Den charmerende milliardær med tre koner har fået hele verden på nakken

Mens emiren af Qatar vælter sig i international anerkendelse, lever millioner migrantarbejdere under usle forhold i hans enevælde.

Som det er tilfældet med meget, når det kommer til emiren af Qatar, er dagene omkring hans indsættelse omgærdet af mystik.

Kun dem, der stod familien nærmest, ved, hvad der gik forud for magtoverdragelsen 24. juni 2013. Der meddelte den daværende emir, at han trak sig og overgav styringen af landet til sin kun 33-årige søn, Tamim al-Thani.

Og den beslutning kom som en overraskelse. Ikke bare for Golfstaterne, men for hele verden.

- Han er vildt ung af en arabisk leder at være. Og så fik han magten af sin far på en stille og fredelig måde. Magtoverdragelsen er ofte sket ved kup og intern strid i Golfen. Så det sendte et vigtigt signal om, at Qatar gerne ville skille sig ud fra nabolandene, siger Helle Malmvig, som er seniorforsker ved DIIS, hvor hun arbejder med International Politik i Mellemøsten.

Styret i Qatar fik for alvor cementeret landet som en vigtig international spiller, da de i 2010 imod alle odds fik tildelt afholdelsen af VM i fodbold i 2022.

Men opmærksomheden, der fulgte, var ikke udpræget positiv.

For hvordan kunne den lille arabiske golfstat uden en egentlig fodboldhistorie få tildelt så vigtig en begivenhed som VM? Og kan turneringen i sidste ende tvinge emiren til ændre kurs i forhold til menneskerettigheder og demokrati?

Det er centrum for denne uges udgave af aktualitetsprogrammet 'Kernen', der i anledningen af, at der er præcis et år til VM, sætter fokus på Qatar.

- Er det okay, at vi sidder og glæder os over en sportsbegivenhed, der har kostet tusindvis af mennesker livet, og hvor fodbold bliver brugt til at promovere et diktatur, spørger Troels Bager Thøgersen, der er chefredaktør på Tipsbladet, i programmet, som kan ses på TV 2 PLAY.

En del af forklaringen findes i fortællingen om den unge emir af Qatar, der samarbejder med lande over hele verden fra USA til Iran. Samtidig med, at fattige gæstearbejdere dør i hobetal under hans ledelse af landet. Alene siden det blev offentliggjort, at VM skulle afholdes i Qatar, har mindst 6.500 migrantarbejdere ifølge The Guardian mistet livet i landet.

Omgærdet af mystik

Tamim al-Thani blev født i hovedstaden Doha i 1980. Han er uddannet i på militærakademiet Royal Military Academy i England og taler både fransk og engelsk.

Han var oprindeligt ikke førstevalg til at overtage tronen, man da hans storebror i 2003 trådte tilbage, blev Tamim al-Thani kronprins.

Hvad der præcis lå til grund for den beslutning, er ikke offentligt kendt. Og det er der meget andet, der heller ikke er, når det handler om emiren.

- Det er ikke som at fortælle om en dansk statsminister. For Qatar er et lukket kongedømme med emiren på toppen. Han må ikke kritiseres eller gås efter i sømmene, siger seniorforsker Helle Malmvig.

Den manglende åbne debat og frie kritik i Qatar betyder ifølge Helle Malmvig, at det er begrænset, hvad vi egentlig ved om emiren. Hvad han tænker, og hvad der ligger til grund for de beslutninger, han tager.

- Og det fortæller måske i virkeligheden virkelig meget om ham, at offentligheden ved så lidt. Han skal helst holdes på piedestalen og ikke blive for almindelig, siger hun.

I 2013 overtog Tamim al-Thani officielt magten fra sin far. På det tidspunkt havde han allerede været inde i materien af de store beslutninger længe.

Både som formand for den olympiske komite og som en af de ledende stemmer, der satte dagsorden op til, at det blev besluttet, at VM skulle afholdes i Qatar.

- Så der var en forventning til, at han ville fortsætte faderens iver for modernisering og hans aktive udenrigspolitiske linje, siger Helle Malmvig.

Dobbeltmoralsk

Tamim al-Thani er på mange måder billedet på en moderne arabisk leder, fortæller Helle Malmvig.

- Han er charmerende på sådan en ret ydmyg måde. Han gør en god figur af sig og er god til at samarbejde med mange forskellige lande, også fjender, på samme tid, siger hun.

Det skyldes ikke mindst hans evne til at iscenesætte sig selv.

- Når han er i Vesten, har han jakkesæt på. Når han er hjemme, bærer han religiøse klæder. Når han er ude, har han kun én kone med, men derhjemme har han faktisk tre, siger hun og tilføjer, at hun ser ham som en meget sammensat mand.

Også på det politiske plan.

- Han har støttet oprørsgrupper i Syrien og har lovet mere demokrati, men det bliver ved med at blive udskudt. Han skælder de andre arabiske stater ud for at være diktatoriske og ikke lytte nok til deres unge befolkninger, men det kan klinge lidt hult, når han ikke selv skaber den forandring, han lover, siger hun.

På den måde adskiller Tamim al-Thanis kurs sig ikke meget fra farens.

Moderne internationalt

Alligevel har Tamim al-Thani skabt resultater. Specielt når det kommer til samarbejde med resten af verden.

- Emiren er en stærk diplomat, og han er god til at bygge alliancer. Han har videreført sin fars strategi med at vinde indflydelse globalt. Også når det handler om områder, der ikke har direkte med olie og gas at gøre, siger Helle Malmvig.

Oprindeligt var det ellers olie- og gasressourcerne, der gjorde Qatar til et af verdens rigeste lande. Og selvom olieøkonomien også i dag spiller en afgørende rolle for Qatars placering i det internationale samfund, står det ikke længere alene.

- Qatar er enormt indflydelsesrig, når det kommer til sport, som de bruger i forhold til penge, magt og branding, siger Thomas Fibiger, der er lektor på Arabisk og -islamstudier på Aarhus Universitet.

- Styret i Qatar er konservative, når det kommer til demokrati, men de er på nogle områder ret moderne, når det kommer til at blive en del af verdensøkonomien. Der er VM en af de største bedrifter, siger han.

Fremtiden

Selvom afholdelsen af VM har været ekstremt vigtig for Qatars placering i verden, har det ikke været uden konsekvenser for emiren, at verdens største sportsbegivenhed er landet der.

- Der er jo kommet virkelig stort fokus på Qatar med VM. På godt og ondt, siger Thomas Fibiger.

For mens emiren og hans folk lykkes med at holde kritikkere nede internt i landet, kan de ikke forhindre debatten i at rase i resten af verden.

Fra det øjeblik, det blev offentliggjort, at Qatar skal være vært for VM, har afsløringer om korruption og bestikkelse væltet frem og forplumret det polerede billede, emiren selv ønsker at skabe.

Og afsløringerne er ikke blevet færre, som VM har nærmet sig. Tværtimod har den ene skandale afløst den anden.

Særligt har afsløringer om arbejdsforhold for migrantarbejdere i forbindelse med stadionbyggerierne til VM fyldt i mediebilledet.

- Det tiltrækker en masse negativ opmærksomhed, at folk også finder ud af, at Qatar bryder menneskerettigheder. Så det er lidt et tveægget sværd med VM, siger Helle Malmvig.

Amnesty International har fulgt udviklingen i Qatar gennem mange år, og deres opsyn blev intensiveret, da det blev besluttet, at VM skulle afholdes der.

Her har særligt forholdene for migrantarbejdere været centrum for kritik. Amnesty International har blandt andet dokumenteret, at arbejdsgivere udnytter og misbruger migrantarbejdere, og at de arbejder under kummerlige, umenneskelige forhold i høje temperaturer.

The Guardian har desuden afdækket, at minimum 6.500 migrantarbejdere er døde i Qatar, siden det blev besluttet, at VM skulle afholdes der. En overvægt var unge og raske.

- De arbejder gerne uden pauser 12-14 timer i døgnet syv dage om ugen i bagende sol og høje temperaturer. På et tidspunkt siger kroppen fra, siger Annette Stubkjær Rimmer, der er politisk rådgiver hos Amnesty International Danmark.

I kølvandet på debatten indførte Qatar i 2017 en række tiltag, der skulle forbedre forholdene for de omkring to millioner migrantarbejdere, der opholder sig i landet.

- Det er jo i sig selv rigtig positivt, men vi kan kan desværre se, at det ikke er nået ret meget længere end til papiret, siger Annette Stubkjær.

Amnesty International har så sent som i den her uge offentliggjort en rapport, der viser, at migrantarbejderne fortsat udsættes for massive krænkelser af menneskerettighederne i Qatar.

- Men vi tror på, at der kan ske en forandring og forbedring for migrantarbejderne på sigt, da det er vigtige, nye tiltag, som vi har set fra myndighederne i Qatar, siger Annette Stubkjær Rimmer.

Om presset fra omverdenen i sidste ende vil få indflydelse på forholdene i Qatar, ved vi ikke.

Men indtil videre efterlader vi emiren, hvor vi fandt ham. Fuld af løfter om demokrati og rettigheder til alle, men indtil videre uden at sætte den store handling bag ordene.

Som Troels Bager Thøgersen fra Tipsbladet udtrykker det:

- Det er emiren, det er hans familie, som er den ultimative magt i Qatar. Det er dem, som træffer alle store beslutninger.

Kom helt tæt på bestikkelsen og forfaldet i fodboldverdenen i 'Kernen' på TV 2 PLAY.