Kommunalvalg

Bagland reagerer på Thulesen Dahls melding: - Jeg havde gerne set, at det var sket tidligere

De kommunale DF-politikere, TV 2 har talt med, er alle parate til en ny partiformand. Men hvem?

Kristian Thulesen Dahls tid som formand for Dansk Folkeparti kan være forbi. Det var hans udmelding efter tirsdagens kommunalvalg, der var en vælgerkatastrofe for partiet.

Ude i kommunerne mødes hans udsagn med forståelse. Nogle steder synes man, at der er på høje tid. Andre steder er holdningen, at der skal rulle flere hoveder.

- Først og fremmest vil jeg sige tak til Kristian. Han har stået for den største valgsejr og det største nederlag for partiet, og nu er det på tide at trække sig, siger Søren Olesen, der er genvalgt byrådsmedlem i Holstebro og det eneste DF-byrådsmedlem i Nordvestjylland efter valget.

- Jeg havde gerne set, at det var sket tidligere, siger han og peger på, at man ikke har været god nok til at udvikle talent eller at lytte til hovedbestyrelsen.

Helt konkret så han gerne Peter Kofod, der til dagligt har sin gang i Bruxelles som medlem af Europaparlamentet for DF.

- Han er den, der ville kunne kigge fremad og sørge for gode sejre. Han kan komme hjem fra Bruxelles, hvis han skal være partiformand. Det ser jeg ikke noget problem i, siger Søren Olesen.

Han kan "ikke identificere" sig med et parti, hvor Martin Henriksen (DF) er leder, og han afviser at forholde sig til Inger Støjberg, der har meldt sig ud af Venstre, som en mulighed, fordi hun ikke er medlem af partiet.

Tilliden er røget

I 19 kommuner røg Dansk Folkeparti helt ud af byrådene efter valget.

Det var blandt tilfældet i Syddjurs Kommune, hvor Grethe Møgelvang, der havde partiets eneste mandat i kommunen, ikke blev genvalgt.

Hun siger, at tilliden til formanden i partiet er røget.

- Det handler ikke om, at politikeren Kristian ikke er dygtig. Han er en dygtig strateg og forhandler. Men der er metaltræthed. Der skal ske noget nyt, siger hun.

- Jeg vil tillade mig at sige, at jeg tror, at vi for partiets skyld er nødt til at have nogle yngre kræfter ind. Ny energi, nye ideer, noget anderledes. Der skal ruskes op.

Hun så gerne, at Morten Messerschmidt overtog posten. Noget, som han ikke ville svare på, om han havde intentioner om tidligere på dagen onsdag.

Partiet skal videre

I Furesø Kommune var der et lignende billede. Carsten Svensson havde partiets eneste mandat på rådhuset, men vælgerne kvittererede ikke med at give ham endnu fire år.

Han er også parat til luftforandring i førerhuset. Men der skal mere til.

- Det hjælper ikke noget, at kransekagefiguren går af, når der skal bages en ny kage. Det er ikke nok. Der skal gentænkes. Vi må blive enige om, hvordan vi vil drive partiet videre. Værdigrundlaget skal ikke ændres, men det handler om, hvordan budskabet skal leveres, siger han til TV 2.

Carsten Svensson håber på, at den nye formand vil være en, der er ukendt for offentligheden, men sætter ikke yderligere ord på.

Næstformanden skal med

Spørger man Kim Welcher fra Langeland Kommune, der også havde partiets eneste mandat og som ikke blev genvalgt, er der et klart svar.

Og det er, at Thulesen Dahls exit ikke er nok.

- Jeg mangler, at næstformanden også trækker sig. Morten skal trække sig. Ellers bliver der ikke rent bord. Presse og borgere vil sige, at han kan blive dømt i sin sag. Det skaber uro. Han skal væk, så der kan blive ro, siger han og peger på, at et nyt ledende makkerpar kunne være gruppeformand Peter Skaarup sammen med profilen René Christensen.

Og han vil heller ikke afvise idéen om Inger Støjberg.

- Støjberg kunne godt være en mulighed. Hvis hun dømmes, får hun en bøde på 50.000 og så er det overstået. Så på sigt – så snart rigsretssagen er overstået – så er hun oplagt ja. Hun er dygtig.