Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus 28. november

Livebloggen opdateres ikke længere.

Her fik du seneste nyt om coronavirus i Danmark og verden.

Hvad sker der? Den nye coronavariant Omikron er fundet flere steder i Europa. I Danmark er to tilfælde blevet bekræftet.

Følg udviklingen og se de seneste coronatal her

Omikron påvist i Canada

Ifølge AFP er Omikron nu også fundet hos to personer i Canada. Nyhedsbureauet skriver, at der er tale om to rejsende fra udlandet.

- Omikron er et 'wake up call' om vaccineulighed, siger præsident

At Omikron nu er fundet i Sydafrika og har spredt sig til andre dele er verden, er et wake up call til verden om, at vaccineuligheden eksisterer. Det siger Sydafrikas præsident Cyril Ramaphosa. 

Omkring 10 procent af sydafrikanerne har fået første stik med en coronavaccine.

Botswana bekræfter 19 tilfælde af Omikron

Myndighederne i Botswana har nu bekræftet samlet 19 tilfælde af Omikron. Det er inklusive de fire tilfælde, som allerede var påvist. 

WHO-direktør i Afrika opfordrer lande til at holde grænser åbne

Direktøren for WHO i Afrika, Matshidiso Moet, opfordrer ifølge AFP verdens lande til at holde grænserne åbne for afrikanske lande på trods af Omikron.

- Omikron-varianten er nu blevet opdaget i adskillige lande i verden, så ved at lave rejserestriktioner der rammer Afrika, vil man angribe den globale solidaritet, siger Moet.

WHO's afdeling i Afrika skriver på Twitter, at de står sammen med de afrikanske lande.

Schweiz indfører karantænekrav for rejsende fra Danmark

Hvis man rejser fra Danmark til Schweiz, er der krav om ti dages karantæne ved ankomst til Schweiz, skriver Udenrigsministeriets Borgerservice på Twitter. 

Karantænekravet træder i kraft ved midnat natten mellem søndag og mandag. 

Flere lande kan komme på Danmarks røde liste, siger Heunicke

På grund af spredning af Omikron-varianten overvejer sundhedsmyndighederne, om der skal flere lande på Danmarks røde liste. Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til TV 2. 

- Så snart vi er klar med en beslutning, melder vi det ud. Men det er jo desværre forventeligt. Vi har en variant, som alt tyder på, er mere smitsom, lyder det fra Heunicke.

Der står i forvejen disse syv afrikanske lande på den røde liste: Sydafrika, Lesotho, Swaziland, Mozambique, Zimbabwe, Botswana og Namibia.

Sydafrika står overfor fjerde bølge, siger præsident

Sydafrika står overfor en fjerde bølge af coronavirus, som vil ramme landet indenfor få uger. Det siger landets præsident, Cyril Ramaphosa, søndag ifølge Reuters. Han siger samtidig, at regeringen overvejer at gøre vaccinerne obligatoriske på udvalgte steder.

Den nye coronavariant Omikron blev først opdaget i Sydafrika og har ført til en stigning i smitten i landet. 

- Omikron giver ikke anledning til yderligere restriktioner, siger Heunicke

En ny variant af coronavirus ved navn Omikron, som søndag er blevet bekræftet blandt smittede i Danmark, giver ikke anledning til at indføre yderligere restriktioner i det danske samfund.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) søndag aften til Ritzau.

- Det er ikke noget, vi overvejer konkret på nuværende tidspunkt.

Han siger, at de restriktioner, som på nuværende tidspunkt er aftalt i Folketinget, er det, regeringen og myndighederne mener er "tilstrækkeligt".

- USA kan stå over for en femte bølge, siger Fauci

Anthony Fauci, som er USA's ledende sundhedsrådgiver, siger, at USA potentielt kan stå over for en femte bølge af coronavirus. Årsagen til udtalelsen er både den nye Omikron-variant, stigende smittetal og stagnerede vaccinationsrater. Det skriver The Guardian

Afgørende at træffe de rigtige beslutninger nu, siger ekspert

For at forsinke udbredelsen af Omikron er det afgørende, at der bliver truffet de rigtige beslutninger nu, siger Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, til TV 2.

- Jeg synes ikke, vi skal være egentligt bekymret, men vi skal tage det alvorligt, lyder det fra eksperten. 

Vi er i et kapløb med tiden, siger EU-formand

Ursula von der Leyen, som er formand for EU-Kommissionen, siger ifølge AFP, at verden står i et kapløb med tiden med den nye coronavariant, Omikron. 

I samme ombæring opfordrer hun offentligheden til at tage sine forholdsregler, så eksperter og myndigheder kan få mere viden om Omikron, inden den spreder sig for meget. 

- Vi er nødt til at købe tid, lyder det fra Ursula von der Leyen. 

Storbritannien bekræfter endnu en smittet med Omikron

Storbritannien bekræfter nu den tredje smittede borger med Omikron-varianten. Det skriver The Guardian. Borgeren har rejst i Sydafrika, hvor varianten første gang blev fundet.

Marokko suspenderer al flytrafik udefra midlertidigt

På grund af Omikron suspenderer Marokko fra i morgen al flytrafik udefra i 14 dage. Det har det marokkanske udenrigsministerium meldt ud. Beslutningen er taget for at "bevare de resultater, Marokko har nået under pandemien og for at beskytte borgernes sundhed" lyder det. 

Tre tilfælde med Omikron bekræftet i Tyskland

Tyskland har nu bekræftet tre smittede med Omikron-varianten. Det skriver Kai Klose, som er socialminister i den tyske delstat Hessen, på Twitter. De tre smittede er alle for kort tid siden hjemvendt fra Sydafrika. 

Antallet af indlæggelser stiger med 17

Der er 4290 nye smittetilfælde det seneste døgn og 9 dødsfald.

Det fremgår af dagens tal fra Statens Serum Institut (SSI). Det samlede antal indlæggelser stiger med 17 til i alt 435.

Søndag eftermiddag bekræftede Statens Serum Institut, at to personer er bekræftet smittet med coronavarianten Omikron.

Varianten bekymrer internationalt, fordi den ser ud til at være mere smitsom end Delta-varianten, som dominerer smitten globalt.

Holland bekræfter: 13 ud af 61 smittede har Omikron-variant

Den nye coronavariant Omikron er påvist hos 13 af 61 coronasmittede på 2 fly fra Cape Town og Johannesburg, der fredag landede i Holland.

Det oplyser den hollandske sundhedsminister, Hugo de Jonge, på en pressebriefing søndag eftermiddag ifølge flere medier.

Lørdag meddelte Hollands sundhedsstyrelse, RIVM, at det er "næsten sikkert", at der var tilfælde af den nye variant blandt de smittede passagerer.

Oplysningen blev tidligere udsendt af smitteværnsdirektør Frode Forland fra Norges sundhedsstyrelse, FHI, til vg.no. Men den er nu endeligt bekræftet af de hollandske myndigheder.

To Omikron-tilfælde i Danmark er nu bekræftet

To personer er indrejst i Danmark med coronavarianten Omikron bekræfter Statens Serum Institut. Den ser ud til at være mere smitsom end Delta-varianten, som dominerer smitten globalt.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

- Vi er nu færdige med helgenomsekventeringen af PCR-prøverne fra de to rejsende, og kan nu bekræfte at der er tale om to tilfælde er virusvarianten Omikron.

- Det var forventeligt, siger direktør Henrik Ullum.

Krav om coronapas udvides til nære pårørende på plejehjem

Fra mandag skal man kunne vise coronapas for at komme på besøg på plejehjem, og som noget nyt skal også nære pårørende vise et grønt coronapas for at komme ind og sige hej på plejehjemmet.

Det er nemlig besluttet at skærpe kravet for at inddæmme smitten, oplyser Social- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

- Smitten går desværre lige nu i den forkerte retning, og situationen er alvorlig for de mennesker, der risikerer at blive alvorligt syge af covid-19.

- Derfor skal vi stå sammen og skærme mennesker, der er i særlig risiko, for at beskytte mod smitte, siger ældreminister Astrid Krag (S) i pressemeddelelsen.

Flertal stemmer for at bevare coronakrav i Schweiz

Et flertal af vælgere i Schweiz har ifølge de første resultater stemt for at bevare regeringens covid-19-lov ved en folkeafstemning søndag.

Det viser den foreløbige optælling, efter at valgstederne er lukket klokken 12, ifølge tv-stationen SRF. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Loven indeholder også omdiskuterede regler om et coronapas, som har været et krav siden 13. september i år for at få adgang til barer, spisesteder og kulturtilbud i Schweiz.

13 passagerer på fly til Holland smittet med Omikron

Den nye coronavariant Omikron er påvist hos 13 af 61 coronasmittede på et fly fra Sydafrika, der fredag landede i Holland. Det oplyser smitteværnsdirektør Frode Forland fra Norges sundhedsstyrelse, FHI, til vg.no. Oplysningen er ikke bekræftet af hollandske myndigheder, men det er ventet, at der kommer en melding fra Holland søndag eftermiddag. Lørdag meddelte den hollandske sundhedsstyrelse, RIVM, at det er "næsten sikkert", at der var tilfælde af den nye variant blandt de smittede passagerer.