Coronavirus

Om to uger ved vi, om Pfizer-vaccinen virker mod ny virusvariant

BioNtech er allerede i fuld gang med at undersøge, om vaccinen er effektiv mod den nye variant.

Virker vaccinerne mod den nye, smitsomme Omikron-variant?

Det er spørgsmålet, mange stiller sig selv, og om to uger kender vi svaret for vaccinen fra Pfizer/BioNTech.

Sådan lyder det i en udtalelse fra BioNTech. Det skriver The Guardian.

Selskabet udtaler samtidig, at de vil være i stand til at tilpasse vaccinen i løbet af 100 dage, hvis det viser sig, at den ikke er effektiv mod Omikron.

- Pfizer og BioNTech har truffet foranstaltninger for nogle måneder siden for at være i stand til at tilpasse mRNA-vaccinen indenfor seks uger og sende de første batches indenfor 100 dage i tilfælde af en flugtvariant (en variant, som vaccinerne ikke virker mod, red.), lyder det fra BioNTech.

Selskabet er allerede i fuld gang med at undersøge, om vaccinen virker mod den nye variant.

Kan være mindre følsom overfor vacciner

WHO har fredag kategoriseret Omikron som en "bekymrende variant". Den er indtil videre fundet i Afrika, Asien og et enkelt sted i Europa, hvor en belgisk uvaccineret kvinde er konstateret smittet.

Klassificeringen som "en bekymrende variant" skyldes, at den indeholder et højt antal mutationer, hvoraf nogle er bekymrende.

Desuden tyder foreløbige beviser på, at der er en øget risiko for at blive geninficeret med coronavirus med varianten sammenlignet med andre bekymrende varianter eller VOC'er (Variants of Concern).

I værste fald kan det høje antal mutationer betyde, at Omikron smitter mere eller er mindre følsom over for vacciner.

Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, fastslår, at det endnu er for tidligt at sige, om der er brug for at udvikle nye vacciner eller opdatere de allerede eksisterende.

- Den nuværende information er utilstrækkelig til at fastslå, om denne variant vil sprede sig betydeligt, og i hvilket omfang den vil kunne undvige den immunitet, vaccinerne giver, meddeler EMA til nyhedsbureauet AFP.

Kan hurtigt tilpasse vacciner

Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Københavns Universitet og overlæge på Rigshospitalet, forklarer imidlertid, at det vil være muligt at modellere de nuværende vacciner mod Omikron.

Det bakker Camilla Foged, professor i vaccinedesign på Institut for Farmaci på Københavns Universitet, op om.

- Man kan relativt hurtigt tilpasse mRNA-vaccinerne til nye varianter. Man skifter simpelthen koderne i vaccinerne, så de er tilpasset den nye variant, siger hun til Ritzau.

Hurtigt produktion

Skal vaccinerne tilpasses den nye variant, kan det dog tage flere måneder at få godkendt dem efterfølgende, lyder det fra Nils Strandberg Pedersen, tidligere direktør for Statens Serum Institut.

- Den skal afprøves på mennesker og godkendes, og det kan godt tage fire måneder eller længere, siger han.

Nils Strandberg Pedersen påpeger, at produktionen allerede er på plads, og at det derfor ikke vil være et problem at få modellerede vacciner masseproduceret hurtigt.

Ifølge The Guardian har andre vaccinefabrikanter som Johnson&Johnson og AstraZeneca også sagt fredag, at de i øjeblikket tester deres vacciners effektivitet mod Omikron.

Ingen af de to vacciner er imidlertid en del af det danske vaccinationsprogram.