Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

Her får du seneste nyt om coronavirus i Danmark og verden.

Du kan se de seneste coronatal her

Israel vil forbyde alle udlændinge at komme ind

Israel vil forbyde alle udlændinge at komme ind i landet for at bremsen smitten med den nyeste variant af coronavirus, Omikron. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Naftali Bennett, der er landets premierminister, siger i en udtalelse, at forbuddet, der skal godkendes af regeringen i landet, vil vare i 14 dage.

Israel er det første land til at lukke grænserne på grund af den nye variant. Der er indtil videre bekræftet ét tilfælde af Omikron i Israel.

SSI strategi: Forsink virussens ankomst

Statens Serum Institut kan med stor sandsynlighed ikke forhindre den nye coronamutation i at brede sig i Danmark. I stedet er det instituttets strategi at forsøge at sænke hvor hurtigt virussen udbredes.

Sådan lyder det fra direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum.

- Det er positivt, at vores stærke testsystem har fundet de sandsynlige tilfælde, så hurtigt efter vi blev opmærksomme på den nye variant Omicron. Strategien er at forsinke ankomsten af denne nye variant til Danmark, indtil vi bliver klogere på dens smitsomhed, alvorlighed og evne til at undvige vaccineantistoffer, lyder det fra direktøren i en netop udsendt pressemeddelelse.

Myndighederne har ligenu en kraftig mistanke om, at mindst to personer er smittet med den nye og stadig relativt ukendte coronavariant Omikron.

PCR-test har slået fast at to coronatilfænde i Danmark bærer mutationer, der kendetegner Omikron. Det vil først endelig kunne bekræftes, når resultatet af den endelige sekventering foreligger, oplyser Serum Instituttet.

I forbindelse med fundet bør alle passagerer ombord på flyene KL 1129 – Amsterdam – Kastrup 23. november 2021 og KL 1345 – Amsterdam - Billund fly 24. november 2021 at gå i isolation og lade sig teste.

Danmark intensiverer smitteopsporing efter fund af Omikron

Danmark intensiverer smitteopsporing efter fund af Omikron-variant. Det skriver Styrelsen for Patientsikkerhed på Twitter. 

Alle indrejsende og indrejste siden 16.november fra Sydafrika, Lesotho, Eswatini, Mozambique, Zimbabwe, Botswana og Namibia opfordres til test og isolation indtil negativ test på fjerde- og sjettedagen. 

Omikron-variant "med stor sandsynlighed" fundet i Danmark

Omikron-varianten er med stor sandsynlighed fundet hos to personer i Danmark, der er ankommet med fly fra Sydafrika. Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse. 

-  Varianten er blevet fanget i de variant-PCR-test, som SSI laver på positive prøver, og derfor har vi hurtigt fanget varianten. Vi er et af de lande, der har den mest omfattende overvågning af varianter, og derfor er det ikke overraskende, at vi tidligt finder tilfælde i Danmark, skriver Magnus Heunicke (S). 

Omikron-variant fundet på hospital i Tjekkiet

Et hospital i Tjekkiet bekræfter, at der er registreret en smittet med den nye coronavariant, Omikron. Det skriver det franske nyhedsbureau AFP. 

Dermed kan Tjekkiet skrive sig på listen over en række lande, der har konstateret smitte med Omikron. Også Belgien, Storbritannien og Tyskland har registreret tilfælde med varianten, ligesom Holland mistænker det. 

Hollandske myndigheder mistænker flere omikron-tilfælde

Der er formentlig flere tilfælde af Omikron-varianten blandt de 61 coronapositive passagerer, som var ombord to fly fra Sydafrika til Holland fredag. 

Det oplyser de hollandske sundhedsmyndigheder ifølge Reuters.  

- I en række af de testede personer er Omikron-varianten formentlig fundet, lyder det. 

De to fly blev tilbageholdt, fordi alle ombord efter krav fra de hollandske myndigheder skulle testes for coronavirus. Indrejserestriktionerne blev indført i Holland fredag morgen efter fundet af den nye variant.

De smittede opholder sig nu på et bevogtet isolationshotel i nærheden af lufthavnen.

Omikron giver "usædvanlige, men milde" symptomer, siger afrikansk læge

Noget tyder på, at Omikron giver et mildere, men anderledes sygdomsforløb end andre varianter af coronavirus. Det siger den afrikanske læge Angelique Coetzee, der har behandlet cirka 25 smittede i Sydafrika, til mediet The Telegraph.

- Patienternes symptomer var anderledes og så milde, i forhold til de patienter jeg har behandlet før, siger Angelique Coetzee, der har sin egen private praksis og er formand for sammenslutningen af læger i Sydafrika. 

Hun fortæller om flere patienter, der er kommet ind med symptomer såsom ekstrem træthed og hjertebanken. Efter få dage er de fleste af deres symptomer aftaget. 

Det har primært været yngre mænd med omikron, som Angelique Coetzee har tilset. Derfor understreger hun også, at hun endnu ikke har det fulde billede af, hvordan sygdomsforløbet er. 

Eksempelvis er hun bekymret for, hvordan ældre, uvaccinerede vil klare sig, hvis de bliver smittet. 

Ifølge Angelique Coetzee går der cirka to uger, før vi er klogere på forskellige gruppers sygdomsforløb med omikron. 

Tyskland og Italien bekræfter tilfælde af Omikron

Tyskland bekræfter, at landet har to tilfælde af smittede med den nye coronavariant Omikron. De er fundet i München, skriver det tyske nyhedsbureau dpa, der citerer Bayerns sundhedsmyndigheder.

Også i Italien har man lørdag aften registreret sit første tilfælde med Omikron. 

Nye restriktioner i Storbritannien efter fund af Omikron

Boris Johnson, den britiske premierminister, siger på en pressekonference, at Storbritannien strammer coronareglerne efter fund af den nye coronavariant Omikron. Det skriver Reuters.

Han siger, at personer, der mistænkes for at være smittet med varianten, skal isolere sig i ti dage. Det gælder, uanset om man er vaccineret eller ej. 

Derudover skal der igen bruges mundbind i butikker.

Smitteramt skole tvinges til at sende klasser hjem

Styrelsen for Patientsikkerhed har lørdag udstedt påbud om at lukke og hjemsende hele første årgang på Skelgårdsskolen i Kastrup. Det sker efter et større smitteudbrud blandt eleverne, hvor indtil videre 51 elever og en ansat er konstateret smittet. 

Påbuddet gælder foreløbig indtil 3. december 2021. 

De seneste uger er flere klasser på landets skoler blevet hjemsendt efter smitte med coronavirus. SSI oplyste torsdag, at smitten blandt børn aldrig har været større. 

To tilfælde af Omikron fundet i Storbritannien

Der er fundet to tilfælde af den nye sydafrikanske coronavariant, Omikron, i Storbritannien. Det siger sundhedsminister Sajid Javid ifølge nyhedsbureauet Reuters. De to tilfælde menes at være forbundet til hinanden.

Mere end hver ottende dansker har fået tredje stik

Det seneste døgn har over 26.000 fået tredje stik – det såkaldt boostershot. Det viser lørdagens opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI).

Samlet set har 754.507 borgere fået et tredje vaccinestik i forbindelse med revaccination. Det svarer til 12,8 procent af befolkningen eller én ud af otte. 

I noget tid er udvalgte grupper i samfundet blevet tilbudt et tredje stik. Det har blandt andet været plejehjemsbeboere, borgere med særligt nedsat immunforsvar og borgere, der er 85 år eller derover.

Alle over 18 år skal dog tilbydes revaccination, og invitationen kommer seks måneder efter andet stik.

Antallet af indlæggelser falder med otte

Der er 3744 nye smittetilfælde det seneste døgn og 13 dødsfald.

Det fremgår af dagens tal fra Statens Serum Institut.

Det samlede antal indlæggelser falder med 8 til i alt 418. Det sker på trods af 92 nye indlæggelser det seneste døgn.

 - Smittetallet har ligget stabilt de seneste dage, og det samme har antallet af coronaindlagte. Jeg tror, vi må sige, at tallene er stagneret, og at vi har set epidemien toppe, siger professor emeritus i infektionssygdomme Eskild Petersen, Aarhus Universitet.

Med de nye tiltag, der træder i kraft på mandag, mener han, at kurven vil knække.

Du kan se alle de nyeste tal her

SSI opsætter særlig pcr-test, der skal fange ny variant

Der bliver holdt ekstra godt øje med, om den nye coronavariant, Omikron, skulle finde vej til Danmark.

Det siger professor Mads Albertsen fra Aalborg Universitet, der er medlem af en risikogruppe nedsat af Statens Serum Institut.

- Det, vi gør nu, er, at man opsætter en særlig pcr-test kaldet variant-pcr, der kan fange den her variant. Det er ved at blive sat i gang.

- Desuden sekventerer vi op mod halvdelen af de positive prøver, hvor vi kan kortlægge lige nøjagtigt, hvilken mutation der måtte være.

Sydafrika føler sig straffet for at opdage ny variant

Sydafrika føler, at landet bliver straffet for at opdage den nye virusvariant, Omikron, skriver nyhedsbureauet Reuters på baggrund af en udtalelse fra det sydafrikanske udenrigsministerium.

Årsagen er, at flyselskaber i flere lande har suspenderet flyvninger til Sydafrika for at undgå spredning med den nye variant.

Ifølge den internationale tænketank Chatham House kan den ulige globale fordeling af vacciner føre til, at flere varianter som den nyopdagede Omikron opstår.

Direktøren for tænketanken, Osman Dar, oplyser desuden, at mens Sydafrika har gjort det rette ved at gå offentligt ud i forbindelse med opdagelsen af den nye variant, så har det resultateret i en serie af rejseforbud, der sætter begrænsninger for de sydafrikanske borgere og hindrer landets internationale handel. 

Tjekkiet mistænker også tilfælde med ny variant

Fra Tjekkiet lyder det nu også fra sundhedsmyndigehderne, at man mistænker at en smittet med coronavirus har den nyopdagede variant Omikron.

Myndighederne afventer yderligere test, før en endelig be- eller afkræftelse, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Stærk mistanke om, at ny variant nu er kommet til Tyskland

Den tyske socialminister i delstaten Hessen, Kai Klose, oplyser på Twitter, at der er en stærk mistanke om, at den nyopdagede variant, Omikron, nu er kommet til Tyskland med en rejsende, der i går aftes returnerede til Tyskland fra Sydafrika. 

- Adskillige mutationer, der er typiske for Omikron, er blevet fundet (...). Den komplette sekventering mangler stadig, skriver han.

Kai Klose oplyser desuden, at varianten med meget stor sandsynlighed allerede er i Tyskland.

Ministeren opfordrer samtidig rejsende, der indenfor den sidste uge er kommet retur fra Sydafrika, om at begrænse kontakten med andre og at lade sig teste.

Udenrigsministeriet til danskere i Sydafrika: Selskaber suspenderer fly

Udenrigsministeriets Borgerservice oplyser på Twitter, at danskere, der vil rejse hjem fra Sydafrika, skal være opmærksomme på, at flyselskaberne Air France, Emirates og Qatar Airways har suspenderet alle flyvninger fra Sydafrika indtil videre.

Kontakt dit fly- eller rejseselskab med det samme, lyder det derfor fra Borgerservice.

Flyselskaberne har suspenderet flyvninger fra Sydafrika af frygt for smitte med den nyopdagede coronavariant, Omikron.

På samme måde har mange lande indført indrejserestriktioner fra Sydafrika og en lang række andre afrikanske lande.

- Usandsynligt at Omikron vil genstarte pandemien

Det er usandsynligt, at den nye virusvariant, Omikron, vil genstarte pandemien med coronavirus, siger direktøren for Oxford Vaccine Group, der står på AstraZenecas vaccine.

- Hvis du ser på, hvor de fleste af mutationerne er, ligner de dem i spikeproteinet, som vi har set med andre varianter indtil nu. Og det fortæller at på trods af mutationer i andre varianter, så er vaccinerne fortsat med at forhindre meget svær sygdom, efterhånden som vi har bevæget os gennem Alpha, Beta, Gamma og Delta (varianterne, red.), siger professor Andrew Pollard i BBC's Radio 4.

Han tilføjer dog, at verden må vente at se flere uger, før det kan blive bekræftet.

Professor: - I hvor høj grad skal børnene tage en for samfundet?

Vi må erkende, at der er ting, vi ikke ved, når det gælder vaccination af børn, siger professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen, til TV 2. 

Han påpeger, at situationen lige nu er presset på grund af stigende smitte især blandt børnene, og at det er vigtigt at få bragt smitten ned. Derfor giver det god mening, at Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccinen til de mindre børn. 

Han forstår dog samtidig forældres bekymring:

- For i hvor høj grad kan vi tillade os, at børnene skal tage én for samfundet så at sige. Derfor er det vigtigt, at forældre bliver rigtig godt oplyst, når de skal tage stilling til, om børnene skal vaccineres eller ej, siger Allan Randrup Thomsen.

Han er også bekymret for, om immuniteten ved vaccination af børn matcher den immunitet, som børnene får ved at have været smittet.

- Det kan man mene rigtig meget om – og det gør fagfolk også. Men faktum er, at ingen af os ved, hvad det rigtige svar er i den her sammenhæng. Fordi de tilgængelige data er baseret på voksne, så vi kan ikke vide, hvordan det ser ud for børnene, siger han.