Kommunalvalg

Derfor er vælgernes favoritter sat uden for indflydelse i flere kommuner

Borgerne i sjællandsk kommune er så utilfredse med konstitueringen, der går udenom vælgerfavoritten, at de går på gaden.

I Gribskov Kommune er nogle af vælgerne vrede.

Vrede, fordi de gav Konservative vind i sejlene. Partiet gik fra fem til seks mandater, og på den måde kunne de sammen med Venstre skabe et blåt flertal i byrådet.

Men det skete ikke.

Venstre valgte i stedet at gå sammen med de røde partier og dannede flertal.

Kan godt forstå, at folk er trætte af politikere

Trine Egetved (K), forhenværende borgmesterkandidat i Gribskov

Det bliver derfor Venstres kandidat Bent Hansen, der kan iføre sig borgmesterkæden i Gribskov efter nytår.

- Det er vi rigtig kede af. Vi stod med et klart blåt flertal, tre gange så mange stemmer til mig som til Venstres borgmesterkandidat og mulighed for en ny retning, skriver Konservatives borgmesterkandidat Trine Egetved på Facebook.

- Kan godt forstå, at folk er trætte af politikere, tilføjer hun.

Og det er Gribskov-borgerne. 1200 af dem har samlet sig i Facebookgruppen ”Gribskov – lyt til borgerne”, der mandag samles i et fakkeltog for at markere, at de er mod den nye konstituering.

Ifølge TV 2 LORRY bliver det, der er sket, kaldt et ’Venstre-kup’.

Langt fra eneste eksempel

Det er langt fra det eneste eksempel på en konstituering, hvor det mest populære parti er blevet sat uden for.

Men når det kommer til kommunalvalg, er det nogle andre ting, der er på spil, fortæller TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren.

For politikerne er arbejdet langt fra overstået, når vælgerne går til stemmeboksene.

Lokalsager og personlige relationer er vigtigere end på Christiansborg, når det kommer til kommunalvalg, siger han.

- Det handler om, om man er utilfreds med den måde, kommunen bruger penge på. Om man vil have flere penge til skoler og cykelstier, eller hvad det måtte være.

Det blev ikke en præsident

Et eksempel er Kolding, hvor opgøret mellem Eva Kjer Hansen (V) og Villy Søvndal (SF) blev kaldt ”præsidentvalget”. Ingen af dem tog magten, og i stedet blev det den konservative Knud Erik Langhoff, der endte med at blive borgmester.

Ifølge Jesper Vestergren er det et klassisk eksempel på, at det ikke handler om partifarve, men personlig kemi. Der var nemlig klart blåt flertal efter valget. Men Konservative, Radikale Venstre, SF og Socialdemokratiet konstituerede sig, og Venstre kom slet ikke med.

- Her har alle parter i den aftale fået nogle politiske sejre. For eksempel skal skatten ikke stige, og der skal afsættes flere penge til socialområdet, siger den politiske analytiker.

V og K strides

Kolding er også et eksempel på en kommune, hvor Venstre og Konservative har svært ved at samarbejde. Og det er langt fra det eneste rådhus, hvor de to blokfæller går i clinch med hinanden.

Det er ikke i kommunerne, man kæmper store ideologiske kampe

Jesper Vestergren, politisk analytiker hos TV 2

Det ses også i Allerød. Kommunen har kun haft borgmestre fra Venstre og Konservative, men de to partier er ikke perlevenner og har heller ikke været det ved tidligere kommunalvalg.

Denne gang blev Konservative størst, men Venstre-kandidaten Karsten Längerich endte som borgmester endnu en gang.

Venstre konstituerede sig med Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre. Og det sætter streg under én ting:

- Personlige relationer er vigtige i politik – men særdeles i lokalpolitik. Det er ikke i kommunerne, at man kæmper store ideologiske kampe, siger Jesper Vestergren.

I kommunerne handler det for eksempel om størrelsen på beløbet, der skal gå til skoler, cykelstier og kultur.

- Der handler det mere om lokale enkeltsager, og de kan ofte favne bredere end partiskællene gør, tilføjer den politiske analytiker.

Flere eksempler

Kolding, Allerød og Gribskov er langt fra de eneste kommuner i landet, hvor et parti eller en kandidat toppede popularitetslisterne efter afstemningen.

Her følger nogle af dem, hvor det er set.

Byråd dannet udenom vælgerfavoritter

 • Frederiksberg

  Frederiksberg Kommune fik Konservative flest stemmer, men efter 112 år blev det ikke en konservativ, der satte sig på posten. I stedet blev det Michael Vindfeldt, der er socialdemokrat. Han kunne samle et flertal med Radikale Venstre, SF og Enhedslisten. 

  - Det her viser, at det ikke nødvendigvis er det største parti eller kandidat, der render med posten. Halvdelen af valgkampen er at lave en god konstitueringsaftale, fordi der kan du få stor indflydelse med et lille mandattal, hvis du spiller dine kort rigtigt, siger Jesper Vestergren.

 • København

  I nabokommunen København blev Sophie Hæstorp (S) borgmester, men københavnerne støttede i større grad Enhedslisten.

  Forklaringen på, at det ikke blev Enhedslisten, der fik borgmesterkæden, er ifølge Jesper Vestergren, at de borgerlige partier pegede på en socialdemokratisk borgmester for at undgå en fra Enhedslisten.

  Enhedslisten fik til gengæld to borgmesterposter, så de blev ikke helt overset.

 • Tønder

  Tønder tog Slesvigsk Parti med kandidaten Jørgen Popp Petersen borgmesterposten, selvom det i realiteten kun blev det fjerdestørste parti. Tønder Listen, der blev det største, blev helt forbigået i konstitueringen med Borgerlisten, Socialdemokratiet, Venstre, Nye Borgerlige og De Konservative.

  - Han har spillet sine kort rigtigt og søgt indflydelsen. Det kan også handle om at være en kompromiskandidat, siger Jesper Vestergren.