Mink-sagen

Venstre raser mod regeringen: - Undskyld, men hvor dumme tror de, vi er?

De konservative og Venstre beskylder regeringen for at tilbageholde information for danskerne til dagen efter kommunalvalget.

Onsdag aften meddelte Justitsministeriet i en pressemeddelelse, at det ikke er lykkedes politiets teknikere at genskabe Statsministeriets slettede sms'er fra minksagen.

Politiet blev færdige med undersøgelsen fredag 12. november og gav samme dag det forseglede materiale til Justitsministeriet.

Men flere blå partier undrer sig over timingen. For som bekendt er det dagen efter kommunalvalget.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, kritiserer Justitsministeriet for at have "siddet på den her viden fra i fredags".

- Man vil gerne hen på den anden side af valget, inden man kom ud med sandheden. Det virker simpelthen lidt for belejligt.

Også de konservatives formand, Søren Pape Poulsen, har samme undren, siger han til B.T.

- Mette Frederiksen må godt nok være bange for danskernes reaktion, når regeringen tilbageholder central information om slettede sms’er til dagen efter valget, lyder det fra formanden.

Er kørt efter aftale med Minkkommissionen

Men at regeringen bevidst skulle have timet offentliggørelsen af resultater, er ikke rigtigt, siger justitsminister Nick Hækkerup (S) til TV 2.

Det, at resultaterne af undersøgelsen først kunne offentliggøres onsdag, skyldes udelukkende praktiske hensyn.

At regeringen bevidst skulle have timet offentliggørelsen af resultater, er ikke rigtigt, siger justitsminister Nick Hækkerup (S) til TV 2. Det, at resultaterne af undersøgelsen først kunne offentliggøres onsdag, skyldes udelukkende praktiske hensyn.

Han forklarer, at Justitsministeriet fik konklusionerne af politiet i fredags i forseglede kuverter. Derefter tog ministeriet fat i Minkkommissionen for at få sat et møde op, og det møde blev afholdt mandag.

Altså undskyld, men hvor dumme tror de, vi er?

Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre

På mødet aftalte parterne, som er Minkkommissionen, Justitsministeriet og bisiddere, at bisidderne og de personer, som sms-sagen drejer sig om, skulle have materialet, åbne det, gennemgå det og så give det videre til kommissionen.

Først derefter ville Justitsministeriet offentliggøre resultaterne.

- Det har kørt efter præcis den proces, man har aftalt, og det har simpelthen taget frem til nu, lyder det fra Hækkerup.

- Jeg har ikke kendt til indholdet af konvolutterne, før de blev åbnet i dag af bisidderne, og det er der i øvrigt heller ikke andre i Justitsministeriet, der har, siger han.

Hvorfor har man ikke spurgt politiet, hvad for noget materiale der var i konvolutterne?

- Fordi det er en sag mellem politiet på den ene side og de folk, det drejer sig om på den anden side.

- Vi er sådan set bare det postbud, der har bragt materiale fra politiets teknikere til kommissionen og de folk, det drejer sig om. Vi skal slet ikke blande os i den undersøgelse. Tværtimod skal vi sørge for at holde armslængde, forklarer justitsministeren.

Den forklaring giver Jakob Ellemann-Jensen dog ikke meget for. Han betvivler ikke, at politiet ikke har kunnet genskabe sms'erne, men han betvivler forklaringen på, hvorfor nyheden først kommer ud nu.

- Det er statsministeren, som har telefonen (der blev undersøgt, red.), så det er hende, der først skal se resultaterne. Det havde hun belejligt nok ikke tid til at gøre før onsdag. Altså undskyld, men hvor dumme tror de, vi er?, spørger formanden retorisk.

Materiale skal overdrages til kommission

Det er lykkedes politiet at genskabe sms'er i "meget begrænset omfang" fra Justitsministeriets departementschefs telefon, og det materiale vil nu blive overdraget til Minkkommissionen, siger Nick Hækkerup.

Derudover fortsætter afhøringerne i Minkkommissionen. Torsdag skal departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen afhøres, og fredag skal blandt andre justitsministeren udspørges i sagen.

Minkkommissionens opgave er at kulegrave minksagen. Sidste år besluttede regeringen, at alle mink i Danmark skulle aflives, men på daværende tidspunkt manglede der lovhjemmel til at træffe den beslutning.

Som et led i undersøgelsen af sagen kom det frem, at sms'er fra den pågældende periode er blevet slettet på en række højtstående personer i Statsministeriets telefoner. Sletningen er sket ved en automatisk slet-funktion af beskeder på blandt andet statsministerens telefon.