Coronavirus

Her er grafen, der vækker bekymring: - På papiret ser det her meget voldsomt ud, siger ekspert

En anden ekspert maner til besindighed, fordi datagrundlaget fortsat er småt.

Omikron-varianten. Et udtryk med kun få dage på bagen, men som alligevel har været på mange danskeres læber. Omikron er nemlig navnet på den nye coronavariant, der har sit udspring i det sydlige Afrika.

Tal fra Sydafrikas sundhedsmyndigheder indikerer, at Omikron-varianten bliver hurtigere dominerende end Delta-varianten, som vi alle snakkede om i foråret og sommeren. Det skriver blandt andre norske VG.

- På papiret ser det her meget voldsomt ud, siger Viggo Andreasen, professor og lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet, da han ser grafen.

Han peger på, at noget kan tyde på, at inkubationstiden – altså perioden, fra at man er smittet, til at man kan smitte andre – er kortere ved denne variant. Og det vil være rigtigt dårlige nyheder for vores test- og smitteopsporingsstrategi.

Grafen viser, hvordan varianterne har udviklet sig gennem 100 dage.

Tallene fra myndighederne viser, at på omkring ti uger blev Delta-varianten dominerende. Det har kun taget Omikron-varianten omkring to uger.

Bør tages med et gran salt

Mads Albertsen, professor ved Institut for Biokemi på Aalborg Universitet og medlem af Statens Serum Instituts (SSI) risikovariantgruppe, maner dog til besindighed.

- Der er så meget, man ikke ved. Men det er stadig vigtigt, at vi er forsigtige nu, for der er mange røde flag, siger han.

Viggo Andreasen peger også på, at der er mange forbehold, man bør tage. Blandt andet er det stadig en ganske lille gruppe, der er blevet smittet med den nye variant, selvom den fylder i de nye sydafrikanske tal.

Derfor kan han også godt forstå, hvis myndigheder rundt omkring i verden forholder sig afventende.

- Men alt tyder på, at Omikron formerer sig glimrende i Sydafrika og smitter voldsomt, siger han.

Kun omkring en fjerdedel af den sydafrikanske befolkning er færdigvaccineret, og det kan også være en kilde til de højere smittetal.

Risiko for smitte flere gange

Den nye Omikron-variant har op imod 35 spike-protein-mutationer.

Nogle af dem kan betyde, at immunitet opnået via smitte eller vaccination måske ikke virker lige så effektivt imod Omikron, som den gør mod andre varianter. Desuden tyder det indtil videre på, at der er en øget risiko for at blive smittet flere gange med varianten sammenlignet med andre varianter.

Man har set kraftigt stigende smittetal i de regioner, hvor varianten har været til stede. Det på trods af at Delta-varianten har været dominerende i områderne, og at der var tale om et tidspunkt, hvor man ikke forventede smittestigninger på grund af varmere klima.

Og det er ikke første gang, at man har skullet tilpasse restriktionerne for at begrænse smitte med en mere smitsom type coronavirus. I foråret havde vi held med at forhale, hvor hurtigt Delta-varianten kom til Danmark, blandt andet ved hjælp af rejserestriktioner, fortæller Viggo Andresen.

- Erfaringen fra foråret viste, at det lykkedes at holde Delta-varianten nede i en hel måned. Der var flere tilfælde, hvor den alligevel kom ind i landet, men det lykkedes at opspore den og bede folk i to led om at gå i isolation, siger han.

Forsøger at holde variant ude

Det er også forhalingen, der nu er i gang, hvor der er blevet indført rejserestriktioner ved rejser fra en række lande – blandt andet Sydafrika. Samtidig er der etableret et aggressivt opsporingssystem.

Det sås i brug i weekenden, hvor alle ombord på to fly fra Amsterdam til Kastrup skulle gå i isolation. Det skulle passagerernes nære kontakter også samt disses nære kontakter. Der var nemlig fundet smittetilfælde med varianten på de to fly.

- Der er noget, der tyder på, at det her er en væsentligt mere smitsom variant, og at man skal reagere hurtigere med rejserestriktioner. Det giver mening de næste to til tre uger, siger Viggo Andreasen.

Han tilføjer, at man ikke kan forvente at holde Omikron-varianten stangen i længere tid end det.

- Lige nu må vi bare holde hovedet koldt

På nuværende tidspunkt er der i Danmark konstateret to tilfælde af Omikron-varianten hos rejsende fra Sydafrika.

Derudover er der ni tilfælde, hvor myndighederne har mistanke om, at der kan være tale om Omikron-varianten. De tilfælde undersøges nu nærmere, og Statens Serum Institut regner med svar indenfor de nærmeste dage, oplyser direktør Henrik Ullum til TV 2.

Han forventer, at der kommer meget mere information om Omikron-varianten i løbet af de næste uger.

- Lige nu må vi bare holde hovedet koldt og begrænse smitten bedst muligt, siger han til TV 2.

Selvom Omikron er en ny virusvariant, er det stadig de samme gode råd, der forhindrer smitte. For eksempel afstand, god håndhygiejne og udluftning.