Tre ting vi lærte af dagens afhøringer:
1. Justitsministeriet afviser at have haft central viden
Det vidneudsagn, der indtil nu har vakt mest opsigt i Minkkommissionen, er det, som afdelingschef i Fødevareministeriet Tejs Binderup afgav over to dage i henholdsvis oktober og november. Som den eneste har han nemlig stædigt stået på, at der ikke bare i hans ministerium, men også i flere andre centrale ministerier var viden om, at en aflivning af alle mink krævede ny lovgivning.
I dag blev hans udsagn imidlertid kraftigt udfordret af Binderups kollega i Justitsministeriet Lisbeth Gro Nielsen.
Som kontorchef i Justitsministeriet havde hun ansvaret for at koordinere alt det materiale, som på tværs af ministerierne skulle bruges som forberedelse til det møde i regeringens koordinationsudvalg den 3. november, hvor man ender med at træffe beslutningen om at aflive alle mink. Hun er derfor central i forhold til at få afklaret, hvem der vidste hvad hvornår.
Og under dagens afhøring i Minkkommissionen slog hun tydeligt fast, at hun på ingen måde kunne kende Tejs Binderups udlægning.
- Jeg kan kun sige, hvad der er forgået på mit bord. Jeg er ikke bekendt med, at der er et hjemmelsspørgsmål og noget, der ikke er hjemmel til, sagde hun.
2. Finansministeriet kendte tidligt til manglende lovhjemmel
Modsat var der i Finansministeriet siden september 2020 en klar viden om, at en aflivning af alle mink krævede lovhjemmel. Det bekræftede afdelingschef Asbjørn Brink under sin afhøring.
I en intern mail fra den 26. september skrev han til kolleger i Finansministeriet netop om denne nødvendighed.
- På det her tidspunkt er vi blevet orienteret af Fødevareministeriet om, at en nedslagning i videre omfang vil kræve lovhjemmel. Det er en serviceoplysning, jeg bringer videre, forklarede han.
Den centrale viden til trods følte Asbjørn Brink dog ingen trang til at råbe vagt i gevær, da beslutningen om minkaflivningen blev truffet i starten af november. Det var ikke Finansministeriets opgave, argumenterede Brink.
- Jeg har ikke den faglige indsigt. Det er et spørgsmål, der ligger hos Miljø- og Fødevareministeriet i samarbejde med Justitsministeriet. Jeg havde ikke noget at bidrage med, forklarede han.
3. Departementschef bekræfter forløb på centralt møde
Dagens sidste vidne, departementschef i Finansministeriet Peter Mørch, var central, fordi han deltog i det afgørende møde i regeringens koordinationsudvalg, hvor man endte med at beslutte at slå alle mink ned.
Og det mest interessante ved hans afhøring var, at han til fulde bekræftede den udlægning af mødet, som de øvrige deltagere på mødet, der har været afhørt, også har givet:
Det var sundhedsmyndighederne, der fastslog, at der var behov for at slå alle mink ned. Hjemmelsspørgsmålet blev ikke diskuteret. Og det var en fælles beslutning, at alle mink skulle slås ned, men at man samtidig ikke skulle indføre et permanent forbud mod minkavl.