Kommunalvalg

Parti kan klage over fejl på stemmesedler

Frihedslisten har klaget til kommunens valgsekretariat, Indenrigs- og Boligministeriet og har kontaktet EU's valgobservatører, oplyser initiativtager.

Partiet Frihedslisten kan klage til Borgerrepræsentationen i København over de fejl, der er på stemmesedlerne.

Det oplyser Indenrigs- og Boligministeriet til Ritzau.

Klagen skal derefter behandles på Borgerrepræsentationens konstituerede møde. Derefter kan man klage over afgørelsen til Indenrigs- og Boligministeriet.

Både ministeriet og borgerrepræsentationen kan beslutte omvalg. Men Ritzau skriver, at der generelt skal meget til at ende i den situation, og overfor TV 2 Lorry siger Frederik Waage, professor i forvaltningsret, at fejlen ikke kommer til at udløse et omvalg.

Tidligere på dagen kom det frem, at der mangler bokse at sætte kryds i ud fra fire kandidater fra partiet Frihedslisten. Der er altså fejl på samtlige stemmesedler i Københavns Kommune.

Der har ikke været omvalg til et kommunalvalg siden 1985, hvor en kandidat manglede på en stemmeseddel i Midtdjurs Kommune, skriver DK Nyt.

Beklager fejlen

Solvejg Schultz-Jakobsen, pressechef i hovedstadskommunens Kultur- og Fritidsforvaltning og leder af Rådhussekretariatet, bekræftede fejlen over for TV 2 tidligere tirsdag:

- Det er rigtigt. Der er beklageligvis en fejl. Fejlen består i, at der er et parti med fem kandidater, hvoraf fire af dem mangler den lille kasse ud for deres navn. Men det er kun de små felter, der mangler, og vi instruerer vores vælgere i, at krydset bare skal sættes i feltet, hvor navnet står. Så det vil ikke ændre på stemmernes gyldighed, siger hun og tilføjer, at man godt kan stemme på den pågældende kandidat, selvom firkanten ikke er der.

Men det betyder altså ikke, at vælgerne får ekstra instruktioner på vej ind i stemmeboksen, siger Solvejg Schultz-Jakobsen.

- Vi begynder ikke at sætte skilte op eller instruere vælgerne på forhånd omkring at stemme på de her fire kandidater. Men hvis en vælger har spørgsmål, kan man stille det til en tilforordnet på valgstederne.

De valgtilforordnede ved godt, hvad de skal svare, hvis de bliver spurgt om, hvordan man skal sætte sit kryds.

- Du skal sætte det i den ramme, hvor navnet står, og det behøver ikke at være i den lille boks, siger Solvejg Schultz-Jakobsen.

Partiet kræver omvalg

TV 2 har tidligere tirsdag været i kontakt med Frihedslistens initiativtager, Flemming Blicher. Han fortalte, at de manglende felter har fået konsekvenser for partiet.

- Vi kræver jo omvalg. Det duer ikke, at man ikke kan stemme på fire af vores kandidater. Per Brændgaard, der er en af vores stemmeslugere, er blevet kontaktet af en del vælgere, der siger, at de ikke har kunnet finde ud af at stemme på ham. Vi er mildest talt målløse over, at Københavns Kommune ikke kan løse den opgave at lave en retvisende stemmeseddel.

Flemming Blicher havde ikke meget til overs for kommunens forklaring, om at vælgerne bliver godt nok instrueret i, hvordan krydset skal sidde, eller at de kan søge hjælp.

- Vælgerne ved jo ikke, at de skal kontakte en valgtilforordnet. De står bare i et valgrum, hvor gardinet er trukket fra, og hvor de ved, at andre skal bruge valgboksen efter dem. Det er jo kandidater, der mister vælgere på grund af det her, siger Blicher.

Flemming Blicher oplyser, at man har klaget til Indenrigs- og Boligministeriet, til valgsekretariatet i Københavns Kommune og er ved at tage kontakt til EU's valgobservatører.