Kommunalvalg

Nye Borgerlige overgår egen valgmålsætning med længder

Ti mandater ved kommunalvalget var målsætningen hos Nye Borgerlige, som kommentatorer har kaldt lavt sat.

En målsætning om ti pladser i landets byråd og kommunalbestyrelser er blevet betegnet som svær at misse.

Og det ser da også ud til, at Nye Borgerlige har leveret på målsætningen. Det er status med 60 procent af stemmerne optalt tirsdag aften, hvor partiet står til 17 mandater.

Partiet har indtil videre fået to mandater i Aabenraa og Vejle samt et mandat i Tårnby, Silkeborg, Kerteminde, Odsherred, Assens, Brønderslev, Mariagerfjord, Thisted, Jammerbugt, Lyngby-Taarbæk, Vesthimmerland, Vejen og Tønder.

- Det er langt over forventning, siger partiformand Pernille Vermund, Nye Borgerlige, under partiets valgfest i Fredericia.

- Vi har sat et mål på ti mandater, og vi har nået langt mere end det. For et nyt parti, der kun er seks år gammelt, er jeg ret godt tilfreds. Det er virkelig mange menneskers indsats, der har gjort, at det her er lykkedes, siger hun.

Otte mandater fordelt på syv kommuner

Nye Borgerlige fik ved seneste kommunalvalg i 2017 kun en enkelt politiker valgt ind i form af Mette Thiesen, der blev valgt i Hillerød Kommune.

Siden har en række politikere skiftet parti og meldt sig ind i Nye Borgerlige, så der samlet er otte mandater fordelt på syv kommuner.

Flere kommentatorer har påpeget, at det var en meget beskeden målsætning med ti mandater til valget i 2021 set i lyset af partiets store fremgang i de landsdækkende meningsmålinger siden det seneste valg for fire år siden.

Nye Borgerlige fik ved folketingsvalget for to et halvt år siden 2,4 procent af stemmerne. Men partiet har i de seneste meningsmålinger fra analyseinstituttet Voxmeter ligget til 6-7 procent.

Ifølge partiformand Pernille Vermund blev målsætningen sat, da partiet kom i Folketinget.

- Vi har sat et mål på ti mandater på landsplan. Det håber jeg virkelig, vi kan nå.

- Vores mål på ti mandater blev sat, da vi kom i Folketinget. Siden er vi vokset noget i meningsmålingerne, og vi er også vokset meget i forhold til medlemmer, sagde Pernille Vermund tidligere tirsdag aften.

Fremgangen til Nye Borgerlige er flere steder sket på bekostning af Dansk Folkeparti, der står til stor tilbagegang.