GO'

Forældre dybt uenige om datters vaccination: - Jeg har lavet et ikke-samtykke

I Familieretshuset modtager de dagligt henvendelser fra forældre, der er uenige om, hvorvidt deres børn skal vaccineres, lyder det.

Lørdag modtog de første forældre til børn i alderen fem til elleve år en invitation til at få deres børn vaccineret mod coronavirus.

Men for forældre, der er fraskilt og har fælles forældremyndighed, kan det give problemer, hvis de er uenige.

For selvom Sundhedsstyrelsen skriver, at begge forældre skal give samtykke til at få deres barn vaccineret, kan den ene forælder bestille tid til vaccine uden den andens tilladelse og få barnet vaccineret.

Og det kritiserer Charlotte Højlund, der er mor til en tiårig pige.

Hun ønsker ikke, at datteren Lykke skal vaccineres mod corona, men det ønsker hendes eksmand, der allerede har godkendt, at deres tre andre børn har taget imod vaccinen uden at involvere eller informere hende.

- Det eneste, man kan gøre, er at lave et ikke-samtykke, og det har jeg gjort, forklarer hun i ’Go’ aften LIVE’.

Ikke-samtykket, som hun selv har lavet, har hun sendt til datterens læge og til eksmanden, og så har hun printet det ud og lagt i datterens taske.

Men for Charlotte Højlund handler det ikke udelukkende om at få sin vilje. Hun mener, det er en principiel diskussion om forældres rettigheder, når de har delt forældremyndighed.

Kan ikke bestille pas uden samtykke

Charlotte Højlund er ikke principielt imod vacciner. Hun selv og hendes ældre børn er vaccineret, og datteren, Lykke, følger det danske vaccineprogram.

Men coronavaccinen ønsker hun ikke, at Lykke skal have.

Derfor har Charlotte Højlund kontaktet både Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen for at spørge, hvor hun kan uploade sit ikke-samtykke, men hun har ikke fået svar.

Jeg tænker, at det er i meget få tilfælde, at begge forældre er med

Charlotte Højlund, klummeskribent, avisen.dk

Til 'Go' aften LIVE' skriver Sundhedsstyrelsen:

- Hvis der på vaccinationsstedet opstår grund til at tro, at der er uenighed mellem de to forældremyndighedsindehavere om, hvorvidt barnet skal vaccineres, vil vaccination ikke kunne gennemføres, før det eventuelt er sikret, at begge forældremyndighedsindehavere har samtykket.

Men det kalder Charlotte Højlund for et ”kæmpe hul i systemet” for skilsmissefamilier.

- Jeg tænker, at det er i meget få tilfælde, at begge forældre er med, hvis de er skilt, lyder det.

Hun opfordrer i stedet myndighederne til at lave en ordning, hvor begge forældre skal give samtykke, før der skal bestilles tid – ligesom når hun skal bestille pas til sin datter, forklarer hun.

Får dagligt henvendelser

En af dem, der kender til problemet, er Natasya Grage Raaholt, der er funktionsleder i Familieretshuset, der blandt andet mægler mellem forældre i konflikt.

- Vi får de her henvendelser dagligt, forklarer hun.

Natasya Grage Raaholt fortæller, at det for nogle forældre skaber en utryghed, at den anden forælder uden samtykke kan bestille en vaccinetid, og det kan være med til at optrappe en allerede eksisterende konflikt hos andre.

I disse tilfælde tilbyder Familieretshuset at konfliktmægle og hjælpe med at finde kompromiser mellem forældrene.

Men for Charlotte Højlund findes der ikke et kompromis i situationen.

- Den ene siger ja, den anden siger nej, og så bliver det nej. Hvis man siger: ”Skal vi have et barn mere?”, og den ene siger ja, og den anden siger nej, så bliver det et nej – man kan ikke få et halvt barn, siger hun i ‘Go’ aften LIVE’.

Kan bestemme selv

Selvom Sundhedsministeriet først skriver i deres kommentar, at vaccinationen kræver samtykke fra begge forældre, skriver de ligeledes, at "et udtrykkeligt samtykke fra den ene forældremyndighedsindehaver vurderes som udgangspunkt at være tilstrækkeligt i relation til beslutning om vaccination i det nationale covid-19-vaccinationsprogram".

Men det, mener Charlotte Højlund, ikke er i orden.

- Definitionen på væsentlig medicinsk behandling, hvilket kræver begge forældres samtykke, er, at den er irreversibel, og det er vaccination, lyder det.

Hvis Charlotte Højlunds datter skal vaccineres, må hun vente, til hun er 15 år, hvor hun selv kan bestemme, forklarer hun.

Indtil da står hun fast på sin beslutning og sin forældremyndighed.

Charlotte Højlunds eksmand har ikke ønsket at udtale sig til 'Go' aften LIVE'.

'Go' aften LIVE' har spurgt Sundhedsministeriet til, hvordan de to citater hænger sammen, men redaktionen har ikke modtaget en uddybende forklaring.

Se interviewet med Charlotte Højlund i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY