Kommunalvalg

Kommunal- og regionsvalg 2021

Hvad sker der? Kun Dragør mangler at finde sin kommende borgmester, mens Egedal i dag fik en anden borgmester end aftalt på valgnatten.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Peger på borgmester, men står uden for aftale

I Odsherred på Sjælland var Thomas Nicholaisen fra Radikale Venstre fredag med til at sikre Karina Vincentz fra Nyt Odsherred borgmesterposten med det snævrest mulige flertal bestående af de borgerlige partiers 12 mandater og Radikale Venstres ene mandat. 

Men selvom han er tungen på vægtskålen, er Thomas Nicolaisen ikke en del af den politiske aftale, som de øvrige 12 mandater er nået til enighed om. Det skriver TV ØST.

 - Vi peger på borgmesteren, men ikke den politiske aftale – der synes vi, det spænder for vidt de seks partier imellem til, at vi kunne se os selv i den aftale, siger Thomas Nicholaisen til regionalmediet.

Han understreger, at det ikke er anderledes end den nuværende konstitueringsaftale, hvor Enhedslisten står uden for aftalen, men står inden for borgmestervalget.

Bornholms borgmester trækker sig fra politik

Bornholms borgmester, Thomas Thors (S), forlader lokalpolitik næste år.

Han fik egentlig en af Socialdemokratiets fire pladser i kommunalbestyrelsen, men den plads vil han give videre. Det skriver TV 2/Bornholm.

 - Jeg vil anmode kommunalbestyrelsen på det konstituerende møde den 9. december om at godkende mit ønske om ikke at indtage min plads i KB efter 1. januar, siger han i en pressemeddelelse.

Socialdemokratiet blev halveret ved kommunalvalget. Jacob Trøst (K) bliver næste år borgmester.

Kun én kommune mangler – Dragør forhandler stadig

Dragør er den sidste kommune, hvor der stadig mangler at blive fundet en borgmester.

Men ifølge den konservative borgmesterkandidat, Kenneth Gøtterup, der er forhandlingsleder, er der endnu ikke noget nyt. Det oplyser han lørdag formiddag i en sms til TV 2.

- Så snart vi har et billede af, hvornår der er noget nyt, skal I blive orienteret, skriver han.

Med seks mandater er Det Konservative Folkeparti umiddelbart den store sejrherre i Dragør, men hverken Socialdemokratiet eller Venstre har indtil videre været klar til at gøre Kenneth Gøtterup til borgmester.

Socialdemokratiet, Liste T og Venstre har dog mulighed for at danne flertal uden om de konservative.

Enhedslisten: - Vi er nye, så vi skal lære

Mens SF er gået frem med 1 procentpoint i Egedal, har Enhedslisten, der stiller op for første gang, samlet 4,4 procent af stemmerne. 

Dermed kan de to partier tilsammen mønstre tre mandater. Og ifølge Jens Skov fra SF er det "et vink med en vognstang" om, at de to partier har medvind blandt borgerne. 

- Vi ønskede da helt klart en rød borgmester. Det er derfor, vi er med her, for vi skal skabe rød politik med en rød borgmester, siger han.

Hos Enhedslisten er Helle Bovien dog mindre kræsen.

Selvom hun er glad for den nye konstituering, er det vigtigste ifølge Helle Bovien nemlig hvilken politik, der føres - ikke hvem der sidder på borgmesterkontoret.

- Vi er ikke så meget til hvilken person, men hvor vi kan gøre mest for borgeren, natur og klima. Vi er nye, så vi skal lære, men vi er et godt sted, siger hun til TV 2. 

Lokalliste stormede frem – nu varsler de forandringer

Lokallisten Ny Egedal stillede for første gang op til kommunalvalget i Egedal i år. 

Her slugte partiet hele 17,9 procent af stemmerne, men alligevel var listen ikke med i den oprindelige konstituering. Men med den nye aftale, som gør socialdemokraten Vicky Holst Rasmussen til borgmester, varsler listen forandringer. 

Det fortæller gruppeformand Ulrik John Nielsen til TV 2. 

- Det har været meget tydeligt op til det her valg, at borgerne ønskede noget nyt. Og det kan de nu få i den her konstellation, siger han.

Ulrik John Nielsen er blandt andet gået til valg på mere borgerinddragelse og et opgør med, hvad han kalder en "konsensus politik" i Egedal Kommune. 

De konservative: Får mest konservativ politik igennem med ny aftale

Ifølge Charlotte Haagendrup fra de konservative i Egedal gik hun i første omgang med i en aftale med Venstres hidtige borgmester, Karsten Søndergaard, på grund af flere års godt samarbejde. 

Men her kunne de konservative ikke få den indflydelse, de gerne ville have. 

- Så er det mit job at forsøge at få mest mulig konservativ politik igennem, og det får jeg i den her aftale, siger hun til TV 2.

Samtidig understreger hun, at det er vigtigt, at lave så bred en aftale om borgmesterposten som muligt. Og derfor er det ifølge Charlotte Haagendrup vigtigt at inkludere Lokallisten Ny Egedal.

Ved valget, der var listens første, fik den nemlig 17,9 procent af stemmerne. Men alligevel var Lokallisten Ny Egedal ikke med i aftalen om at gøre Karsten Søndergaard til borgmester.

- Når man sætter så stor en lokalliste uden for indflydelse, er det ikke godt for demokratiet, siger Charlotte Haagendrup.

Ny borgmester i Egedal: - Borgerne ønskede en anden retning

Aftaleparterne bag den nye konstituering i Egedal Kommune præsenterer nu deres aftale. 

Med i aftalen er Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, SF, Enhedslisten og Lokallisten Ny Egedal. Og det er også grunden til, at konstitueringen først falder på plads nu. 

Det fortæller Egedal Kommune nye borgmester, Vicky Holst Rasmussen (S), til TV 2.

- Der er sket det, at efter den konstitueringsaftale, vi landede på valgnatten, har vi tænkt os godt om. Med det resultat, der lå, kunne vi se, at borgerne i Egedal ønskede en anden retning

Ny konstituering i Egedal Kommune præsenteres snart

En ny konstituering i Egedal Kommune præsenteres lørdag omkring klokken 9.30.

Egentlig stod Venstres hidtige borgmester, Karsten Søndergaard, til at blive på posten. Men en ny bred aftale, som rækker lige fra Det Konservative Folkeparti til Enhedslisten, vil nu gøre socialdemokraten Vicky Holst Rasmussen til borgmester.

Pressemødet kan følges her. 

Borgmester kuppet i Egedal Kommune

I Egedal Kommune er et kup under opsejlling. 

Egentlig stod Venstres hidtige borgmester, Karsten Søndergaard, til at blive på posten. Men en ny konstitueringsaftale gør nu socialdemokraten Vicky Holst Rasmussen til borgmester i kommunen.

Det bekræfter hun selv overfor TV 2:

- Der var et bredt ønske om en bredere konstituering end den, der forelå på valgnatten. Og valgresultatet viste klart, at vælgerne ønsker en ny retning her i kommunen, siger hun.

Den brede konstituering bag Vicky Holst Rasmussen rækker lige fra Det Konservative Folkeparti til Enhedslisten.

Karsten Søndergaard bekræfter overfor TV 2, at han hørt forlydender om, at en ny konstituering er på plads, men han kender ikke yderligere detaljer på nuværende tidspunkt.

Derfor vil han heller ikke kommentere på sagen.

Partihoppere straffet af vælgerne: Under halvdelen blev genvalgt i hovedstadsområdet

Under halvdelen af de byrådsmedlemmer i hovedstadsområdet, der har skiftet parti siden kommunalvalget i 2017, har opnået genvalg i deres respektive byråd. Det skriver TV 2 Lorry

I alt er 20 af de såkaldte partihoppere blevet valgt ind igen, mens de resterende 23 politikere, hvoraf to ikke genopstillede, ikke er blevet genvalgt.

Valgforsker Roger Buch har tidligere påpeget, at chancen for at opnå genvalg bliver omtrent halveret, hvis en byrådspolitiker skifter parti.

Derfor kommer resultaterne ikke bag på Robert Klemmensen, der er professor i statskundskab ved Syddansk Universitet.

- Det eneste, der overrasker mig, er, at der ikke er flere af politikerne, der er blevet ”straffet” for deres partiskifte, siger han.

Udover de 43 partihoppere er der yderligere 10 politikere, der siden det seneste kommunalvalg i 2017 er gået fra et parti til at være løsgængere. Ingen af de 10 løsgængere er blevet genvalgt.