Regeringen vil bruge trecifret millionbeløb på covid-19-piller
Pillerne tages som behandling mod covid-19 og er de første af sin slags.
Coronasmitten stiger i Danmark, ligesom den gør mange andre steder i verden. Derfor lægger regeringen og Folketinget nu op til at bruge 450 millioner kroner på to nye behandlinger mod covid-19.
Det skriver Politiken, som har fået aktindsigt i et dokument fra Sundhedsministeriet til Folketingets finansudvalg.
I dokumentet skriver Sundhedsministeriet, at der på trods af den høje vaccinationsdækning herhjemme fortsat er danskere, som bliver syge med covid-19 og indlægges.
Noget som lægemidler ifølge ministeriet vil kunne forebygge.
- Der er aktuelt to oralt administrerede lægemidler under udvikling fra virksomhederne Pfizer (lægemidlet hedder Paxlovid) og Merck (lægemidlet hedder Lagevrio/molnupiravir), som i kliniske forsøg har vist gode resultater, står der i dokumentet ifølge Politiken.
Udviklet ud fra viden om HIV-medicin
Camilla Foged, der er professor ved Københavns Universitet, hvor hun forsker i vaccinedesign og vaccinedistribution, fortæller, at covid-19-pillerne er udviklet ud fra den viden, man har om medicin mod HIV.
Det er blandt andet de samme lægemiddelstoffer, som er i brug: Ét stof, som bruges til at hæmme virus og ét stof, som bruges til at forsinke nedbrydningen af det andet lægemiddelstof.
Lige nu behandler man covid-19-patienter med antistoffer, men det er ifølge Camilla Foged en dyr behandling.
- Så det er fornuftigt nok at investere i behandling, siger hun.
Begge lægemidler har i forsøg vist gode resultater.
- Substantiel klinisk effekt
Ifølge Reuters viser data, at pillen fra Merck kan halvere risikoen for at blive indlagt eller dø med covid-19 for personer i risikozonen, hvis den smittede får medicinen tidligt i sygdomsforløbet.
- Det overgår, hvad jeg troede, præparatet var i stand til at opnå. Når du ser en 50 procents reduktion i hospitalsindlæggelser, er det en substantiel klinisk effekt, har vicepræsident i Merck Dean Li tidligere sagt om resultaterne.
Konkurrenten Pfizer har i et studie testet sin pille på 607 personer personer. Heraf blev seks indlagte, og ingen døde.
Samtidig gav de en pille uden effekt - en såkaldt placebopille - til 612 personer, hvoraf 41 blev indlagt, og 10 personer døde.
Ifølge lægemiddelproducenten er der ved brug af pillen 89 procent mindre risiko for, at smittede personer bliver indlagt eller dør med virussen, og personer, der tager behandlingen, skal tage pillerne i mellem tre og fem dage.
Merck er godkendt af Storbritannien
Både Pfizer og Merck har bedt om en nødgodkendelse af deres præparater hos den amerikanske lægemiddelstyrelse FDA, og den amerikanske Biden-administration har allerede lagt billet ind på millioner af covid-19-pillerne.
Samtidig meddelte Pfizer i starten af november, at de var i dialog med 90 lande om den nye coronapille, og onsdag sagde selskabet, at de giver coronapillen fri til 95 lande, som svarer til lidt over halvdelen af verdens befolkningen.
Dermed får landene mulighed for at sælge en generisk og billigere udgave af pillen. Det betyder, at de har grønt lys til at lave en slags kopi af Pfizers pille.
Storbritannien godkendte som det første land i verden midlet fra Merck i starten af november.
De britiske lægemiddelmyndigheder anbefaler brug af pillerne til personer, som har milde til moderate covid-19-symptomer, og som i øvrigt er i risiko for at blive alvorligt syge med virussen.