formodning om, at det, der fik mange i gennem tidligere nedlukninger af samfundet, var, at man kunne komme udenfor.

En tredjedel af de 10-11 årige børn har booket tid til vaccine

Næsten hvert tredje 10-11-årige barn, som er inviteret til coronavaccination, har taget imod tilbuddet. Det er ifølge statsministeren flere end ventet.

- Vi kan se, at det er cirka en tredjedel af de 10-11 årige børn, der har booket tid til vaccine. Så samlet set går det godt i Danmark med helt frivilligt og ordentligt at tage vaccinen.

- Det er den måde, vi helst vil gribe det an på. Men vi siger det også så klart vi kan: Det eneste supervåben, vi har, er vaccinen, så endnu en opfordring til at tage vaccine, siger Mette Frederiksen.

Samtidig bliver det oplyst, at særligt udsatte børn har mulighed for at blive vaccineret hurtigst muligt, og hun opfordrer til, at alle forældre med særligt udsatte børn tager fat i deres egen læge og får arrangeret en vaccine så hurtigt som muligt. 

Heunicke: - Vi gør alt hvad vi kan for at sikre øget kapacitet

Vinteren er over os, og alligevel er vaccinationskapaciteten ikke på sit højeste. 

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) bliver spurgt ind til, hvorfor man ikke har været bedre forberedt på den øgede efterspørgsel på vaccinetider. 

- Der er nogen nu, der står og venter. Der kommer flere tider, og det gør der hele tiden. Der er nu lavet en aftale med praktiserende læger i hele Danmark, siger han. 

Samtidig understreger han, mens sundhedsministeriet forberedte at øge vaccinationsindsatsen, så kom meddelelsen om godkendelsen af børnevaccinationser, og derefter er der kommet nogle propper. 

- Men vi gør alt, hvad vi kan for at sikre vacciner til alle, siger Magnus Heunicke.

- Vi er langt fra vaccinepligt

Flere lande rundt om i Europa nærmer sig vaccinepligt, men det er vi langt fra i Danmark, lyder det fra statsministeren.

- Vi ser selvføglelig, hvad der sker i de andre lande omkring os, men fra vores side vil vi allerhelst have, at det er det enkelte menneske, der træffer beslutningen, men vi slår samtidig fast, at det er vigtigt, at det valg så også bliver truffet. 

Hun oplyser, at regeringen er glad for, hvor mange danskere, der har valgt at lade sig vaccinere.

Samtidig viser de umiddelbare målinger, at vaccinationsprogrammet for børn også er kommet godt fra land, og det glæder Mette Frederiksen. 

Brostrøm: Alle relevante værktøjer fra værktøjskassen er i brug

Jornalisterne i Spejlsalen får nu mulighed for at stille spørgsmål til regeringen og myndighederne. 

Spurgt ind til, hvad man gør for at begrænse smitten med Omikron svarer Søren Brostrøm, at de relevante værktøjer fra værktøjskassen i brug. 

- Vi har her over weekenden skærpet vores retningslinjer for nærkontakter til smittede. Det er en del af vores strategi for at inddæmme spredningen med den nye variant. Vi er gået ud i tredje led, så vi nu kontakter kontakter til nærkontakter, siger Søren Brostrøm. 

Formand for Danske Regioner håber på forhandlinger om sundhedsaftale

Det danske sundhedsvæsen er under pres.

Det oplyser formand for Danske Regioner, Stephanie Lose, der nu har taget ordet. 

Hun fortæller, at sundhedsvæsnet er presset på grund af både corona og mangel på sygeplejersker.

– Man skal ikke være bekymret for, hvis man bliver akut syg, at man ikke kan få hjælp i sundhedsvæsnet, siger hun.

– Vi er i en situation, hvor vi prioriterer, og hvor folk får aflyst deres behandlinger.

Hun siger, at hun håber, at regeringen snart indkalder Folketingets partier til forhandlinger om en sundhedshjælpepakke.

Forventer stigning i smitten

Henrik Ullum oplyser på pressemødet, at det forventes at de seneste dages stigende smittetal vil fortsætte. 

- Vi er på en stigende smittekurve, siger han. 

Han oplyser, at indlæggelsestallene er nogenlunde stabile i den seneste uges tid.

Henrik Ullum afslutter sin taletid på pressemødet med at sige, at hvis man bibeholder den gode fornuft, så regner han med, at vi klarer os i gennem denne vinter uden nedlukning – også med Omikron–varianten.

- Vinter- og julesæsonnen kommer til at lægge yderligere pres på smittestigningen, men det kan forebygges ved at overholde coronarestriktionernerne og supervåbnet, der er tredje stik med coronavaccinenen, siger han. 

Ullum: Omikron spreder sig væsentligt hurtigere end Delta

Henrik Ullum, der er direktør i Statens Serum Institut, giver nu et overblik over, hvad man ved om Omikron.

Varianten er blevet opdaget i Sydafrika og har ved de første undersøgelser vist, at den spreder sig hurtigere end deltavarianten. 

- Lige nu har vi syv kendte tilfælde i Danmark. Det, der vil ske den næste tid, er, at vi finder ud af, hvor mange der er smittet både i Afrika og Europa, og derefter får vi indblik i, præcis hvor smitsom en variant, det er, siger han.

Efterfølgende giver Henrik Ullum et indblik i, hvor godt vaccinerner virker mod varianten, og her er der indikationer af, at Omikron reagerer anderledes på vaccinerne, men at de fortsat er effektive i kampen mod sygdom. 

Brostrøm: Forældre skal lade deres børn vaccinere hurtigst muligt.

Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm tager nu ordet. 

Han starter med at fastslå, at vacciner er supervåbnet i kampen mod corona. 

- Det ser sådan set rigtig godt ud. Vi har indtil nu vaccineret 4.600.000 mennesker i Danmark. Det er helt fantastisk, siger han. 

Men det er ikke nok, lyder det. 

- Vi har udvidet vaccineprogrammet til børn i alderen 5-11, og det øger mængden af potentielle vaccinerede, og vi skal øge vaccineindsatsen yderligere. 

Han sender en opfordring til alle forældre om at lade deres børn vaccinere hurtigst muligt, ligesom der lyder en kraftig opfordring om, at danskerne lader sig vaccinere med tredje stik, så snart de får muligheden. 

Magnus Heunicke: Testkrav fra folk fra Dubai eller Doha

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) oplyser, at der i øjeblikket er syv smittede danskere med den nye Omikron variant. 

For at mindske risikoen for yderligere smitte vil der blive indført testkrav fra alle rejsende, der ankommer fra Dubai og Doha, oplyser han. 

Der er 16 tilfælde, som sundhedsmyndighederne er opmærksomme på, kan være Omikron–varianten. De skal i gennem en helgenomsekventering, før man endelig kan bekræfte, at der er tale om Omikron.

Fordobling af vaccineindsatsen

Statsministeren oplyser, at der er en høj og hastig smitte i EU, men at vi stadig har et åbent Danmark, og det er regeringens klare klare ambition, at det skal forblive sådan. 

Selvom mundbindet og coronapasset er tilbage. Derudover skal der virkelig fart på vaccineindsatsen, lyder det.

- Der kommer til at ske en fordobling af vaccineindsatsen i Danmark, siger Mette Frederiksen. 

Således er ambitionen at kunne vaccinere 500.000 danskere om ugen.

Vaccinen et supervåben i kampen mod corona

Mette Frederiksen fortsætter med at give en status på, hvordan det går i Danmark. 

- Grundlæggende går det godt, men vi skal være meget opmærksomme, og der er brug for at øge indsatsen mod corna, og her er vaccinen et supervåben, som vi får brug for at intensivere brugen af.

– Lige nu har vi stadig et åbent samfund. Det skal vi gøre alt, hvad vi kan for at bevare, siger Mette Frederiksen.

Omikron sætter dog de danske sygehuse under pres, og det forventes, at antallet af smittede kommer til at stige i den kommende tid, lyder det. 

Mette Frederiksen sender særlig opfordring

Statsminister Mette Frederiksen lægger ud med at sende en opfordring til en særlig befolkningsgruppe.

- Jeg har et særligt budskab til jer, der var de første til at modtage en vaccine. Alle sårbare og personalet i frontlinjen. Vi sender en kraftig opfordring om at I tager imod et trejde vaccinestik, siger hun. 

Mette Frederiksen slår fast, at det er på baggrund af, at den nye variant Omikron spreder sig i hele verden, og at tid er "en afgørende faktor". 

Pressemødet er igang

Så er pressemødet i gang.

Fra regeringen deltager statsminister Mette Frederiksen (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Derudover deltager også direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm, direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum, formand for Danske Regioner Stephanie Lose og direktør i Udenrigsministeriet Erik Brøgger Rasmussen.

Pressemøde i Statsministeriet klokken 18

Statsministeriet indkalder til pressemøde i Spejlsalen klokken 18 om blandt andet den nye coronavariant og en styrkelse af vaccinationsindsatsen.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

- På pressemødet vil regeringen orientere om en styrkelse af vaccinationsindsatsen samt appellere til, at endnu flere tager imod tilbuddet om revaccination, lyder det.

Myndighederne vil også redgøre for den seneste status på den nye variant Omikron.

Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, hvem der kommer til at deltage i pressemødet.