Lautrup: Anklagerne prøvede at bevise hendes skyld og undergrave hendes argumenter
TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen udlægger her en af de helt afgørende og mest spændende dage i rigsretssagen:
- Anklagerne førte tofrontskrig i dag - dels ved at prøve at bevise, at Støjberg er skyldig, og dels ved at undergrave hendes egne argumenter for hendes uskyld.
- De mener på den ene side at have bevist, at Støjbergs ønske og hensigt om at adskille alle var så udtrykt, at det blev opfattet som en tjenestebefaling. Hun tog selv initiativet til praksisændringen. Pressemeddelelsen var en instruks, og den blev udstedt af Inger Støjberg. Hun handlede ifølge anklagerne med viden om, at en undtagelsesfri ordning ikke var lovlig, men overhørte adskillige advarsler. Og hvis Rigsretten ikke mener det bevist så langt, så har Støjberg som minimum udvist ”ligegyldighed”, mener de. Anklagerne sammenfattede i et ord: ”Pligtforsømmelse”.
- Samtidig prøvede anklagerne at imødegå hjørnestenene i Støjbergs forsvar. De afviste fuldstændig hendes forklaring om, at pressemeddelelsen var politisk kommunikation, mens hun godt vidste, at der internt ville ske undtagelser. Sammenhængen viser, at hun udtalte sig som øverste forvaltningschef i ministeriet.
- Desuden afviser de Støjbergs opfattelse af, at hun i et såkaldt ministernotat havde godkendt undtagelser. Anklagerne mener, at hun selv underkendte det ved at blive ved med at kræve en ordning, hvor alle blev ”splittet” for at bruge hendes egne ord. De mere end antydede, at forsvarerne havde fundet notatet i materialet til instrukskommissionen og nu efterrationaliserede hendes forklaring.
- Anklagerne kræver derfor, at Inger Støjberg kommer i fængsel med en straf ”ikke kortere end Erik Ninn-Hansens” med henvisning til Tamil-sagen, hvor Rigsretten dengang idømte den tidligere justitsminister fire måneders fængsel, der dog blev gjort betinget med henvisning til hans alder og helbred. Sagen i dag er meget værre, erklærede anklager Anne-Birgitte Gammeljord med henvisning til, at Tamil-sagen udviklede sig over tid, mens denne sag fra begyndelsen var ”klart ulovligt”.
- I morgen er det forsvarernes tur. De vil givet tilbagevise anklagernes fremlæggelse. Og fastholde: Pressemeddelelsen var politisk kommunikation. Inger Støjberg havde ingen grundt til at tro, at undtagelser var andet end hypotetiske. Hvordan Udlændingestyrelsen blev instrueret, og hvordan de administrerede, det var ”maskinrummet”. Hun måtte forvente, at embedsmændene mente sig inden for loven. Ellers havde de rig lejlighed til at protestere. Og det gjorde de ikke.
De vil også afvise fængselsstraf, selv om Rigsretten mod deres forventning kender Støjberg skyldig. Argumenterne hører vi i morgen."