Dagens overblik

Dagens overblik: Danmark indfører rejserestriktioner for syv lande

Hundredvis af hospitalssenge nedlægges, Christiania skal huse flere almene boliger, og Sundhedsstyrelsen vil vaccinere børn mellem 5 og 11 år.

Hvis man er en af dem, der stædigt holder fast i, at kravlenisser og julemusik kun hører til i december, kan man snart begynde at finde pynten frem, for i næste uge skriver kalenderen 1. december.

Men juletiden betyder også ofte levende lys. Og derfor har Danske Beredskaber udsendt en påmindelse til danskerne.

Levende lys går nemlig ikke særligt godt i spænd med håndsprit, som stadig bruges flittigt, og derfor lyder påmindelsen på at være ekstra forsigtig i år.

Og på den servicemeddelelse kan jeg byde velkommen til dagens overblik.

Belgien bekræfter første tilfælde af ny coronavariant i Europa

Jeg ved det godt – ingen af os orker det – men Belgien bekræfter nu det første tilfælde af den ny coronavariant, B.1.1.529, der er opdaget i Sydafrika.

Den smittede i Belgien er en ikkevaccineret person, der kom fra udlandet og blev testet positiv 22. november, fortæller den belgiske regering fredag.

B.1.1.529, der også er set i Botswana og Hongkong, har spredt sig meget kraftigt og meget hurtigt, og ifølge Anders Fomsgaard, overlæge på Statens Serum Institut, har den karakteristika, som kan give konsekvenser i form af øget spredning og nedsat følsomhed over for coronavaccinerne.

Danmark indfører rejserestriktioner på grund af ny coronavariant

Af samme grund indfører Danmark nu rejserestriktioner for rejsende fra Sydafrika og seks andre lande, som grænser op til Sydafrika.

Det fortalte Tyra Grove Krause, konstitueret faglig direktør hos Statens Serum Institut, ved et pressemøde fredag. Rejserestriktionerne betyder, at man skal isoleres i ti dage, hvis man vender hjem fra et af landene.

Også EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har fredag meldt ud, at EU vil stoppe al flytrafik fra Sydafrika.

Hundredvis af hospitalssenge nedlægges

Nu til noget lidt andet, men alligevel lidt i samme boldgade. For mens antallet af patienter på danske hospitaler vokser, bliver sengepladserne færre, og årsagen er, at der mangler hænder.

Tal fra Region Hovedstaden viser, at der per 18. november er lukket samlet 263 senge på grund af personalemangel. Af dem skyldes 200 ubesatte stillinger, mens resten er lukket på grund af ferie og sygdom.

Formand for Lungeforeningen Torben Mogensen og direktør hos Danske Patienter Morten Freil er enige om, at der er behov for at uddanne flere sygeplejersker. Samtidig er der ifølge Morten Freil behov for en langsigtet rekrutteringsplan, som kan trække sundhedspersonalet tilbage til hospitalerne.

Ny aftale skal sikre flere billige boliger

Der skal være bedre mulighed for at bo i de store byer også med en almindelig lønindtægt. Derfor har regeringen sammen med SF, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne indgået en ny aftale om almene boliger.

Med aftalen bliver der afsat ti milliarder kroner til at bygge almene boliger eller omdanne private udlejningsboliger til almene boliger, og det skal blandt andet ske på Christiania, som fremover skal huse minimum 15.000 kvadratmeter almene boliger.

Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccine til børn mellem 5 og 11 år

Vi slutter, hvor vi startede: ved coronavirus.

For Sundhedsstyrelsen oplyste på et pressemøde fredag, at de nu anbefaler at vaccinere børn mellem 5 og 11 år mod coronavirus. Årsagen er blandt andet den stigende smitte blandt børn og en risiko for, at børnene smitter deres forældre eller bedsteforældre, som kan blive alvorligt syge.

Baggrunden for beslutningen er, at Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, torsdag anbefalede at bruge coronavaccinen fra Pfizer til børn mellem 5 og 11 år. Den version af vaccinen, som er blevet blåstemplet til de 5-11-årige, indeholder en lavere dosis end den, der er godkendt til de ældre – 10 mikrogram sammenlignet med 30 mikrogram.

***

Det var måske en lidt coronatung omgang, så lad os slutte på noget mere opløftende: I aften er der finale i 'Vild med dans', og der er lagt i ovnen til det helt store brag, når parrene skal danse tre forskellige freestyles.

Rigtig god fornøjelse – og rigtig god weekend.