Coronavirus

WHO navngiver ny variant 'Omikron' og betegner den som bekymrende

Den nye coronavariant har et hidtil uset højt antal mutationer, hvilket bekymrer Verdenssundhedsorganisationen.

Dagen efter, at verden første gang fik kendskab til en ny, bekymrende virusvariant, navngiver WHO varianten 'Omikron'. Det skriver organisationen i en pressemeddelelse.

De klassificerer den samtidig som "bekymrende" eller VOC, som står for Variant of Concern (bekymrende variant).

Omikron, der indtil nu har været omtalt som den mindre mundrette B.1.1.529, har frem til fredag aften været en VOI, Variant of Interest (interessant variant). Hidtil er fire varianter blevet kategoriseret som bekymrende.

Antallet af smittetilfælde ser ud til at være stigende i næsten alle provinser i Sydafrika

WHO

De andre bekymrende varianter er Alpha, Beta, Gamma og Delta, hvoraf sidstnævnte er den mest udbredte herhjemme.

Omikron blev fundet første gang i Sydafrika, og Verdenssundhedsorganisationen fik kendskab til den torsdag.

Den første kendte bekræftede Omikron-infektion blev fundet i en prøve 9. november.

Er stigende i næsten alle provinser i Sydafrika

At Omikron nu bliver en VOC, skyldes ifølge WHO, at den indeholder et højt antal mutationer, hvoraf nogle er bekymrende, og desuden tyder foreløbige beviser på, at der er en øget risiko for at blive smittet flere gange med varianten sammenlignet med andre VOC'er.

I værste fald kan det høje antal mutationer betyde, at Omikron smitter mere eller er mindre følsom over for vacciner.

- Antallet af smittetilfælde ser ud til at være stigende i næsten alle provinser i Sydafrika, lyder det i pressemeddelelsen fra WHO.

Omikron har 35 spike-protein-mutationer, og til sammenligning har deltavarianten 10-15, fortalte Tyra Grove Krause, konstitueret faglig direktør hos Statens Serum Institut, ved et pressemøde fredag.

De mange mutationer hænger ifølge Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi, normalt sammen med "dårlige egenskaber". Det kan eksempelvis være kraftigere spredning og nedsat følsomhed over for vacciner.

Bare et spørgsmål om tid

Varianten er indtil videre fundet i Afrika, Asien og Europa. Som det første europæiske land kunne de belgiske myndigheder fredag på et pressemøde fortælle, at en uvaccineret belgisk kvinde, der er vendt hjem fra en rejse til udlandet, er smittet med Omikron.

Kvinden blev testet positiv 22. november, og ifølge The Guardian fik hun milde influenzasymptomer, 11 dage efter hun havde rejst fra Egypten via Tyrkiet.

Hun har ikke rapporteret nogen forbindelser til Sydafrika eller andre lande i det sydlige Afrika.

Mads Albertsen er professor ved Institut for Biokemi på Aalborg Universitet og medlem af Statens Serum Instituts risikovariantgruppe. Og ifølge ham var det bare et spørgsmål om tid, før varianten blev fundet i Europa.

- Det viser erfaringerne med de andre varianter af coronavirus, vi har haft, siger han til TV 2.

Rejser til afrikanske lande frarådes

For at forhindre at Omikron spreder sig yderligere herhjemme, har de danske myndigheder fredag indført rejserestriktioner til syv afrikanske lande. Der er tale om Sydafrika og de seks tilstødende lande Lesotho, Swaziland, Mozambique, Zimbabwe, Botswana og Namibia.

Restriktionerne betyder, at rejser til landene frarådes, og hvis man rejser dertil, skal man tage en PCR-test indenfor 24 timer samt isolere sig i ti dage, når man vender hjem.

Desuden har Israel indført restriktioner, som forhindrer rejser til det sydlige Afrika, og også Storbritannien og USA har sat flere afrikanske lande på deres liste over røde lande.