Coronavirus

EU-formand vil indstille flyrejser til alle lande, hvor ny variant er fundet

Udmeldingen kommer, efter den nye, bekymrende coronavariant er blevet fundet i Belgien som det første sted i Europa.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, opfordrer nu medlemslandene til at indstille flyrejser til alle lande, hvor den nye coronavariant, B.1.1.529, er fundet.

- Al lufttrafik til disse lande bør indstilles, til vi har en klarere forståelse af de farer, denne nye variant udgør, sagde hun fredag i Bruxelles ifølge Ritzau.

Indtil videre er varianten fundet hos få personer i Afrika og Asien, og fredag eftermiddag fortalte de belgiske myndigheder på et pressemøde, at de har fundet et tilfælde hos en uvaccineret kvinde i Belgien.

Kvinden kom fra udlandet og blev testet positiv 22. november. Hun fik ifølge The Guardian milde influenzasymptomer, 11 dage efter hun havde rejst fra Egypten via Tyrkiet.

Kvinden har ikke rapporteret nogen forbindelser til Sydafrika eller andre lande i det sydlige Afrika, hvor varianten først blev fundet.

- Nu er det vigtigt, at alle os i Europa handler hurtigt, beslutsomt og samlet, siger Ursula von der Leyen.

En voldsom stigning

Tidligere fredag sagde formanden, at EU-Kommissionen vil stoppe al flytrafik fra Sydafrika og andre lande i det sydlige Afrika efter fundet af varianten.

Men på daværende tidspunkt var det endnu ikke meldt ud, at B.1.1.529 allerede var fundet i Europa.

Det er en voldsom stigning, som vi holder øje med

Anders Fomsgaard, overlæge og leder af Virus Forskning og Udvikling på Statens Serum

Coronavarianten vækker bekymring, fordi det er en variant med usædvanligt mange mutationer, og nogle af mutationerne hænger ifølge Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi, normalt sammen med "dårlige egenskaber".

Det kan eksempelvis være kraftigere spredning og nedsat følsomhed over for vaccinerne.

Overlæge og leder af Virus Forskning og Udvikling på Statens Serum Institut Anders Fomsgaard siger til TV 2, at man holder nøje øje med den nye variant, som har spredt sig eksplosivt i Sydafrika.

- Det ser ud, som om antallet af smittede i Sydafrika er steget fra 200 til 1200 på en uge. Det er en voldsom stigning, som vi holder øje med, siger han.

Kan opstå behov for at ændre vaccinerne

Flere eksperter påpeger, at det endnu er sparsomt med viden om den nye variant, og professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet Jens Lundgren siger, at der skal mere videnskab til, før man kan vurdere, hvordan den udvikler sig.

Hvis varianten begynder at sprede sig, og den truer vaccinerne, kan der opstå et behov for at ændre sammensætningen i vaccinerne.

Det kan man ifølge eksperter relativt hurtigt gøre, men Nils Strandberg Pedersen, der er tidligere direktør for Statens Serum Institut, påpeger, at det kan tage flere måneder at få godkendt dem.

- Den skal afprøves på mennesker og godkendes, og det kan godt tage fire måneder eller længere, siger han.

Også Tyra Grove Krause, konstitueret faglig direktør hos Statens Serum Institut, fik under et pressemøde fredag understreget situationens alvor.

- Det, der giver bekymringer, er, at den (varianten, red.) har 35 mutationer i spikeproteinet. Det er flere sammenlignet med de øvrige variationer, for eksempel har deltavarianten 10-15, forklarede Tyra Grove Krause.

Har på kort tid vakt bekymring

Ved pressemødet oplyste hun, at der indføres rejserestriktioner for rejsende fra Sydafrika og seks lande, der grænser op til Sydafrika. Der er tale om Lesotho, Swaziland, Mozambique, Zimbabwe, Botswana og Namibia.

Det betyder, at man ved hjemkomst skal isolere sig i ti dage, hvis man rejser til et af de syv afrikanske lande.

Verdenssundhedsorganisationen WHO holder fredag et møde, hvor den nye variant skal drøftes.

B.1.1.529 har på kort tid vakt bekymring rundt omkring i verden, og både Storbritannien og Israel har ændret deres rejsevejledninger, så en række lande i det sydlige Afrika er røde.

I Storbritanniens rejsevejledninger er seks afrikanske lande - heriblandt Sydafrika - nu farvet røde.