Kommunalvalg

Lose og Venstre mister formandsposten i Danske Regioner

En god dialog og en fremtrædende udvalgspost blev ifølge den nye formand, Anders Kühnau, afgørende for, hvem De Radikale pegede på.

De Radikale peger på Anders Kühnau (S) som Danske Regioners formand.

De er tungen på vægtskålen, og dermed skifter formandsposten hænder fra Venstre-politikeren Stephanie Lose, der også er regionsrådsformand for Region Syddanmark.

- Sådan er vilkårene i politik. Jeg havde gerne fortsat arbejdet i Danske Regioner fra formandsstolen og herunder det, jeg har opfattet som et konstruktivt samarbejde med De Radikale. Sådan bliver det ikke, og det tager jeg naturligvis til efterretning, skriver Stephanie Lose til TV 2 i en SMS.

Efter sidste regionalvalg pegede De Radikale på Venstre og afgjorde også her, hvem formandsposten tilfaldt.

Denne gang blev det Socialdemokratiets Anders Kühnau, som De Radikale pegede på, og det valg glæder den kommende formand sig over.

- Det er rigtig spændende, og jeg er rigtig glad for at få den mulighed. Jeg mener, jeg har meget at bidrage og byde ind med. Så det er en stor mulighed for mig at bringe min erfaring og viden. Jeg har haft en god dialog med De Radikale op til her. Det, tror jeg også, har været medvirkende til, at vi har fundet ud af, at vi gerne vil samarbejde, og at de peger på mig som formand for danske regioner, siger Anders Kühnau til TV 2.

Det parlamentariske grundlag i Danske Regioner består nu af Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Radikale venstre.

Radikale Venstre valgte indflydelse

For anden gang i træk blev Radikale Venstre altså det afgørende element. Og det er niveauet af indflydelse, der har ændret sig, fortæller de radikales forhandler Karin Friis Bach til TV 2.

- Min opgave som forhandler er for gang til gang at sørge for at sikre størst mulig radikal indflydelse. Vi kan samarbejde til begge sider, og på den måde er vores opgave at sikre indflydelse, siger Karin Friis Bach.

Men kunne I ikke få nok indflydelse med Stephanie Lose, som I pegede på sidst?

- Min opgave er at sikre os en position, og jeg ville gerne sikre mig, at vi havde en plads, selvom vi ikke blev tungen på vægtskålen.

Det lovede Kühnau, og så lavede Karin Friis Bach en aftale om at pege på ham, fortæller hun.

Radikal formand i udvalg

For støtten til Kühnau har fået Radikale formandsposten i sundhedsudvalget, hvilket er en plads, som Karin Friis Bach har bestridt i den forgangne periode.

- Det er den største post, og det giver os en mulighed for fortsat at kunne sætte aftryk på nationalt plan, og det er rigtig dejligt at kunne blive ved med det, siger Karin Friis Bach.

Anders Kühnau tror dog ikke, at det var posten, der fik Radikale Venstre over på Socialdemokratiets side. Han mener, at den gode dialog har været afgørende. Han oplyser således, at Venstre også tilbød formandsposten i sundhedsudvalget for radikales støtte.

Det er ikke afgjort, om det skal være Karin Friis Bach, der får formandspladsen i sundhedsudvalget. Hun fortæller, at hun vil kandidere til både pladsen som formand for sundhedsudvalget og for en plads i bestyrelsen, men der skal gå en forhandling med de 12 andre radikale, der er blevet valgt til regionsposter, forud for det.