Politik

Dansk Folkeparti hold har sat dato på formandens afgang

Hvad sker der? Dansk Folkepartis hovedbestyrelse samledes i dag på Hotel Trinity i Fredericia. 

Det skete på opfordring fra Kristian Thulesen Dahl, der efter tirsdagens valgnederlag meddelte, at partiet skal finde en ny formand. Det bliver 23. januar, oplyste han efter dagens møde i hovedbestyrelsen.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Henriksen: Der er ikke ro i partiet

Selvom Dansk Folkepartis hovedbestyrelse nu har fastsat en dato for formandens afgang, er det ikke ensbetydende med, at alt ånder fred og idyl i partiet. Sådan lyder det fra hovedbestyrelsesmedlem Martin Henriksen, der dog medgiver, at ”der har været mere dramatiske møder”.

- Der har jo været intern uro igennem længere tid, og nu er der lige en formand, der har meddelt, at han træder tilbage. Så der er jo ikke ro i partiet på den måde, siger han til TV 2.

I modsætning til andre medlemmer af hovedbestyrelsen ønskede han indledningsvis at afholde ekstraordinær generalforsamling ”så hurtigt som muligt”, og han er glad for, at han fik sin vilje.

- Det er vigtigt, at der kommer en afklaring. Vi kan jo ikke lade det her trække ud i lang tid, vi kan ikke blive ved med at udskyde beslutningerne, siger Martin Henriksen.

Messerschmidt: Spændende, hvis Støjberg vil være formand

Morten Messerschmidt har ikke endeligt besluttet, om han vil melde sig som kandidat til formandsposten i Dansk Folkeparti. Det siger han til TV 2 efter dagens hovedbestyrelsesmøde.

Før mødet foretrak han selv, at den nye formand skulle findes til marts. Det blev i stedet 23. januar, hvor Morten Messerschmidts sag om dokumentfalsk og svig med EU-midler endnu ikke er afgjort ved landsretten.

Han bakker alligevel op om datoen.

- Jeg er en del af hovedbestyrelsen, og det er en enig hovedbestyrelse, der har truffet den her beslutning, siger Morten Messerschmidt.

Mens han er varsom med at bringe sit eget navn i spil til formandsposten, har han ikke noget imod at inddrage den tidligere Venstre-profil Inger Støjberg, som nu er løsgænger og midt i en rigsretssag.

- Jeg håber virkelig, hun bliver medlem, og det ville da være vildt spændende, hvis hun vil være formand. Jeg udelukker da ingenting, hvis det er en mulighed, siger Morten Messerschmidt.

Kofod: Jeg vil ikke afvise nogen

Peter Kofod er en af de personer i Dansk Folkeparti, der nævnes blandt favoritterne til at overtage formandsposten. Men Europa-Parlamentsmedlemmet vil ikke sige, om han selv kunne finde på at stille op.

- Der er rigtig mange mulige kandiater i spil her, og jeg synes, at vi skal tage den tid, det må tage, og lade medlemmern vurdere det. Så jeg har egentlig ikke mere at sige, siger han til TV 2.

Kan du afvise, at du selv kunne være kandidat?

- Jeg vil ikke afvise nogen, der kunne have lyst til at være kandidater.

Inger Støjberg er ikke medlem - men kan hun være frelseren?

Den 23. januar skal medlemmerne af Dansk Folkeparti vælge en ny formand. Adskillige kandidater kan være i spil, men særligt ét navn dukker hele tiden op.

Løsgænger og tidligere udlændinge- og integrationsminister for Venstre Inger Støjberg.

Politisk kommentator Hans Engell mener dog, at det er usædvanligt, at Inger Støjberg i al seriøsitet omtales som en mulig formandskandidat til Dansk Folkeparti.

- Hun ville i så fald skulle melde sig ind i Dansk Folkeparti, og hun ville skulle have dispensation fra hovedbestyrelsen for overhovedet at kunne stille op til formandsposten, siger Hans Engell.

Man skal nemlig have været medlem af Dansk Folkeparti i mindst et halvt år, før man kan gøre sig gældende til et formandsvalg.

Hans Engell tror imidlertid ikke på, at Inger Støjberg overhovedet går efter at blive formand i partiet. Det har hun heller ikke selv tilkendegivet.

- Men der har i Dansk Folkeparti bredt sig en opfattelse af, at Inger Støjberg kunne være en ny frelser for partiet, siger han.

Et vigtigt skridt videre - men vi mangler stadig svar på det helt store spørgsmål

Med dagens afgørelse er en væsentlig forhindring ryddet af vejen i Dansk Folkeparti, hvor der har været drama siden i tirsdags, lyder det fra politisk kommentator, Hans Engell. 

Allerede på valgaftenen luftede Kristian Thulesen Dahl, at det katastrofale valgresultat kunne ende med at koste ham formandsposten. Ingen anede, at han ville gå så langt. 

- Alle har jo været mere eller mindre i koma, siger Hans Engell. 

- Men nu er det på plads. Det tyder på, at der ikke har været kampafstemning, man er blevet enige om denne her nye dato. Men vi er jo ikke kommet et skridt videre i forhold til det centrale spørgsmål: Hvem bliver ny formand? 

Thulesen Dahl vil gøre nekrologer over DF til skamme

- Jeg har læst mange af de nekrologer, og jeg vil gøre mit til, at de bliver gjort til skamme, siger Kristian Thulesen Dahl som noget af det sidste, inden han forlader pressen i konferencesalen i Fredericia. 

Den afgående formand skal hjem til Thyregod og se Liverpool-Arsenal-kampen 18.30. 

Ingen snak om den politiske linje

Der har "slet ikke" været nogen diskussion af den politiske linje fremadrettet på hovedbestyrelsesmødet i Fredericia i dag, siger Kristian Thulesen Dahl. 

Han mener også, at den rigtige rækkefølge er at vælge en ny formand og så lade denne sætte sit hold og udstikke en kurs frem. 

En journalist spørger, om der har været tale om at indsætte Morten Messerschmidt eller Pia Kjærsgaard som midlertidig formand. Men det har der "slet ikke" , lyder det fra Thulesen Dahl.

- Indtil da er jeg jo formand for partiet, siger han. 

Vil ikke fortælle, hvem han ser som drømmekandidat

Inger Støjberg vil passe én til én i Dansk Folkeparti, lyder det fra den afgående formand. Og hvis hun en dag melder sig ind i partiet, så er der ingen tvivl om, at hun bør få en fremtrædende plads. 

Kristian Thulesen Dahl siger også, at der om nødvendigt kan dispenseres fra vedtægterne om, at man skal have været partimedlem i fire måneder, før man er valgbar. 

Men Thulesen Dahl vil forholde sig passivt og ikke turnere med, hvem han selv inderst inde ser som sin arvtager. 

Thulesen Dahl er i kontakt med Inger Støjberg

Adspurgt om Inger Støjberg som formandsemne siger Kristian Thulesen Dahl, at han der er ingen tvivl om, at "rigtig mange i Dansk Folkeparti vil klappe i hænderne, hvis hun vil fortsætte sit politiske arbejde hos os". 

Han understreger dog også, at han ikke ved, om hun vil gøre det, og han forsikrer, at hovedbestyrelsen ikke har tilrettelagt processen fremad nu efter specifikke formandskandidater. 

- Vi har tilrettelagt det efter, at partiet skal videre så godt, det kan lade sig gøre, siger han. 

Har du været i kontakt med Inger?

- Selvfølgelig har jeg det.

Har du spurgt hende, vil du være formand? 

- Nej, det har jeg ikke. 

- Men selvfølgelig er jeg i kontakt med Inger Støjberg. Det er jeg ofte. Hun har kontorfaciliteter tæt på os, vi lufter hendes hund, mens hun er i rigsretten. Men hun er den sjette nogensinde, der er i en rigsretssag. Det er ekstremt hårdt. Og jeg er fuld af respekt for, hvordan hun tackler det. Og jeg forstår godt, at hun ikke vil tilkendegive sine politiske planer, før den sag er færdig. Hun har vores fulde opbakning. 

Formandsskab skal afgøres hurtigt

Ifølge Kristian Thulesen Dahl skal spørgsmålet om formandsskabet afgøres hurtigt, fordi det er alt for svært for et politisk parti, hvis der er uro om formandsposten. 

Det udelukker ikke Morten Messerschmidt som formandskandidat, mener han, selvom Messerschmidts sag om svindel med EU-midler skal køre ved landsretten i slutningen af december og forventes at føre til domsafsigelse i februar. 

Hovedbestyrelse er enig

- Det er en enig hovedbestyrelse, der er kommet frem til, at det her er den rigtige måde at gå frem på, siger Kristian Thulesen Dahl. 

Han lagde ud med at sige, at mens han forleden var afklaret, men ikke lettet over sin beslutning om at træde tilbage som formand, så er han i dag "lettet over at have en hovedbestyrelse, der tager ansvar, og hvor alle har budt ind". 

Ekstraordinært årsmøde 23. januar

Dansk Folkepartis hovedbestyrelse er blevet enige om, at der afholdes ekstraordinært årsmøde 23. januar i Herning. 

Nu kommer han

Kristian Thulesen Dahl er kommet ind i salen. 

Vi venter på Kristian Thulesen Dahl

Vores direkte billeder fra Fredericia er fikseret på døren ind til konferencesalen. Vi venter på, at Kristian Thulesen Dahl kommer ind og går ned ad trappen for at tale til pressen. 

Pressemøde om få minutter

Vi afventer pressemøde lige om lidt i Fredericia. 

Kristian Thulesen Dahl er efter sigende på vej for at møde pressen i en konferencesal på hotellet, hvor hovedbestyrelsesmødet afholdes. 

Thulesen Dahl: - Jeg er ikke lettet over beslutningen. Men det er en velovervejet beslutning

Det var en smilende og slipseløs Kristian Thulesen Dahl, der mødte pressen, da han ankom til konferencecentret i Fredericia for tre en halv time siden og lagde ud med at tage et billede af presseopbuddet.

I går skrev han på Facebook, at DF har været et livsprojekt for ham, siden han var med til at stifte partiet i 1995.

- Jeg er derfor ikke lettet over beslutningen. Men det er en velovervejet beslutning, og jeg er afklaret med den. Jeg vil gøre mit for, at Dansk Folkeparti kommer igennem dette, så alle nekrologerne bliver gjort til skamme, lød det blandt andet. 

- Det kommer til at tage tid

Politisk kommentator Søs Marie Serup siger, at der ser ud til at være lang vej endnu, før hovedbestyrelsen kommer ud med en afgørelse i Fredericia. 

- Det, vi hører, er, at der stadig er gang i den generelle runde, hvor man fremlægger sine synspunkter. Der var jo også indkaldt til en evaluering af valgkampen og situationen, så det er klart; der er nok nogen, der har flere punkter med på listen end bare processen fremadrettet. Så det kommer til at tage lidt tid endnu, siger hun. 

Indtrykket forstærkes af, at formanden og kredsen omkring ham ønsker en hurtig afklaring, mens et mindretal i hovedbestyrelsen ønsker at udskyde formandsvalget, så Morten Messerschmidt og Inger Støjbergs retssager kan blive afgjort, inden der skal vælges en formand.  

Mindretallet kan presse Kristian Thulesen Dahl, fordi de ved, at han gerne vil komme ud med en enig hovedbestyrelse i ryggen. Også derfor kan det her ikke bare overståes på en eftermiddagskaffes tid. 

Engell tror på kampvalg mellem Messerschmidt og Henriksen

Lyn-analyse

Mit absolut bedste bud er, at det bliver et kampvalg mellem Morten Messerschmidt og Martin Henriksen. 

Messerschmidt skal svare på, hvordan han vil håndtere det, hvis der kommer en dom i landsretten. Han satser i så fald på en betinget dom. Spørgsmålet er så, hvad Folketinget siger til det – bliver han dømt uværdig til at sidde i Folketinget? 

Mit bud er, at Messerschmidt nok kommer til at vinde. Jeg tror, at DF'erne siger, at den chance tager vi. Vi satser på, at han bliver frifundet, og hvis han bliver dømt, så tager vi den med. 

Engell: Støjberg ville overraske mig meget

Lyn-analyse

Inger Støjberg er slet ikke medlem af partiet, og hun har ikke meddelt sin interesse. Det ville overraske mig meget, hvis hun var kandidat til formandsposten. Jeg tror slet ikke, at hun er til rådighed til den post.

Hun er meget elsket i Dansk Folkepartis bagland. Men jeg tror, at folketingsgruppen meget gerne ser hende som folketingsmedlem, men ikke som ny formand. 

Hun er også mere politiker. Hun er ikke sådan en formandstype, der vil ind og styre organisationen. Du kan jo heller ikke komme direkte ind at blive formand. 

Der er flere navne i spil som formandskandidater: 

  1. Morten Messerschmidt: Partiets kronprins kunne virke som en oplagt arvtager, og han siger da også selv, at han overvejer, om han vil stille op. Han er dog udfordret af, at sagen om svindel med EU-midler først afgøres i landsretten i februar. 
  2. Martin Henriksen: Ved tirsdagens kommunalvalg fik han plads i byrådet i Stevns. Det tidligere folketingsmedlem har været en af de skarpeste kritikere af partiets linje. Det er ikke engang tre uger siden, at han blev fyret fra sit konsulentjob i partiet, fordi han havde udtalt sig for bombastisk. Henriksen har tidligere afvist at være formandskandidat. 
  3. Peter Kofod: Han bliver af flere set som et godt bud på en ny formand. Han sidder dog i Europa-Parlamentet, og det kan blive en udfordring i formandskampen. Han hverken be- eller afkræfter sig selv som kandidat. 
  4. Pia Kjærsgaard: Partistifteren har også været blandt Kristian Thulesen Dahls største kritikere, og ved det seneste årsmøde flirtede hun kraftigt med tanken om et omvendt generationsskifte. Hun trak dog i land igen.
  5. Inger Støjberg: Løsgængeren er den helt store joker i formandsopgøret. Hun er ikke medlem af DF, men har en stående invitation. Men udover at hun ikke er medlem af partiet, så står hun midt i en rigsretssag, der afsluttes i december. 
  6. Merete Dea Larsen: Hovedbestyrelsmedlemmet blev tirsdag genvalgt til byrådet i Roskilde. Hun sagde i går til Politiken, at hun har fået flere opfordringer om at stille op, men har endnu ikke bestemt sig.