Coronavirus

Spørgsmål og svar: Hvad skal du vide om coronavaccination af børn?

Få svar på de mest grundlæggende spørgsmål om vaccination af børn nederst i artiklen.

Torsdag godkendte det europæiske lægemiddelagentur, EMA, Pfizer-vaccinen mod covid-19 til brug på børn i alderen 5-11 år.

Og fredag gik Sundhedsstyrelsen i Danmark ud med anbefalingen om, at forældre lader deres børn få stikket.

- Jeg ville blive glad, hvis vi kunne nå op omkring 70 procent i den her gruppe. Det ville være flot, lød forhåbningen fra vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst ved et pressemøde fredag.

Til stede ved pressemødet var også direktør i Lægemiddelstyrelsen Lars Bo Nielsen. Han understregede, at vaccinen er "ligeså effektiv hos de 5-11-årige som hos de andre grupper".

Han understregede også, at vaccinen er gennemtestet.

- Vi regner ikke med, at børnene vil adskille sig fra resten af befolkningen med hensyn til bivirkningsprofilen, lød det fra Lars Bo Nielsen.

Børn driver epidemien

En ny rapport fra Statens Serum Institut (SSI) viser, at smitten i aldersgruppen 6-11 år er høj.

- Smitten blandt de 6-11-årige er med til at drive epidemien lige nu, og der rapporteres forsat om mange og store udbrud på skolerne. Det gælder særligt i indskolingen og på mellemtrinet, lød det torsdag i en skriftlig udtalelse fra afdelingslæge Rebecca Legarth fra SSI.

Det er en af grundene til, at sundhedsmyndighederne nu anbefaler vaccination af børn.

- Den væsentligste grund, til at børnene skal vaccineres, er, at vi kan få mere immunitet i befolkningen og dermed mere kontrol med epidemien i Danmark, lød det fra Helene Probst på pressemødet.

Fra hende lød der også et klart budskab om, at forældre ikke bør være nervøse for at vaccinere deres børn.

- Personligt ville jeg ikke stå her og anbefale vaccinen til raske børn, hvis det ikke var en, jeg var tryg ved, sagde Helene Probst.

Hun understregede dog, at det er op til de enkelte forældre.

- Vi skal respektere både dem, der vælger vaccinen til, og dem, der vælger den fra, sagde Helene Probst.

TV 2 forsøger herunder at give svar på de største spørgsmål om vaccination af børn. Svarene stammer fra Sundhedsstyrelsen og SSI.

Spørgsmål og svar om vaccination af børn i alderen 5-11 år

Hvornår bliver børnene indbudt til vaccine?

Allerede i morgen kan forældre have modtaget en invitation til vaccination af børn i aldersgruppen i deres e-Boks. 

Forældrene skal derefter booke tid til deres børn på vacciner.dk. Hvis man er fritaget fra Digital Post, får man et brev med posten og der kan derefter bestilles tid over telefonen. 

Hvordan foregår vaccination af børn?

Børn skal møde op på vaccinationsstedet i selskab med en forælder til første stik. Der er, fordi der skal en forælder til at give samtykke til vaccinen. 

Efter vaccinationen skal barnet – ligesom det var tilfældet for voksne – blive 15 minutter på vaccinationsstedet til observation. Det skal de, så de kan få hjælp, hvis de får en allergisk reaktion. Det sker dog sjældent. 

Børn skal ligesom voksne have to stik med cirka tre ugers mellemrum. 

Hvad for en vaccine bruges til børn?

Det er vaccinen fra Pfizer/BioNTech, der er godkendt til de 5-11-årige.

Børn får en tredjedel dosis af voksne. Vi har endnu ikke vacciner i børnedosis, og derfor skal børnenes dosis trækkes op fra de vacciner, der bruges til voksne.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at personalet på vaccinationsstederne er trænet i at trække den rette dosis op af vaccinebeholderen. 

Hvad når mit barn fylder 12 år?

Børn over 12 år tilbydes voksendosis af vaccinen, da vaccinen er godkendt i denne mængde til alle på 12 år og derover.

Men hvis barnet er 11 år, når det får første stik og fylder 12 år inden stik nummer to, vil det få den mindre dosis af vaccinen ved begge stik. 

Skal jeg vaccinere mit barn, hvis det har været smittet med coronavirus?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man lader sine børn vaccinere, selv hvis de tidligere har været smittet med covid-19. 

Det skyldes, at graden af immunitet, man opnår efter smitte, kan være variere alt efter, hvor syg man har været. 

Hvem skal give samtykke, hvis man har delt forældremyndighed?

Hvis man har delt forældremyndighed, skal man være enige om at lade barnet vaccinere.

Sundhedsstyrelsen skriver, at "hvis det på vaccinationscenteret opleves, at der er en uenighed mellem de forældremyndige vedrørende vaccination af barnet, bliver jeres barn ikke vaccineret, før I begge samtykker". 

Hvorfor skal børn vaccineres, når de sjældent bliver alvorligt syge med covid-19?

Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccination af børn blandt andet for at mindske behovet for isolation og hyppig testning blandt børn. 

Vaccination af børn kan også medvirke til at mindske risikoen for, at de smitter andre, og det kan nedbringe smitten generelt i samfundet

Derudover kan vaccination også bidrage til at normalisere børnefamiliers hverdag under pandemien, skriver Sundhedsstyrelsen.

Er det sikkert at lade mit barn vaccinere?

De danske sundhedsmyndigheder vurderer, at det er sikkert at lade børn ned til fem år vaccinere med vaccinen fra Pfizer/BioNTech. 

De baserer den vurdering på et studie, hvor der indgik flere end 3000 børn mellem 5 og 11 år. Der blev ikke observeret andre bivirkninger i gruppen, end dem man allerede kender fra børn i aldersgruppen 12-15 år og voksne. 

Hvad med bivirkninger?

Alle vacciner har bivirkninger, både for børn og voksne. Blandt de almindelige bivirkninger af vaccinen fra Pfizer/BioNTech er rødme på indstiksstedet, træthed, hovedpine og muskelsmerter.

I sjældne tilfælde kan der komme allergiske reaktioner, som blandt andet kan skyldes allergi mod tilsætningsstofferne i vaccinen.

Hvad med langsigtede bivirkninger?

Datagrundlaget for at vurdere langsigtede bivirkninger hos børn findes endnu ikke. Men Sundhedsstyrelsen skriver, at bivirkninger i næsten alle tilfælde indtræder inden for de første seks uger.

I det studie, godkendelsen hviler på, har man fulgt flere af de 5-11 årige i op til tre måneder.