Passagerer ombord på to fly fra Amsterdam til Danmark bør gå i isolation

Nære kontakters nære kontakter vil også blive bedt gå i isolation og blive testet.

Alle passagerer ombord på flyene KL 1129 fra Amsterdam til Kastrup 23. november og KL 1345 fra Amsterdam til Billund 24. november anbefales at gå i isolation og lade sig teste.

Det skriver Styrelsen for Patientsikkerhed i en pressemeddelelse, efter første tilfælde af Omikron-varianten mistænkes at være fundet i Danmark.

Passagererne, der mistænkes at være smittet med den nye variant, er rejst fra Sydafrika til Amsterdam.

Første test skal tages i morgen søndag 28. november og anden test tirsdag 30. november.

De involverede passagerer kan først bryde isolationen efter negativ test på sjettedagen, oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed.

Intensiveret smitteopsporing

Efter mistænkt fund af den nye variant igangsættes en intensiv smitteopsporing, skriver styrelsen.

- I forhold til de to første mistænkte smittetilfælde med Omicron i Danmark har vi igangsat intensiveret smitteopsporing. Det betyder, at vi både foretager smitteopsporing i 2. og 3. led.

Dermed vil nære kontakters nære kontakter også vil blive bedt gå i isolation og blive testet.

Generelt anbefaler Styrelsen for Patientsikkerhed, at indrejsende til Danmark fra Sydafrika, Lesotho, Eswatini, Mozambique, Zimbabwe, Botswana og Namibia lader sig teste og går i isolation, indtil der foreligger et negativt testsvar på fjerde- og sjettedagen efter indrejse.

Skærpelsen af retningslinjerne gælder, indtil der er mere viden om den nye variant Omikron, lyder meldingen.

Breder sig i Europa

Den nye coronavariant blev første gang opdaget i Sydafrika, men den har sidenhen bredt sig til en række lande - også i Europa.

Første tilfælde var i Belgien, men lørdag er Omikron også påvist i Storbritannien, Tyskland, Tjekkiet og nu - formentlig - i Danmark.

Coronavarianten frygtes at være en mere smitsom udgave af coronavirussen, men det er endnu uvist, hvor smitsom den egentlig er.

Omikron går også under betegnelsen B.1.1.529, og det skal undersøges, hvorvidt den kan true effektiviteten af de nuværende vacciner.