Coronavirus

Smitteudbrud på mindst 200 skoler - yderligere fire skoler er nu blevet lukket

Blandt de 6-11-årige blev der i sidste uge registreret 1562 tilfælde per 100.000, hvilket er det højeste under hele pandemien.

Yderligere fire skoler er nu blevet lukket af Styrelsen for Patientsikkerhed efter smitteudbrud. Det skriver styrelsen på sin hjemmeside.

Der er tale om indskolingen på Ellebjerg Skole i København, 0. til 5. årgang på Lergravsparkens Skole på Amager i København, mellemtrinnet på Den Lille Skole i Gladsaxe og M.C. Holms Skole i Morsø Kommune i Nordjylland.

Skolechef i Morsø Kommune Michael Dalgaard siger til TV Midtvest, at han ikke er i tvivl om, at en nedlukning er den rigtige løsning.

- Jeg tænker, det er en god beslutning. Vi har haft et voldsomt højt smittetryk på Mors og specielt på M. C. Holms Skolen. Der har været 67 smittede på 10 skoledage, så jeg tror faktisk, der går et lettelsens suk igennem skolen lige nu, lyder det fra skolechefen.

Skolen vil i den kommende uge tilbyde nødpasning og nødundervisning til eleverne.

Kendskab til flere end 200 smitteudbrud

De fire nævnte skoler er langt fra de eneste skoler i Danmark, som er ramt af smitte.

På nuværende tidspunkt har Styrelsen for Patientsikkerhed kendskab til over 200 smitteudbrud på skoler, og Styrelsen oplyser til TV 2, at den er i tæt dialog med kommunerne om håndteringen.

Antallet af smittede elever har jeg opgivet at holde tal på

Folkeskolelærer Signe Dreyer

Styrelsen kan udstede påbud om midlertidig lukning eller hjemsendelse af elever, og det gør den i situationer, hvor den vurderer, at smitten på en skole er ude af kontrol, der er mange ukendte smittekæder, eller hvor der er tale om særligt sårbare elever.

Generelt stiger smitten blandt skolebørn, og for tredje uge i træk har den nået sit højeste niveau hidtil. Det skriver Statens Serum Institut (SSI) i en rapport.

Blandt de 6-11-årige blev der i sidste uge registreret 1562 tilfælde per 100.000, hvilket er det højeste under hele pandemien.

- Smitten blandt de 6-11-årige er med til at drive epidemien lige nu, og der rapporteres forsat om mange og store udbrud på skolerne. Det gælder særligt i indskolingen og på mellemtrinet, siger afdelingslæge Rebecca Legarth fra SSI i en udtalelse.

Nogenlunde samme melding kom fra Henrik Ullum, direktør for SSI, under et pressemøde onsdag.

Her forklarede han, at det er problematisk, når børnene smitter deres forældre.

- Især hvis den også går videre til bedsteforældre, fordi det får indlæggelserne til at stige, lød det fra Ullum.

- Værnemidler er reduceret til håndsprit og spritservietter

En af dem, som har coronasmitten på skolerne på helt tæt hold, er den københavnske folkeskolelærer Signe Dreyer. Hun beskriver i en kronik til TV 2 Lorry, hvordan hun oplever det.

Signe Dreyer fortæller blandt andet, at børnene kommer i skole, selvom de har symptomer på coronavirus og har været sammen med andre børn, der efterfølgende er blevet testet positiv, og hun beskriver, at "værnemidler er reduceret til en halv flaske håndsprit og en pakke med spritservietter".

- Antallet af smittede elever har jeg opgivet at holde tal på, skriver folkeskolelæreren.

Der er som tidligere beskrevet en lang række skoler rundt om i landet, der er ramt af coronasmitte, men som ikke er lukket ned.

30 smittede ud af 92 elever

En af dem er en skole i Humlum ved Struer, som er en del af Humlum Landsbyordning, der foruden skolen også rummer den lokale børnehave og vuggestue.

30 ud af skolens 92 elever er smittet eller har været det indenfor de seneste 14 dage.

- Det har været en udfordrende periode, hvor det har fyldt meget hos børn, forældre og personale. Der er også nogle forældre, der har valgt at holde deres børn hjemme, men heldigvis er de fleste af de smittede børn sluppet med milde symptomer, siger skoleleder Benny Bjerre til TV Midtvest.

Han fortæller desuden, at han har været i kontakt med Styrelsen for Patientsikkerhed, og at der ikke er lagt op til, at skolen skal lukkes.

For at mindske smittespredningen har skolen i Humlum i et stykke tid delt børnene op i grupper, og derudover bliver de kviktestet to gange om ugen.