Tiårig havde aldrig prøvet at holde stor fødselsdag – men så overraskede Melvin Kakooza hende

Familien Vedderkop kunne ikke finde penge til stor fødselsdagsfest for deres tiårige datter. De er ikke den eneste familie med økonomiske afsavn.

Hun havde julelys i øjnene og smilede fra øre til øre. Men samtidig var hun lidt bleg i ansigtet – nok fordi det hele var en stor pærevælling af følelser.

Sådan husker Kasper Vedderkop sin tiårige datter, da hun kom løbende mod ham og resten af familien.

Da hun var taget i skole nogle timer forinden, havde det været en helt almindelig dag. Men på et splitsekund var det blevet en meget, meget særlig dag.

For Katrine havde fået sin største drøm opfyldt.

Nemlig drømmen om at fejre en stor fødselsdag for hele klassen. Noget, hun altid havde ønsket sig, men aldrig prøvet.

For mange børn er sådan en fødselsdagsfejring en selvfølge. Men ikke for Katrine. Hendes forældre har ganske enkelt ikke haft råd.

For efter flere år med sygdom i familien, arbejdsløshed og elevløn har Katrine, hendes to søskende og forældre med egne ord været "meget ramt".

Og de er langt fra den eneste familie, der oplever udfordringer i hverdagen.

Økonomisk afsavn kan forstærke sårbarhed

Nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at 59.700 børn og unge lever i fattigdom i Danmark. Man kan sagtens være fattig uden at være socialt udsat, ligesom man godt kan være socialt udsat uden at være fattig.

Men ofte er der et overlap mellem at være fattig og socialt udsat – og de to ting kan forstærke hinanden.

Røde Kors møder mange familier, der oplever økonomisk afsavn, hvilket forstærker sårbarheden på andre områder – eksempelvis muligheden for at børn kan deltage i fritidsaktiviteter og sociale arrangementer.

Familien Vedderkop fra Køge er en af de familier, som Røde Kors hjælper. De modtager julehjælp og er også en del af et familienetværk, hvor de via Røde Kors mødes en gang om måneden med andre familier med en presset økonomi.

En aften lå hun og græd, fordi hun ikke kunne holde noget stort for klassen

Kasper Vedderkop

- Det knuser ens hjerte

I dag arbejder Kasper Vedderkop som sosu-assistent, mens Katrines mor, Marianne Vedderkop, er ved at være på toppen efter en depression og derfor stadig er arbejdsløs.

Når alle faste udgifter er betalt, har familien på fem omkring 5000 kroner tilbage. De penge skal dække indkøb, tøj, transport og uforudsete udgifter.

Det giver familien konstante økonomiske bekymringer.

- Det er stressende og presset, at man skal vende hver en 25-øre, før man skal købe noget. Og man må gang på gang sige nej til børnene, når de vil have noget, siger Kasper Vedderkop.

Og de måtte også sige nej, da Katrine fortalte om sit store ønske om at fejre sin første runde fødselsdag med et brag af en fest.

- Vi havde kun råd til at få pigerne fra klassen hjem til en hjemmelavet bolle og nogle simple ting, fortæller Kasper Vedderkop.

Der var bare ikke råd eller mulighed for at arrangere en stor fødselsdagsfest.

Den nedslående melding gjorde Katrine ked af det.

- En aften lå hun og græd, fordi hun ikke kunne holde noget stort for klassen, siger Kasper Vedderkop og tilføjer:

- Det var jo hårdt at opleve. Det knuser ens hjerte.

Søskende har krævet meget tid og opmærksomhed

Familien Vedderkop, der bor i en lejlighed i Køge, har ikke kun været presset økonomisk.

Katrines otteårige lillebror, Jesper, lider af den kroniske tarmsygdom colitis ulcerosa og har været inde og ude af hospitalet det meste af sit liv.

Og Katrines femårige lillesøster, Marie, har længe døjet med et dårligt syn, der har taget meget af hendes energi, og det er derfor gået ud over hendes sproglige udvikling.

Det har betydet, at Marianne og Kasper Vedderkop har brugt meget tid og energi på de to mindste børn frem for Katrine.

- Hun har stået meget alene og har ikke kunnet få den hjælp og opmærksomhed, hun har behov for. Det er ikke, fordi vi ikke elsker hende. Men det er jo begrænset med tid på sådan en dag, siger Kasper Vedderkop.

Men så kom der hjælp fra uventet kant.

Udsatte børn kan føle sig ensomme og alene

Fodboldfonden

Fodboldfonden blev stiftet i 2017 og bag den står hustruerne til nogle af Danmarks store landsholdsprofiler i fodbold, Stine Schmeichel, Michelle Delaney og Sabrina Kvist Jensen, der er gift med henholdsvis Kasper Schmeichel, Thomas Delaney og Christian Eriksen, samt Louise Janniche. 

Fodboldfonden arbejder for, at alle børn skal have ret til en tryg barndom og opvækst præget af kærlighed, tillid og fællesskab, og fonden har de seneste år gennemført flere velgørenhedsgallaer, hvorfra overskuddet er gået til socialt udsatte børn i Danmark.

Det var Røde Kors, der ringede til Kasper og Marianne Vedderkop og fortalte om et samarbejde, som de havde med TV 2 og Fodboldfonden, som skulle munde ud i et indsamlingsprogram til fordel for udsatte børnefamilier.

Indsamlingsprogrammet hedder ’Alle vores børn – side om side’, har Melvin Kakooza som vært og vises søndag aften på TV 2 og TV 2 PLAY.

I programmet møder seerne en række udsatte børn og de voksne, der er omkring dem. Samtidig vil der være mulighed for at støtte økonomisk og dermed hjælpe familier som Katrines.

For ifølge Røde Kors kan børn i udsatte familier føle sig ensomme og alene, fordi de eksempelvis ikke har samme adgang til de fællesskaber, som andre børn har.

- Når klassekammeraterne går til fodbold eller dans efter skole, kan børnene ikke være med, for det er dyrt at gå til noget. Og de kan ikke invitere hele klassen hjem til fødselsdagsfest som de andre børn, for det har deres familie hverken overskud eller råd til, siger Anders Ladekarl, der er generalsekretær i Røde Kors og fortsætter:

- Igen og igen står børn i Danmark udenfor, og de afsavn, børnene lider nu, risikerer at trække spor langt ind i deres voksenliv.

Til at starte med var Kasper og Marianne Vedderkop lidt skeptiske over at tage imod muligheden for at overraske Katrine med en stor fejring. For det betød jo også, at de skulle stå frem og gøre opmærksom på de ting, som er svært for dem.

- Vi tænkte selvfølgelig på, hvordan folk ville reagere, om man ville få nogle kommentarer, fortæller Kasper Vedderkop og tilføjer:

- Men vi gjorde det for hendes skyld. For hun har fortjent det.

Den første til at holde fest i legeland

Og Katrine fik sig noget af en overraskelse, da Melvin Kakooza pludselig trådte ind ad døren i hendes klasselokale med balloner og en stor kage.

Udover at blive overrasket med en personlig hilsen fra landsholdsspillerne Thomas Delaney og Kasper Schmeichel og en tur i Parken, fik hele klassen også en overraskelse:

- I skal i Leos Legeland, råbte Melvin Kakooza begejstret til Katrine og de andre børn.

Det var kæmpestort for Katrine, som stolt fortalte, at hun var den første til at holde fødselsdag alene for hele klassen og den første til at invitere hele klassen i Leos Legeland.

Udenfor stod Katrines forældre og søskende og ventede ved en stor bus.

- Jeg husker tydeligt, at Katrine kom hen til mig i bussen og sagde: "Mor, det her er min lykkeligste dag". Dér kom der godt nok tårer i mine øjne, fortæller Marianne Vedderkop.

I dag er det en måned siden, at Katrine blev overrasket, men oplevelsen er langtfra glemt.

- Hun har sagt mange gange, at hun ville ønske, at hun havde en tidsmaskine, så hun kunne opleve det igen. I klassen snakker de også stadig om det, fortæller Marianne Vedderkop og tilføjer, at sådan en fødselsdagsfejring bliver svær at overgå.

Melvin Kakooza er beæret

Du kan møde Katrine og resten af familien Vedderkop, når Melvin Kakooza styrer slagets gang til ’Alle vores børn – side om side’. Han glæder sig til at være med til at gøre en forskel for udsatte børn og deres familier.

- Jeg er glad og beæret over at blive vært på ‘Alle vores børn’, der sætter fokus på børn i Danmark, som ikke har det let. På aftenen vil vi i fællesskab samle ind, så denne gruppe af børn kan få del i oplevelser, som mange tager for givet, siger Melvin Kakooza.

’Alle vores børn – side om side’ vil – foruden liveinterviews, indsamling og musikalsk underholdning – vise forskellige indslag med blandt andre landsholdsspillerne Kasper Schmeichel, Martin Braithwaite, Simon Kjær, Thomas Delaney, Jannik Vestergaard, Andreas Cornelius og Daniel Wass.

’Alle vores børn – side om side’ sendes live på TV 2 og TV 2 PLAY søndag 28. november klokken 20.00.