Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus 26. november

Her får du seneste nyt om coronavirus i Danmark og verden.

Du kan se de seneste coronatal her.

"Høj til meget høj" risiko for, at ny variant spreder sig i Europa

Der er "høj til meget høj" risiko for, at den nye variant af coronavirus spreder sig i Europa.
Det siger Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) fredag ifølge nyhedsbureauet AFP, skriver Ritzau. 

Den nye variant, der har fået navnet Omikron, er indtil nu blevet fundet i ét EU-land - Belgien.
Varianten blev først fundet i Sydafrika, og er desuden fundet i Israel og Botswana.

Flere hundrede passagerer fra Sydafrika strandet i lufthavn

Mere end 600 passagerer ankommet fra Sydafrika er strandet i den hollandske lufthavn Schiphol. Det skriver Dagbladet.

Årsagen er, at alle skal testes, og tester man positiv, bliver man isoleret på et hotel nær lufthavnen. 

Det sker efter, at Holland, ligesom mange andre lande herunder Danmark, har indført forbud mod flyrejser fra det sydlige Afrika efter fund af den nye coronavariant Omikron. 

På billedet ses kø den lange kø, der lige nu er til at blive testet i lufthavnen. 

EMA: For tidligt at sige, om der er behov for ny vaccine

Det er for tidligt at sige, om der er brug for at udvikle nye vacciner eller opdatere de eksisterende for at beskytte sig mod den nye coronavariant. Det siger Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) fredag.

 - Den nuværende information er utilstrækkelig til at fastslå, om denne variant vil sprede sig betydeligt, og i hvilket omfang den vil kunne undvige den immunitet, vaccinerne giver, meddeler EMA til nyhedsbureauet AFP.
 

Ingen problemer med vaccine-invitation - e-Boks lukker ikke alligevel

Brugere har spurgt TV 2, om den tidligere annoncerede periode fra 26.-29. november, hvor danskerne ikke kunne modtage digital post, har betydning for de invitationer til vaccination, der nu bliver sendt ud til først de 10-11 årige børn.

Men Digitaliseringsstyrelsen oplyser, at den nye løsning til Digital Post, som skulle være taget i brug fra 30. november, nu er udskudt til første kvartal 2022. Det betyder at den tidligere annoncerede periode er bortfaldet.

Dermed skulle der ikke være nogen problemer med at modtage inviation til vaccine. 

USA og Canada suspenderer rejser fra det sydlige Afrika

USA og Canada vælger nu at indføre rejserestriktioner for en række sydafrikanske lande, skriver The Guardian. Det samme har en række europæiske lande, herunder Danmark, gjort. 

Restriktionerne indføres, efter den nye variant, der har fået navnet Omikron, spreder sig i Sydafrika. 

Tidligere fredag meddelte Verdenssundhedsorganisationen WHO, at den nye variant er "af bekymring". 

Pfizer kan være klar med vaccine mod ny variant om 100 dage

Hvis nødvendigt kan Pfizer/BioNTech være klar med en opdateret version af coronavaccinen, der beskytter mod den nye sydafrikanske variant Omikron. Det skriver The Guardian. 

Pfizer/BioNTech er allerede nu i gang med at undersøge, om vaccinen er effektiv mod den nye variant. Det vil man være klogere på om cirka 14 dage, oplyser selskabet. 

Også andre virksomheder eksempelvis Johnson&Johnson er netop nu ved at teste, om vaccinen virker mod Omikron. 

Yussuf Poulsen er smittet med coronavirus

Den danske landsholdsspiller Yussuf Poulsen er blandt en gruppe af RB Leipzig-spillere, som er blevet testet positive for coronavirus. Det skriver det tyske medie Kicker fredag.

61 personer på og omkring holdet er blevet testet for nylig, og her er der altså blevet påvist coronavirus hos danskeren og flere andre.

Også angriberen Hugo Novoa, forsvareren Mohamed Simakan og målmandstræneren Frederik Gößling er blevet testet positive.

Allerede mandag blev cheftræner Jesse Marsch samt målmand Péter Gulácsi sendt i isolation efter positive test.

Ny coronavariant får navnet Omikron

Verdenssundhedsorganisationen WHO har navngivet den nye sydafrikanske coronavariant Omikron. Det sker på et møde, hvor en række eksperter har været samlet for at diskutere den nye variant.

WHO udtaler samtidig, at den nye variant er "af bekymring". WHO kategoriserer de forskellige varianter som værende enten af "interesse" eller "bekymring".

Bekymringen bunder blandt andet i, at antallet af tilfælde ser ud til at stige i næsten alle provinser i Sydafrika, siger WHO.

Demonstration i Aarhus mod vacciner til børn

En gruppe mødre og fædre er mødt op til en demonstration i Aarhus midtby fredag for at protestere mod, hvad de mener, er et samfundspres til at lade deres børn vaccinere. 

- Frihed for Danmark, råber de, fortæller TV2 Østjyllands reporter, der anslår, at der er mødt omkring 200 op til optoget gennem Aarhus.

Demonstrationen Mødres Brøl er arrangeret af en række mødre og fædre, som er bekymrede for udrulningen af coronavacciner til børn. 

- Vi ser forældre skrive grædende til os, hvordan deres børn bliver udskammet i skolen og udstillet af lærerne også. For eksempel med håndsoprækning på, hvem der nu er vaccineret, og hvem der ikke er vaccineret, siger talsperson for initiativet Ann-Emilie Augustinus. 

135.000 børn har nu modtaget invitation til vaccine

Fredag er der blevet sendt 135.000 invitationer til vaccination mod coronavirus til børn i alderen 5 til 11 år. Det oplyser Statens Serum Institut (SSI). Invitationen bør nå forældrenes e-Boks lørdag, hvorefter de kan bestille tid, oplyser SSI.

Sundhedsstyrelsen meddelte på et pressemøde fredag, at man anbefaler vaccine til 5-11-årige. Det sker efter EMA torsdag godkendte vaccinen til børn. 

EU-lande suspenderer rejser fra det sydlige Afrika

Medlemslandene i EU har accepteret midlertidigt at suspendere rejser fra det sydlige Afrika til Europa efter en ny variant af corornavirus er blevet opdaget i Sydafrika, siger præsidentskabet i EU fredag ifølge The Guardian.

En komité af sundhedseksperter fra alle 27 medlemslande i EU "er blevet enige om at aktivere nødbremsen og indføre midlertidige restriktioner på alle rejser ind i EU fra det sydlige Afrika", skriver det slovenske præsidentskab i EU på Twitter.

De første børn kan vaccineres søndag

De første børn i alderen 5 til 11 år kan blive vaccineret mod coronavirus allerede på søndag. Det skriver Ritzau.

Region Sjælland, Region Hovedstaden, Region Midtjylland og Region Nordjylland oplyser nemlig, at de er klar til at vaccinere målgruppen fra søndag den 28. november.

Region Syddanmark forventer at kunne fortælle, hvornår de er klar til at vaccinere børn under 12 senere fredag eller tidligt lørdag.

Ny coronavariant kan være mere smitsom, siger Sydafrikas sundhedsminister

Foreløbige undersøgelser tyder på, at den variant af coronavirus, der er opdaget i Sydafrika, B.1.1.529., kan være mere smitsom end andre varianter. Det siger Sydafrikas sundhedsminister, Joe Phaahla, ifølge Reuters.

Han tilføjer, at han mener, at europæiske landes reaktion på fundet af den nye variant er "uberettiget".

Her refererer han til Danmark, Storbritannien og en række andre lande, der har indført indrejseforbud for rejsende fra Sydafrika og seks andre lande i det sydlige Afrika. EU opfordrer desuden til at suspendere flyrejser til alle lande, hvor den nye variant bliver fundet. Senest er den fundet i Belgien. 

Flere vaccinerede får corona, viser tal fra SSI

Antallet af personer i Danmark, som bliver smittet med coronavirus efter vaccination, stiger fortsat.

Ifølge en ny rapport fra Statens Serum Institut (SSI) er der blevet påvist 62.733 smittetilfælde hos personer, der er fuldt vaccineret. Det svarer til, at 1,6 procent af alle coronavaccinerede har fået påvist smitte.

Rapporten dækker perioden fra 27. december 2020, hvor de første danskere fik første stik, til og med sidste uge, som var uge 46.

Ved den forrige statusrapport, der løb til 7. november, var andelen 0,93 procent.

SSI har tidligere udtalt, at det er forventet, at antallet af gennembrudsinfektioner stiger. Det skyldes blandt andet, at virkningen af vaccinerne aftager over tid.

Til gengæld er der fortsat ganske få smittetilfælde blandt dem, der er blevet revaccineret mod covid-19, skriver SSI.

EU-lande opfordres til at indstille rejser til lande med ny variant

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, opfordrer EU's medlemslande til at indstille flyrejser til de lande, hvor den nye variant af coronavirus, B.1.1.529, er opdaget, skriver Reuters. 

- Al lufttrafik til disse lande bør indstilles, til vi har en klarere forståelse af de farer, denne nye variant udgør, siger hun i en udtalelse i Bruxelles fredag. Det skriver nyhedsbureauet Reuters

Hun tilføjer, at vaccineproducenter har en forpligtelse til at tilpasse deres vacciner, når der kommer nye varianter frem.

B.1.1.529. er foreløbigt fundet hos få personer i Afrika, Asien og senest i Belgien. 

Slut på pressemøde

Og nu er pressemødet slut. Du kan læse mere om vacciner til børn her og den nye coronavariant her.

Børn får også to doser

Helene Probst fortæller, at børn vil få to doser ligesom de voksne. Hun fortæller, at det har været vigtigt for Sundhedsstyrelsen at komme i gang med det samme, da det skal medvirke til at give immunitet i samfundet.

Får en tredjedel af det, de voksne får

Børnene i gruppen vil blive vaccineret med den samme vaccine som de voksne, men de vil kun få en tredjedel af det, voksne får i en dosis. Voksne får 30 mikrogram, mens børn får 10 mikrogram.

Sundhedsstyrelsen: Målet er 70 procent vaccinerede

Helene Probst siger, at man vil være tilfreds, hvis 70 procent af børnene i gruppen bliver vaccineret.

Lægemiddelstyrelsen: Vaccinen virker lige så godt på børn som på voksne

- Vi ved, at vaccinen virker lige så godt på børn som på resten af os, siger Lægemiddelstyrelsens direktør, Lars Bo Nielsen.

Han fortæller, at der både er en lille risiko for at blive meget syg af covid-19 som barn og en lille risiko for børn ved at tage vaccinen.

Helene Probst supplerer:

- Børn smitter hinanden, de smitter forældre, bedsteforældre, søskende, der tager det videre til skoler og arbejdspladser og så videre.

- Det går ud over børnenes trivsel, siger Helene Probst.