Døden i annekset

Nordjyllands Politi efter 17-årigs mystiske død: - I bagklogskabens lys skulle vi have lavet en obduktion

Vicepolitiinspektør indrømmer, at der er sket flere misforståelser i sag om 17-årigs død. Alligevel kalder han politiarbejdet for tilfredsstillende.

I dokumentaren ’Døden i annekset’, der bliver sendt tirsdag aften på TV 2, følger man et forældrepars forsøg på at finde ud af, hvorfor deres datter døde pludselig under en sommerhusfest.

Lægerne på Aalborg Universitetshospital troede først, at 17-årige Mille Skjold Svendsen var død af en hjerneblødning.

Men det skulle Mille Skjold Svendsen mor, Rikke Skjold Pedersen, selv finde ud af ikke var rigtigt. På det tidspunkt havde hendes datter været død i én måned.

På grund af den første forkerte dødsårsag ville politiet ikke lave en retslægelig obduktion. De havde ikke mistanke om, at der var foregået noget kriminelt, fortalte de familien.

Men politiets beslutning fik store konsekvenser for familien, som den dag i dag stadig ikke ved, hvad der forårsagede Mille Skjold Svendsens død.

Du kan læse om hele forløbet her.

I dokumentaren har Nordjyllands Politi afvist at svare på spørgsmål. Men nu stiller de op i et separat interview og fortæller, hvad der gik galt den nat, og hvorfor Mille Skjold Svendsen aldrig blev obduceret.

- Det var forkert ikke at obducere

I Danmark er det den enkelte politikreds, der bestemmer, om der skal foretages en retsmedicinsk obduktion.

Der ikke mistanke eller objektive fund, der tyder på, at Mille er død som følge af en forbrydelse

Frank Olsen, vicepolitiinspektør i Nordjyllands Politi

Vicepolitiinspektør Frank Olsen fra Nordjyllands Politi anerkender, at det i bagklogskabens lys var en forkert beslutning ikke at obducere Mille Skjold Svendsen efter hendes død.

Hvorfor skete det ikke?

- Der var simpelthen ikke mistanke. Der er ikke objektive fund, der indikerer, at Mille er død som følge af en forbrydelse. Det sammenholdes med, at vi får oplysninger fra hospitalet om, at Mille er død af en stor hjerneblødning, siger Frank Olsen.

Vicepolitiinspektøren fortæller samtidig, at de først fik besked om den forkerte dødsårsag flere uger efter Mille Skjold Svendsens død.

Hvad tænker du om, at I ikke får en så vigtig oplysning?

- Jamen det er problematisk. Havde vi fået den oplysning, havde vi bestemt begæret om en obduktion i forhold til, at vi havde haft en uoplyst dødsårsag og i forhold til hendes unge alder.

Forældre blev ikke informeret ordentligt

Mille Skjold Svendsens forældre blev om natten 6. august tilbudt at få lavet en sygehusobduktion. Det sagde de nej til, for på det tidspunkt troede de på, hvad lægerne og politiet fortalte dem.

Ingen meddelte dem dog, at en læge fra Styrelsen for Patientsikkerhed faktisk havde anbefalet, at der skulle laves en obduktion af deres datter.

Men det skulle Nordjyllands Politi have gjort, indrømmer vicepolitiinspektør Frank Olsen.

Er det normalt, at man i Nordjyllands Politi ikke følger anbefalinger om en obduktion?

Overhovedet ikke. På ingen måde.

Hvorfor skiller det her sig så ud? Hvorfor følger I ikke de gode råd fra en, der har forstand på det?

- Jamen det er det, som jeg har forsøgt at forklare flere gange her. Der ikke mistanke eller objektive fund, der tyder på, at Mille er død som følge af en forbrydelse.

Fejlciterede to læger

På dødsnatten var Nordjyllands Politi i dialog med en ung skadeskuelæge. Efterfølgende skrev politiet i en rapport, at skadestuelægen havde undersøgt Mille Skjold Svendsen vagina, fordi hun blødte derfra.

Vi har ikke fået citeret, dem vi har talt med, på rette vis

Frank Olsen, vicepolitiinspektør i Nordjyllands Politi

TV 2 har været i kontakt med den pågældende læge, og han fortæller, at han aldrig har undersøgt Mille Skjold Svendsen.

Frank Olsen fra Nordjyllands Politi indrømmer, at der er sket en misforståelse, og at skadestuelægen ikke er blevet citeret korrekt. Han siger til gengæld, at det ikke har været en medvirkende årsag til, at Mille Skjold Svendsen aldrig blev obduceret.

- Nu kan jeg jo heller ikke sige, om det er politimanden, der har forstået det forkert, eller lægen der har udtrykt sig forkert, siger Frank Olsen.

Det har dog vist sig, at det ikke kun var én, men to læger, der blev fejlciteret den nat. Også en retsmediciner blev taget til indtægt for at have undersøgt Mille Skjold Svendsen, selvom hun efterfølgende har fortalt til TV 2, at det ikke var tilfældet.

Det virker som om, at der er nogle kommunikationsbrister, der går helt galt her?

- Jeg må bare anerkende, at der er lidt omkring vores rapporter. Vi har ikke fået citeret, dem vi har talt med, på rette vis.

Hvorfor blev Mille Skjold Svendsen ikke gravet op?

Da fejlene begyndte at hobe sig op klagede Mille Skjold Svendsens mor, Rikke Skjold Pedersen, til politiet og bad om at få genoptaget efterforskningen. 25. november 2020 blev sagen åbnet igen.

Ifølge den svenske retsmediciner Henrik Druid fra fra Karolinska Instituttet i Stockholm ville der på daværende tidspunkt stadig havde været en god sandsynlighed for at fastslå dødsårsagen, hvis politiet havde valgt at grave Mille Skjold Svendsen op.

TV 2 har spurgt Frank Olsen, hvorfor de ikke skyndte sig at sætte en opgravning i gang, så de kunne obducere Mille Skjold Svendsen.

- På det tidspunkt bliver vi bekendt med, at dødsårsagen formentlig ikke er en hjerneblødning. Men det ændrer bare ikke ved det faktum, at Mille ikke er død som følge af en forbrydelse, siger vicepolitiinspektøren.

Det ved I jo reelt set ikke, når hun ikke har været udsat for en retsmedicinsk undersøgelse?

- Jo det ved vi godt. For det kan vi sige med de undersøgelser, vi har lavet på stedet. Vi har klarlagt hændelsesforløbet. Der er lavet ligsyn på hende, og lægerne har kigget på hende, og der er ingen objektive fund på Mille, der tyder på, at hun skulle være udsat for en forbrydelse.

Undersøgte aldrig blodet i annekset

Da Mille Skjold Svendsen blev fundet livløs i annekset, var der blod på gulv, dyne, lagen og sengetøj.

Vi har spurgt ret kontant om stoffer i forbindelse med den livreddende indsats af Mille

Frank Olsen, vicepolitiinspektør i Nordjyllands Politi

Ifølge en af de unge mænd fra sommerhuset var han gået med Mille Skjold Svendsen over i annekset, hvor de havde samleje. Undervejs blev Mille Skjold Svendsen pludselig bevidstløs og blødte fra sin vagina, fortalte han bagefter til politiet.

Men politiet undersøgte aldrig, hvor blodet kom fra, eller hvorfor det var på genstandene.

Frank Olsen mener ikke, at blodet tyder på, at der er sket noget kriminelt

- Der var to mennesker. Den ene blødte lidt, og de havde seksuelt samkvem. Det var mørkt, og så har de rørt ved hinanden og fået blod på hænderne, som er blevet flyttet rundt på dyner og puder. Det ser mere dramatisk ud, end det egentlig er, siger han.

I ved jo ikke, hvorfor det blod er opstået?

Nej vi forholder os til de retsmedicinske erklæringer, der er.

Men der er jo ingen retsmedicinske erklæringer?

Nej, men vi har talt med dem efterfølgende og fået lavet undersøgelser på det. Og det viser, at der kan have være en rift eller en jomfruhinde, der er bristet.

- Intet tydede på stoffer

I dokumentaren kritiserer den svenske retsmediciner Henrik Druid, der er ekspert inden for toksikologi (giftstoffer), politiet for ikke at teste de unge mennesker for stoffer.

Særligt, fordi der kom blodskum med op, da ambulanceredderne indførte en slange i halsen på Mille Skjold Svendsen. Og det er normalt ved akutte forgiftninger med visse stoffer, forklarer Henrik Druid.

Frank Olsen fortæller, at der ikke er noget, der tyder på, at de unge mennesker har indtaget stoffer deroppe. Det viser både deres undersøgelser og afhøringerne af de unge , siger han.

Når du står med blå skjorte på, regner du vel ikke med at få at vide, at ja vi har taget stoffer? Det fortæller unge mennesker vel ikke frivilligt?

- Nej det ved jeg ikke. Man kan i hvert fald sige, at vi har spurgt ret kontant om stoffer i forbindelse med den livreddende indsats af Mille, og det gør man i øvrigt også fra alarmcentralen.

Han fortæller desuden, at han er tilfreds med det politi- og efterforskningsarbejde, der er lavet i kølvandet på Mille Skjold Svendsens død.

Du kan se interviewet med Nordjyllands Politi i sin fulde længde her:

Forældrene til en afdød 17-årig pige kritiserer Nordjyllands Politi for dårligt politi- og efterforskningsarbejde, hvilket har resulteret i, at de ikke ved, hvorfor deres datter døde. Video: TV 2 Danmark

Første afsnit af 'Døden i annekset' kan ses tirsdag klokken 20.00 på TV 2. Begge afsnit ligger allerede nu på TV 2 PLAY.