Mille Skjold Svendsen var fuld af liv og altid smilende.
Døden i annekset

Mor prøvede at overtale datter til at blive hjemme fra sommerhus, men hun tog afsted alligevel og vendte aldrig hjem

Mille Skjold Svendsen blev fundet uden puls i et sommerhusanneks i august 2020. I over et år har hendes mor ledt efter svar på, hvad der gik galt.

Stemmen i røret var panisk.

- Vi har en person, som ikke trækker vejret, råbte en 18-årig ung mand til sygeplejersken, der havde besvaret alarmopkaldet.

Klokken var lidt over midnat. Den unge mand og 11 andre unge havde netop fundet deres veninde på gulvet i et sommerhusanneks. Hun var livløs.

I baggrunden råbte de unge i munden på hinanden. Flere græd.

- En, to, tre, fire, fem, seks, talte de, mens de ydede førstehjælp

En ambulance var på vej, fortalte sygeplejersken. Men fordi gruppen af unge befandt sig i et øde sommerhusområde i Tversted i Nordjylland, gik der 21 minutter, før den var fremme.

- Please skynd jer, bad den unge mand.

Jagten på sandheden

Alarmopkaldet er fra 6. august sidste år. Rikke Skjold Pedersen har lyttet ti sekunder igennem. Mere kan hun ikke holde ud.

Det var hendes datter Mille Skjold Svendsen, der blev fundet livløs den nat, og hun er bange for, hvad hun vil høre.

- Inderst inde ved jeg godt, at det er Milles sidste minutter, og det er det, der gør det så grusomt. Jeg kunne ikke være ved hende, da hun havde allermest brug for mig, siger hun.

Siden da har Rikke Skjold Pedersen kæmpet for at finde ud af, hvad der skete i sommerhuset den skæbnesvangre nat.

En kamp, som TV 2 har fulgt i dokumentaren ’Døden i annekset’.

Det har nemlig vist sig, at der var flere mistænkelige ting omkring Mille Skjold Svendsens død.

Drømte om at hjælpe andre

I Rikke Skjold Pedersens stue i Aalborg hænger der billeder af Mille Skjold Svendsen på de fleste vægge.

De viser en ung pige med klare krystalblå øjne og et stort smil.

- Noget af det, der kendetegnede Mille mest, var, at hun var kærlig, ydmyg og omsorgsfuld, fortæller Rikke Skjold Pedersen.

De samme ord går igen, når Mille Skjold Svendsens to tætteste veninder Anna Svinth Petersen og Julia Buus Printzlau skal sætte ord på, hvem hun var. De husker hende også for hendes livsglade og hjertevarme væsen.

- Mille var en humørspreder, der fik alle til at smile og blive den bedste udgave af dem selv. Hun har givet os noget, der aldrig vil kunne erstattes, siger begge veninder.

Mille Skjold Svendsen drømte om at blive sygeplejerske og valgte en studieretning med kemi og biologi, da hun søgte ind på gymnasiet i 2019.

Hun ville passe på andre, der ikke havde det godt, fortalte hun som 11-årig sin mor, første gang hun ytrede et ønske om at tage den hvide sygeplejerskeuniform på.

Som de fleste andre på hendes alder var fester begyndt at fylde mere hos Mille Skjold Svendsen.

Og efter at have været isoleret i flere måneder på grund af coronavirus ville hun ikke gå glip af den fest i Tversted, hun var inviteret til. Det sagde hun til sin mor 5. august – dagen hun tog afsted i sommerhus.

Det blev sidste gang, at Rikke Skjold Pedersen så hende.

Hvad der efterfølgende skete i sommerhuset, kan Mille Skjold Svendsens veninde, 18-årige Sofie Lundø, give noget af svaret på. Hun var en af de unge, som befandt sig oppe i sommerhuset den aften.

Den sidste fest

Da Sofie Lundø ankom til Tversted omkring klokken 22, var festen allerede godt i gang.

Høj musik flød ud af højtaleren, og de andre sad rundt om et aflangt bord og snakkede.

På bordet stod øldåser, vodkaflasker og sodavand til at blande op med.

Aftenen gik med at spille 'jeg har aldrig' og andre druklege.

Undervejs fik Mille Skjold Svendsen det dårligt. Hun følte, at hun havde svært ved at trække vejret og lagde sig på sofaen for at sove.

Det var dog ikke unormalt, at Mille Skjold Svendsen tog en lur under en fest, forklarer hendes veninde Ida Marie Raal Kristensen. Og ti minutter efter var hun med igen, selvom hun stadig var skidt tilpas.

Kort før midnat gik en af de unge mænd over til Mille Skjold Svendsen. Ida Marie Raal Kristensen husker, at han sagde, at han gerne ville tale med Mille Skjold Svendsen alene. De rejste sig for at gå udenfor.

Cirka 20 minutter efter kom den unge mand løbende ind i huset. Han henvendte sig til Sofie Lundø og insisterede på, at hun kom med ham over til annekset.

- Skynd dig, husker Sofie Lundø, at han råbte.

På gulvet lå Mille Skjold Svendsen. Hun var bevidstløs. På gulvet, dyne, lagen og sengetøj var der blod. Hendes krop var lyseblå, og Sofie Lundø lagde mærke til, at hendes normalt så smukke, blå øjne havde skiftet farve til grå.

- Hvad er der sket? skreg hun til den unge mand, der stadig stod i døråbningen.

Kunne ikke finde hjertestarter

Sofie Lundø begyndte at give hjertemassage og bad den unge mand om at løbe ind for at hente de andre.

Få sekunder efter kom resten af gruppen væltende ind ad døren. Mange begyndte at græde og hyperventilere, mens de blev ved med at spørge, om Mille Skjold Svendsen trak vejret.

To af festens unge mænd overtog hjertemassagen fra Sofie Lundø, mens en tredje ringede 112.

Hos alarmcentralen prøvede sygeplejersken at få de unge til at hente en hjertestarter, men de vidste ikke, hvor de skulle finde en henne.

- Hører du, hvad jeg siger? Du skal sende én af dine kammerater afsted efter en hjertestarter, og det skal du gøre nu! Du tager fat i én nu, beordrede sygeplejersken i telefonen.

- Vi er i Tversted. Der er ikke en hjertestarter heroppe, svarede den unge mand tilbage.

Cirka ti minutter efter ankom hjerteløbere med en hjertestarter. Men der var ingen hjerterytme at støde på, så de kunne ikke bruge den.

Klokken 00.33 nåede ambulancen frem. Med fuld udrykning blev Mille Skjold Svendsen kørt til Aalborg Universitetshospital.

Imens gik Rikke Skjold Pedersen utålmodigt frem og tilbage i sin stue og ventede på at blive hentet. Hun kunne ikke komme hurtigt nok hen til sin datter.

- Mille er død

Ved ankomst til akutmodtagelsen blev Rikke Skjold Pedersen først vist hen til et pårørendeværelse. Her fik hun besked på at blive, indtil der var nyt.

Mille Skjold Svensens far, Peter Hermann Svendsen, farens kæreste, Rikke Andersen, og veninden Sofie Lundø ankom lidt efter.

To timer senere henvendte en læge sig til dem.

De havde scannet Mille Skjold Svendsen, fortalte han. Det viste sig, at hun havde en "stor" hjerneblødning i hovedet. Herefter tav han.

Efter flere sekunders pause spurgte Peter Herman Svendsen, hvad det betød.

- Ja, Mille er død, lød svaret fra lægen.

Peter Hermann Svendsen fløj op. Han væltede bordet, så kaffe, saftevand og telefoner fløj til alle sider.

Rikke Skjold Pedersen begyndte at skrige. Hendes ben kollapsede under hende. Alting gik i sort. Som om hele hendes verden gik i stykker lige der.

Hun kiggede op på lægen og skreg ”Hvorfor?”.

Lægerne fortalte, at Mille Skjold Svendsen var død af en stor hjerneblødning. En såkaldt aneurisme forårsaget af et bristet blodkar.

På grund af dødsårsagen ville politiet ikke lave en retslægelig obduktion. De havde ikke mistanke om, at der var foregået noget kriminelt, fortalte de Rikke Skjold Pedersen.

Til gengæld kunne familien anmode om en sygehusobduktion, hvis de havde lyst. Det sagde de nej til. For forældrene stolede på, hvad lægerne og politiet sagde.

Men Mille Skjold Svendsens aneurisme var måske arvelig. Derfor blev Rikke Skjold Pedersen og Mille Skjold Svendsens lillesøster anbefalet at få lavet en MR-scanning af deres hjerner for at se, om de led af samme sygdom.

Og cirka en måned efter Mille Skjold Svendsens død blev Rikke Skjold Pedersen ringet op af en neurokirurg med svar.

Forkert dødsårsag

Rikke Skjold Pedersen var på vej i bilen med sin yngste datter for at købe is, da hun fik opkaldet.

Neurokirurgen havde gode nyheder. Begge scanninger så fine ud, fortalte han.

Rikke Skjold Pedersen blev først lettet. Men så dukkede ét spørgsmål op.

For hvad var forklaringen så på, at hendes kun 17-årige raske datter var blevet ramt af en aneurisme, spurgte hun neurokirurgen.

Han slog Mille Skjold Svendsen scanningsbilleder op fra natten 6. august. Men blev pludselig helt stille i røret.

Mille Skjold Svendsen var ikke død af en hjerneblødning, konstaterede han lidt efter.

I stedet kunne han se voldsomme skader i hjernen. Det tydede på, at hun havde haft iltmangel, men ikke en hjerneblødning.

Rikke Skjold Pedersen kunne ikke holde tårerne tilbage. Hendes yngste datter sad tavs på passagersædet. Efter fem minutter spurgte hun stille sin mor: ”Skal jeg også dø nu?”.

Det kunne Rikke Skjold Pedersen roligt afvise. Men hun kunne ikke fortælle, at den sorgproces, de var i gang med, nu blev revet i tusinde stykker.

Og hun stod tilbage med flere spørgsmål.

Hvordan kunne hendes datter blive erklæret død af en hjerneblødning, når hun ikke havde haft en hjerneblødning? Og hvad var der sket i det sommerhus?

En lang række af fejl og misforståelser

Spørgsmålene kom til at forfølge Rikke Skjold Pedersen i alle hendes vågne timer.

Derfor besluttede hun at søge aktindsigt i hospitalsjournaler og politirapporter fra forløbet.

Men oplysningerne, der kom frem her, var alt andet, end hun havde forventet.

For det viste sig, at mindre end ti minutter efter at en læge fortalte familien, at Mille Skjold Svendsen var død af en hjerneblødning, afviste en anden læge den dødsårsag. Men det fik familien aldrig at vide.

Rikke Skjold Pedersen var vred. Hun klagede til politiet og bad om at få genoptaget efterforskningen. 25. november 2020 blev sagen åbnet igen.

Men Rikke Skjold Pedersen havde mistet tilliden til myndighederne og valgte at tage sagen i egne hænder. Hun dykkede længere ned i sagsrapporterne, hvor der var flere ting, som sprang hende i øjnene.

Syv opsigtsvækkende fund

 • Ingen testede for stoffer

  Lægerne sagde ja, til at de havde testet Mille Skjold Svendsen for stoffer. Men i journalerne stod der, at hun ikke var blevet testet. Det var de andre unge for øvrigt heller ikke. 

 • Kun tre personer blev afhørt

  Politiet afhørte kun 3 personer ud af de 12 unge, og de foretog ingen tekniske undersøgelser på stedet.

 • Politiet tjekkede ikke blod

  Der var blod på anneksets gulv samt på dyne og pude. Men politiet undersøgte aldrig, hvor blodet kom fra, eller hvorfor det var på genstandene. 

 • Hospitalet undersøgte ikke vagina

  Den unge mand, som gik med Mille Skjold Svendsen over i annekset, fortalte til politiet, at de havde haft samleje. Undervejs blev Mille Skjold Svendsen pludselig bevidstløs og blødte fra sin vagina. Ingen undersøgte hendes vagina for skader. 

 • Politiet fejlciterede skadestuelæge

  En ung skadestuelæge blev i politiets rapport taget til indtægt for at have undersøgt Mille Skjold Svendsen vagina, selvom han aldrig havde udført denne undersøgelse eller deltaget i behandlingen af Mille Skjold Svendsen. 

 • Politiet fulgte ikke læges anbefaling

  En læge fra Styrelsen for Patientsikkerhed anbefalede, at Mille Skjold Svendsen skulle obduceres på grund af omstændighederne for hendes død. Men politiet vurderede, at det ikke var nødvendigt.

 • Politiet misinformerede læge

  Politiet informerede lægen fra Styrelsen for Patientsikkerhed, om at der var lavet en personundersøgelse af Mille Skjold Svendsen ved en retsmediciner. Men politiet havde ikke bestilt en retsmediciner, og der blev aldrig lavet en personundersøgelse af Mille Skjold Svendsen. 

De nye informationer forvirrede Rikke Skjold Pedersen. Hvad var skyld i hendes datters død? Og hvem havde ansvaret for, at de havde fået en forkert dødsårsag?

Flere dødsforklaringer

I februar 2021 kontaktede Rikke Skjold Pedersen TV 2 Dokumentar for at få hjælp til at finde svar.

TV 2 satte et møde op mellem Rikke Skjold Pedersen og den svenske retsmediciner Henrik Druid fra Karolinska Instituttet i Stockholm. Henrik Druid er ekspert inden for toksikologi (giftstoffer) og har flere års erfaring med at lave retsmedicinske obduktioner i Sverige.

Han mente, at Milles Skjold Svendsens død kunne skyldes flere årsager.

For eksempel at hun havde haft en ukendt hjertefejl eller var død af en luftemboli – en blodprop forårsaget af luft i blodbanen – hvilket blodet fra hendes vagina tydede på. Sidstnævnte var dog ekstremt sjældent.

- Man kan få bristninger i vaginaens slimhinder, som gør, at man får luft i blodet. Luften kan vandre til hjertet, og så får man ikke blod til lungerne, forklarede Henrik Druid, om hvordan en luftemboli kan opstå.

Henrik Druids første teori var dog, at Mille Skjold Svendsen var død af en overdosis af stoffer. Enten ved, at en fra festen havde puttet stoffer i hendes drink, eller hun selv havde taget stoffer.

Var Mille Skjold Svendsen påvirket af stoffer den aften?

Da ambulanceredderne indførte en slange i halsen på Mille Skjold Svendsen, kom der blodskum med op.

Og det er normalt ved akutte forgiftninger med visse stoffer – også kaldet opiater – såsom morfin og heroin, men usædvanligt ved andre dødsfald, fortalte Henrik Druid.

Han forklarede desuden, at personer, der får en opiatforgiftning, ofte ikke dør med det samme. De bliver først dårlige cirka 30-60 minutter, inden kroppen lukker ned.

Den unge mand, som talte med alarmcentralen, afviste, at de havde taget stoffer den aften.

- Er der alkohol eller stoffer indblandet i det her, spurgte sygeplejersken ham.

- Nej, kun alkohol. Vi er i sommerhus. Det eneste, vi har her, er alkohol, svarede han.

Kort tid efter spurgte sygeplejersken igen ind til stoffer.

- Du er sikker på, at der ikke er nogen stoffer indblandet i det her?

- Der er ingen. Altså vi har været heroppe i tre dage, og vi har ikke taget nogen stoffer. De (pigerne, red.) er kommet på besøg i dag, og i dag har der ikke været nogen stoffer, lød svaret fra den unge mand.

Den unge mands svar gjorde Rikke Skjold Pedersen utryg. Hun kunne ikke undgå at bemærke, at han lagde vægt på, at de ikke havde taget stoffer ”i dag”.

Betød det, at de havde taget stoffer de andre dage?

Skulle Mille Skjold Svendsen graves op?

Over for TV 2 Dokumentar fastholder Mille Skjold Svendsens veninder, at de kun indtog alkohol og ikke stoffer den aften.

Alarmopkaldet gav heller ikke Rikke Skjold Pedersen flere svar. Og Henrik Druid kunne ikke pege på en konkret dødsårsag, fordi der aldrig blev lavet en obduktion.

Rikke Skjold Pedersen havde kun én mulighed tilbage. En mulighed, som efterlod hende og Mille Skjold Svendsens far med en trykkende fornemmelse omkring hjertet.

De ville høre politiet, om de havde tænkt sig at grave deres datter op for at komme dødsårsagen nærmere.

Henrik Druid mente, at en obduktion ni måneder efter med stor sandsynlighed kunne vise, om Mille Skjold Svendsen havde haft stoffer i kroppen.

Derudover ville en retsmediciner muligvis kunne undersøge halsen for indre blå mærker, blødninger eller andre skader, samt om der havde været brud på knogler eller alvorlige medicinske tilstande, vurderede Henrik Druid.

I november 2020 erkendte Anklagemyndigheden, at der var grundlag for en retslægelig obduktion, og at politiet derfor burde have obduceret Mille Skjold Svendsen.

Men de foretog sig ikke mere for at klarlægge dødsårsagen.

2. juni 2021 blev efterforskningen lukket for anden gang. Anklagemyndigheden vurderede, at en obduktion så mange måneder efter ikke ville tjene noget formål.

TV 2 har kontaktet Nordjyllands Politi og Aalborg Universitetshospital for at høre, hvad der gik galt den nat, og hvorfor Mille Skjold Svendsen aldrig blev obduceret.

De ubesvarede spørgsmål

Nordjyllands Politi har hverken villet svare på spørgsmål i dokumentaren eller før denne artikels udgivelse.

Efter udgivelse har Nordjyllands Politi dog valgt at stille op til interview. Du kan læse deres svar i artiklen:

Til gengæld svarer Aalborg Universitetshospital på noget af kritikken fra de pårørende.

Fra familien fik besked, om at Mille Skjold Svendsen var død af en hjerneblødning, til den forklaring blev afvist af en anden læge, gik der mindre end ti minutter.

Det skulle Rikke Skjold Pedersen selv finde ud af en måned efter.

Michael Braüner Schmidt, lægefaglig direktør på Aalborg Universitetshospital, ved ikke, hvorfor Rikke Skjold Pedersen aldrig blev informeret om den anden vurdering.

Han kan heller ikke svare på, om der overhovedet var nogen, der kiggede på den. Men han fortæller, at vurderingen er blevet lagt ind i journalmaterialet.

Så det vil sige, at der ikke er nogen, som har læst den?

- Nej, det, jeg siger, er, at jeg ikke kan sige, hvem der har set beskrivelsen af selve scanningen. Jeg ved, at der har stået specialister og set på scanningen i de minutter, den blev udført. De lavede den første vurdering, som var, at der var en hjerneblødning og en uoprettelig hjerneskade.

TV 2 har også forsøgt at kontakte de unge mænd fra sommerhuset, men de har alle takket nej til at medvirke.

Rikke Skjold Pedersen sidder derfor fortsat tilbage med spørgsmålet om, hvorfor 5. august blev sidste gang, at hun så sin datter i live.

Kan ikke slutte fred

I dag – mere end 15 måneder efter Mille Skjold Svendsens død – står hendes værelse stadig urørt.

Hver aften går Rikke Skjold Pedersen derind. Hun tænder lyset og siger godnat til sin datter.

Hun har svært ved at forlige sig med, at hendes kærlighed til datteren ikke var nok til at holde døden på afstand.

- Mille mangler i alt, hvad Milles lillesøster og jeg gør. Vi mangler at kunne kigge ind i hendes øjne, høre hendes grin eller se hende gå ind ad døren, siger hun.

Rikke Skjold Pedersen håber, at hun ved at stå frem med sin historie kan forhindre andre i at blive bragt i samme situation som hende og resten af familien.

- Det værste systemsvigt, der kan ske for mig, er sket. Men det næstværste vil være, at det sker igen, uden jeg har gjort, hvad jeg kunne for at forhindre det, fortæller hun.

Derfor nægter hun også at give op. For hun kan ikke slutte fred, før myndighederne anerkender deres ansvar.

Første afsnit af 'Døden i annekset' kan ses tirsdag klokken 20.00 på TV 2. Begge afsnit ligger allerede nu på TV 2 PLAY.