Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus 24. november 2021

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Butiksansatte vil undtages krav om mundbind

Udsigten til, at der på ny skal være krav om brug af mundbind i detailhandlen, får butiksansatte til at bede om undtagelse. Kravet bør i stedet kun gælde kunder.

Sådan lyder det fra HK Handel, der er fagforening for butiksmedarbejdere.

- Vi byder det velkommen, hvis kunder nu skal have mundbind på i butikkerne, siger Mette Høgh, der er formand for HK Handel, i en meddelelse.

For også i detailhandlen er man bekymret for de stigende smittetal. Mette Høgh peger blandt andet på, at tilbudsdagen Black Friday og julehandlen bliver en travl periode for netop detailhandlen.

Store selskaber strammer selv coronagrebet

Flere af landets store virksomheder har valgt at indføre egne coronarestriktioner for at inddæmme coronasmitten.

Det skriver Finans.

Trepartsaftalen mellem regeringen, Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation har givet arbejdsgiverne mulighed for at kræve gyldigt coronapas af de ansatte.

Men flere virksomheder har altså valgt at gå et ekstra skridt i kampen mod corona.

Italien udelukker ikke-vaccinerede fra flere dele af samfundet

Flere dele af det italienske samfund bliver nu lukket land, hvis man ikke er vaccineret mod covid-19 eller tidligere har haft sygdommen. Det skriver nyhedsbureauet AP. Onsdag har den italienske regering nemlig besluttet at gøre bevis på vaccination eller tidligere smitte til et krav for, at borgere kan spise indendørs på restauranter, gå i biografen eller tage til sportsbegivenheder som eksempelvis fodboldkampe.

Tidligere kunne man gøre disse ting, hvis blot man havde en nylig negativ coronatest.

Derudover har premierminister Mario Draghi valgt at indføre vaccinationskrav for alle ansatte hos ordensmagten, militæret og ansatte på skoler. Tidligere gjaldt det kun for ansatte i sundhedsvæsenet og skolelærere.

Intet problem at kræve coronapas på uddannelsessteder

Det bliver ikke et problem, hvis man skal kræve coronapas på uddannelsesstederne.

Sådan lyder det fra både Danske Gymnasier, Danske Universiteter og Københavns Professionshøjskole.

På et pressemøde onsdag sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at regeringen ønsker, at der indføres krav om coronapas på ungdoms- og voksenuddannelser samt videregående uddannelser.

Hvis regeringens forslag skal træde i kræft, må der ikke være et flertal i Folketinget, der er imod det.

Konservative er positive overfor regeringens restriktioner

De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, er som udgangspunkt positiv over for regeringens ønske om at indføre blandt andet krav om mundbind og coronapas udvalgte steder.

- Det er sundhedsmyndighedernes anbefalinger, så det er lidt vanskeligt at se, at der er andre muligheder end de to ting her, når vi gerne vil have lagt en dæmper på smittetrykket, siger han.

Han vil dog gerne dykke helt ned i papirerne, inden han vender tommelen endegyldigt op for regeringens forslag.

EL og RV bakker op om regeringens restriktionsønsker

Enhedslisten bakker op om regeringens ønske om at indføre coronarestriktioner, blandt andet krav om mundbind og coronapas udvalgte steder.

- Det er klart, at det kommer vi til at bakke op om. Det er også det, som myndighederne anbefaler, siger Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund.

Ligeledes er De Radikale for regeringens forslag om at indføre coronarestriktioner, siger partiets sundhedsordfører Stinus Lindgreen (R), der desuden er formand for Folketingets Epidemiudvalg.

- Ja. Jeg har længe sagt, og det var også det, som eksperterne sagde tilbage i september, at mundbind er det næste logiske skridt, siger han.

Epidemiudvalget mødes torsdag aften for at drøfte forslaget fra regeringen, der kommer efter en indstilling fra Epidemikommissionen.

Millioner af mundbind på vej til supermarkeder

To af landets førende supermarkedskæder er klar til at imødekomme en stigende efterspørgsel på mundbind, hvis det igen skulle blive et krav.

- Der er i hvert fald nok til, at vi kan dække det behov, der måtte komme, ligesom vi har gjort i hele den periode, hvor mundbind har været et krav, siger Jacob Nielsen, der er kommunikationskonsulent ved Salling Group, som blandt andet driver Føtex og Netto.

Konkurrenten Coop har 10 millioner mundbind på vej til sine butikker, oplyser koncernen.

Pressemødet er nu slut

Pressemødet er ovre. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) gjorde det klart, at regeringen ønsker at indføre en række tiltag, der skal holde epidemien i ave.

Dem kan du læse mere om i artiklen her.

Regeringens forslag skal i morgen, torsdag, behandles i Folketingets epidemiudvalg, hvor partierne er repræsenteret. Der må ikke være et flertal imod regeringens forslag.

Vaccination eller naturlig immunitet

I øjeblikket har man et gyldigt coronapas i et halvt år, efter at man har været smittet - for vaccinerede er der i øjeblikket ikke sat en slutdata på. En journalist spørger, hvorfor der er forskel på gyldigheden for tidligere smittede og vaccinerede.

- Der er flere studier og data, der viser, at immuniteten efter naturlig infektion ikke er ligeså god og langvarig som for vaccinerne, siger Søren Brostrøm.

Han tilføjer, at det er et komplekst spørgsmål. Både fordi mennesker i forskellige aldersgrupper oplever forskelle i varigheden af immuniteten både efter smitte og vaccination, og fordi der er forskel på vaccinerne.

Det er dog et område, som sundhedsmyndighederne fortsat kigger på, siger Brostrøm.

Folketingets partier skal tage stilling i morgen

På pressemødet har regeringen repræsenteret af sundhedsminister Magnus Heunicke (S) præsenteret en række ønsker til restriktioner og tiltag, som bør indføres for at holde epidemien i skak.

Regeringens ønsker skal så behandles af Folketingets Epidemiudvalg, hvor partierne er repræsenteret. Tiltagene indføres, hvis der ikke er et politisk flertal imod regeringens forslag.

Partierne skal tage stilling på et møde kl. 17 torsdag.

Kommer smitten fra detailhandlen og den offentlige trafik?

Hvor meget af smitten kommer fra detailhandlen og den offentlige trafik, spørger en journalist.

Direktør for Statens Serum Institut Henrik Ullum siger, at mange ikke ved, hvor de bliver smittet, og derfor kan der ikke sættes konkrete tal på.

Derfor er det ifølge Ullum vigtigt, at man har sin Smittestop-app tændt på sin telefon, når man bevæger sig ud i samfundet. Det kan være med til at stoppe de smittekæder, som ikke udelukkende løber blandt folk, der kender hinanden, men som også opstår og løber løbsk ude i samfundslivet, siger han.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har på pressemødet bebudet, at regeringen ønsker at indføre krav om mundbind eller visir i detailhandlen og i offentlig transport.

Regeringen overvejede coronapas i offentlig transport

Regeringen og sundhedsmyndighederne har drøftet brug af coronapas i den offentlige trafik, siger direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.

- Det vil være en stor opgave at kontrollere det grønne coronapas i den kollektive trafik. Derfor har vi vurderet, at mundbind vil være mest effektiv, siger Søren Brostrøm.

Desuden ville det heller ikke være hensigtmæssigt, fordi folk kan have behov for at tage offentlig transport for at komme hen og blive testet.

- Samtidig kan man også have brug for at være i den kollektive trafik uden et grønt coronapas, fordi man skal hen for at blive testet, siger Søren Brostrøm.

Det tredje stik skal udrulles i al hast, lyder det

Ifølge både Søren Brostrøm og Henrik Ullum står det nu klart, at effektiviteten af vaccinerne falder med tiden.

Derfor bliver fokus nu på at få kapaciteten til at give danskerne det tredje vaccinestik i vejret, siger Søren Brostrøm.

- Der kommer tempo på nu, så flere kan få en tid til sit 3. stik og inden for en uges få tid til stik i sin egen region, siger han.

Ifølge ham har vi nemlig vacciner nok, og ønsket er, at regionerne får mulighed og kræfter til at vaccinere op mod 300.000 danskere om ugen.

Blandt andet mangler man i øjeblikket fysiske lokationer at vaccinere på, og sundhedsminister Magnus Heunicke siger, at kommunerne kan være med til at løse den udfordring. Han nævner blandt andet muligheden for at tage idrætshaller i brug som vaccinationssteder.

Heunicke: Flere grunde til presset sundhedsvæsen

Der er ifølge Magnus Heunicke flere ting, der presser det danske sundhedsvæsen i øjeblikket.

Det drejer sig både om en pukkel af behandlinger, der opstod under de tidligere bølger i epidemien, og derudover er samfundet i øjeblikket åbent, hvilket betyder, at folk også bliver indlagt med en masse andre ting end coronavirus.

Sidst nævnes personalemanglen i sundhedsvæsenet.

Hvorfor ikke gå direkte mod uvaccinerede?

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) bliver af en journalist spurgt, hvorfor man ikke vælger at målrette restriktionerne mod de uvaccinerede.

Han siger dog, at den danske model med åbenhed og uden tvang fungerer bedst.

Regeringen ønsker dog at forkorte gyldigheden af tests i forhold til at få et gyldigt coronapas, hvilket vil ramme uvaccinerede, idet vaccinerede allerede har et gyldigt coronapas.

SSI: Vaccinerne virker, og det tredje stik kan være vejen ud af epidemien

Selvom mange er vaccinerede kan restriktioner ikke helt undgås i øjeblikket, mener Henrik Ullum, der er direktør for Statens Serum Institut.

Henrik Ullum understreger imidlertid, at det ikke betyder, at vaccinerne ikke virker. Vaccinerne forebygger nemlig to ud af tre infektioner og ni ud af ti indlæggelser, siger han.

- Vaccinerne er rigtig effektive. De er vores helt store supervåben, siger Henrik Ullum.

Han opfordrer danskerne til at tage imod det tredje stik, som styrker effekten af vaccinen. Hvis danskerne gør det, "så står vi en meget bedre situation", siger han, men vil dog ikke overfor TV 2s journalist garantere, at det tredje stik vil være nok til, at restriktionerne kan fjernes igen.

Brostrøm: Drik mindre til julefrokosten

En journalist spørger til, hvordan man bør forholde sig til julen og julefrokoster, og sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm slår fast, at man godt kan holde begge dele - hvis man gør det fornuftigt.

Han opfordrer til, at folk følger de generelle råd om at blive hjemme, hvis man er syg, holde afstand, spritte af og blive vaccineret.

Derudover siger han, at man skal overveje, om man skal drikke mindre alkohol til julefrokosterne.

- Man kan også se på, hvor meget alkohol, der skal drikkes, fordi man har sværere ved at overholde anbefalingerne, når man har fået alkohol, siger Søren Brostrøm.

Han siger, at Sundhedsstyrelsen fortsat vil gennemføre deres julefrokost 17. december. Men den vil blive kortere end normalt.

Det halter med testkapaciteten

Nu er der spørgsmål fra journalisterne.

Den seneste tid har blandt andre TV 2 beskrevet, hvordan mennesker i mange dele af landet har svært ved at få tid til hurtigt at blive testet for corona.

- Vi kæmper med at få testkapaciteten op i den her tid, siger Magnus Heunicke.

Han anerkender udfordringen og siger, at man arbejder på at opskalere testkapaciteten allerede i de kommende dage.

- Vi arbejder så meget vi kan med at få bragte ventetiden ned, men vi kan ikke garantere, at der ikke er ventetid, siger Magnus Heunicke.

SSI: Her spredes smitten mest

Henrik Ullum, der er direktør for Statens Serum Institut (SSI), siger, at de yderligere tiltag er nødvendige, fordi epidemien er tiltagende, samtidigt med at vi bevæger os ind i en tid, med en fortsat mere negativ sæsoneffekt.

Derudover er julen på vej, hvor flere folk samles indendørs.

Han redegør desuden for, hvor coronasmitten i øjeblikket spredes mest.

- Smitten er størst blandt de skolebørn, som endnu ikke er vaccineret. Den gruppe, der har den næsthøjeste smitte, er forældrene. Det er især de forældre, der ikke er vaccineret, siger Henrik Ullum.

Søren Brostrøm: Det er nødvendigt

Direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm beklager, at han endnu engang er med til at ødelægge stemningen op til jul.

Han siger dog, at man udelukkende ønsker at indføre de tidligere nævnte restriktioner, fordi de effektivt kan hjælpe Danmark gennem epidemien.

- Vi ville ikke anbefale det, hvis vi ikke syntes, det var nødvendigt, siger Brostrøm.

Ifølge ham virker vaccinerne, men der er brug for yderligere tiltag for at holde epidemien i ave, siger han.

- Mange spørger sig selv, om vaccinerne ikke virker. Det gør de, og tredje stik giver en rigtig god immunitet og forebyggelse, siger Søren Brostrøm.