Dagens overblik

Dagens overblik: MeToo-dokumentar med fokus på TV 2

Magdalena Andersson er blevet statsminister for anden gang på en uge, et nyt ulvepar har fundet sammen, og mistanke om Omikron har lukket en skole.

Fra i dag kan du igen tage en lur i toget uden frygt for, at du kommer til at savle eller sove med åben mund.

Ingen kan se det, for kravet om mundbind er tilbage.

Velkommen til dagens overblik, som i dag begynder hos os selv.

Usund kultur på TV 2

En ny dokumentarserie ”viser, at der gennem en årrække har været en usund og helt uacceptabel kultur på TV 2”.

Det konkluderer TV 2s administrerende direktør, Anne Engdal Stig Christensen, der erkender, at ledelsen har svigtet. Det har fået TV 2 til at undskylde.

I dokumentaren står flere nuværende og tidligere ansatte hos TV 2 frem og fortæller om en hård og seksualiseret kultur på arbejdspladsen.

Blandt dem er tv-vært Janni Pedersen, der fortæller, at en chef lovede hende fastansættelse, hvis hun gik i seng med ham. Andre fortæller blandt andet, at de er blevet kysset af en chef mod deres vilje eller har haft seksuelle forhold til chefer, mens de var praktikanter.

Dokumentaren begyndte i TV 2s dokumentarafdeling, men da det viste sig, at den mest handlede om TV 2 selv, blev den stoppet. Produktionsselskabet ImpactTV fortsatte dog arbejdet, og nu kan 'MeToo: Sexisme bag skærmen' ses hos Discovery+.

Ny statsminister for anden gang på en uge

Det har været lidt af en uge for Magdalena Andersson, der først på måneden afløste Stefan Löfven som Socialdemokraternes formand i Sverige.

Torsdag blev hun Sveriges første kvindelige statsminister. Men det varede under otte timer, før hun trak sig igen. Årsagen var, at Rigsdagen stemte oppositionens finanslov igennem, og det fik Miljøpartiet til at trække sig fra regeringen.

I dag er Magdalena Andersson så for anden gang blevet udpeget som statsminister - denne gang i en socialdemokratisk mindretalsregering.

101 medlemmer af Rigsdagen stemte for, 173 stemte imod, og 75 undlod at stemme. Dermed var den nye regering en realitet, da den ikke har flertal imod sig.

Nyt ulvepar

Siden januar sidste år har en danskfødt hunulv levet alene i et område ved Skjern i det sydvestlige Jylland. Men nu ser det ud til, at hun har fået selskab af en han, og at sød musik er opstået.

Siden september har man flere gange observeret parallelle spor fra to ulve, som følges ad. Og nu er de to ulve også blevet foreviget sammen af på flere billeder.

Det får forskerne fra den danske ulveovervågning til at konkludere, at vi formentlig har et nyt ulvepar.

Uvaccinerede fylder stuerne på lungeafdeling

Patienter med covid-19 fylder godt på Hvidovre Hospitals lungeafdeling, og mange er ikke vaccinerede mod sygdommen.

TV 2 har besøgt afdelingen på et tidspunkt, hvor ti patienter var indlagt med alvorlige covid-19-infektioner. Syv af dem var ikke vaccineret.

Ifølge overlæge Oli Dalsgard er flere af patienterne i denne coronabølge yngre, raske mennesker på ned til 20 år, som har fravalgt vaccinen. Det valg fortryder flere af dem ifølge afdelingssygeplejerske Aslaug Jørgensen.

- De fleste ville selvfølgelig ønske, at de var blevet vaccineret, hvis de kunne skrue tiden tilbage. Men det er de ikke blevet, så nu prøver vi at hjælpe dem med at overleve, siger hun.

Mistanke om Omikron på skole

Rasmus Rask-Skolen i Odense var i dag midlertidigt lukket efter fund af en ”ukendt variant” af coronavirus hos én elev.

Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed er der mistanke om den nye variant Omikron, og derfor satte man straks ind med intens smitteopsporing.

Den nye variant fik i dag også Danmark til at indføre skærpede indrejserestriktioner for Angola, Malawi og Zambia, ligesom man gjorde det for syv andre afrikanske lande i lørdags.