Kommunalvalg

Kommunal- og regionsvalg 2021

Hvad sker der? Vi fulgte kommunalvalget og dets efterdønninger her. Dragør Kommune har som den sidste kommune endnu ikke udråbt sin kommende borgmester.

Få status på de sidste to kommuner her, eller se resultaterne fra din egen kommune her.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Internt oprør i Venstre - syv medlemmer smutter fra lokalbestyrelse

Et internt oprør er i gang i Venstre i Gribskov.

7 ud af 11 medlemmer af den lokale partibestyrelse har fredag meddelt, at de agter at melde sig ud af bestyrelsen.

Det bekræfter de syv medlemmer hver især over for TV 2.

Udmeldelsen sker i protest mod den konstituering, som partiets spidskandidat har indgået med en række røde partier.

Læs hele historien her.

Personlige stemmer opgjort i de to sidste regioner

De personlige stemmetal er nu endeligt opgjort for de to sidste regioner: Hovedstaden og Sjælland. 

Her er top tre stemmeslugere fra de to regioner:

Hovedstaden

 1. Hans Toft (K), 35.225
 2. Martin Geertsen (V), 17.029
 3. Benedikte Kiær (K), 16.040

Sjælland

 1. Heino Knudsen (S), 50.905
 2. Jacob Jensen (V), 18.931
 3. Tina Boel (SF), 6461

Odsherred sætter navn på ny borgmester

Karina Vincentz fra Nyt Odsherred bliver borgmester i Odsherred Kommune fra 1. januar 2022.

Det står klart, efter at langtrukne forhandlinger er mundet ud i, at Dansk Folkeparti, Venstre, Nyt Odsherred, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Nye Borgerlige har stillet sig bag hende som kommunens kommende borgmester.

Dermed slutter et af dette kommunalvalgs længste konstitueringsforløb her på tredjedagen efter det i tirsdags afholdte valg.

Kun Dragør Kommune mangler nu at sætte navn på sin kommende borgmester.

Læs mere her.

Flere borgmesterkup kan være på vej

Borgmesterkup kan være på vej i flere kommuner. Blandt andet i Stevns, hvor den borgerlige fløj hellere ser en Venstre-borgmester end socialdemokraternes spidskandidat Henning Urban Dam Nielsen, som ellers allerede har fået titlen. 

Og det er faktisk ikke så usædvanligt, at billedet ændrer sig i løbet af de første uger efter kommunalvalget. Det siger Roger Buch, der er forskningslektor og centerleder på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Den juridisk bindende konstituering sker nemlig først mellem 1. og 15. december. Indtil da kan alting ske, siger Roger Buch.

Hvad er en konstituering?

 • På selve valgaftenen sætter de forskellige partier og lokallister sig sammen for at finde et politisk flertal for deres borgmesterfavorit. Det kalder man for konstitueringsprocessen. 
 • Under konstitueringsprocessen vil udvalgsposter og konkret politik som regel også være op til diskussion. 
 • Den juridisk bindende konstituering sker først mellem 1. og 15. december. 
 • Her vælger kommunalbestyrelsen endegyldt en borgmester og en viceborgmester.
 • Samtidig bliver pladserne i udvalgene under kommunalbestyrelsen fordelt mellem kommunalbestyrelsens medlemmer.

Nye Borgerlige ekskluderer nyvalgt byrådsmedlem for illoyalitet

Efter et møde i Nye Borgerliges partitop torsdag aften er et nyvalgt byrådsmedlem i Skive Kommune blevet smidt ud af Nye Borgerlige.

Det fortæller Peter Seier Christensen, der er næstformand i Nye Borgerlige, til Skive Folkeblad.

Årsagen er, at han insisterede på at pege på en socialdemokratisk borgmester og dermed trodsede partilinjen.

- Erik Mortensen, medlem af byrådet i Skive, er blevet ekskluderet af Nye Borgerlige på grund af illoyalitet. Beslutningen er taget i Nye Borgerliges hovedbestyrelses forretningsudvalg på baggrund af Erik Mortensens illoyale opførsel i dagene op til kommunalvalget, hvor han nægtede at efterleve partiets interne regler for indgåelse af konstitueringsaftaler, siger Peter Seier Christensen.

Det trækker ud med borgmesterkåring i Odsherred

I Odsherred er der stadig tvivl om, hvem der kommer til at få borgmesterposten. Og indtil videre ser det heller ikke ud til, at spændingen bliver udløst i dag. Ifølge Dansk Folkepartis spidskandidat Julie Jacobsen holder partierne møde igen søndag klokken 14. 

Så længe må valgplakaterne blive hængende

Er du ved at være godt træt af at se på de håbefulde by- og regionsrådskandidaters ansigter, der kigger ned fra lygtepæle og træer, så kan du snart ånde lettet op. Plakaterne skal nemlig være taget ned senest otte døgn efter valgets afslutning. 

Hvis kandidaterne ikke selv kommer ud og rydder op efter sig, så kommer kommunen ud og fjerner plakaterne på partiernes egen regning. Det skriver TV 2 Lorry

Vraget borgmester giver ikke op - kæmper stadig for at finde flertal

I Aabenraa blev den konservative Jan Riber Jakobsen udråbt som borgmester på valgnatten. Rivalen fra Venstre, Thomas Andresen, har dog endnu ikke opgivet at fortsætte på borgmesterposten, og kæmper fortsat for at finde et flertal til at bakke ham op. Det skriver JydskeVestkysten

Et af de partier, han først og fremmest skal lave en aftale med for at få det hele til at gå op, er Slesvigsk Parti. Partiet fik to pladser i byrådet.

Et flertal til Thomas Andresen vil også kræve opbakning fra Nye Borgerlige, der fik to pladser i det nye byråd. Men foreløbig lyder det fra Jan Køpke Christensen fra Nye Borgerlige, at han er godt tilfreds med den behandling, han har fået hos de konservative.

- Jeg har altså kun politive ting at sige om vores samarbejde med de konservative, siger Køpke til JydskeVestkysten og tilføjer:

- Desuden tror jeg ikke, Thomas bryder sig om min person - eller måske er det partiet, han ikke kan lide.

Brøndby havde den laveste stemmedeltagelse i landet

55,52 procent. Så lav var stemmedeltagelsen i Brøndby Kommune ved tirsdagens kommunalvalg.
Det er landets laveste, viser en gennemgang af stemmeprocenten i alle landets kommuner. Det skriver TV 2 Lorry.

 Og på den blå-gule Vestegn er det altså kun lidt mere end hver anden Brøndby-borger. der har stemt, og det er borgmesteren i Brøndby Kommune særdeles skuffet over.

- Vi er helt rystede over den lave stemmedeltagelse, siger Kent Max Magelund (S) til TV 2 Lorry.

Han uddyber, at der på landsplan generelt denne gang var en lavere stemmedeltagelse. Alligevel hænger han lidt med mulen over det, selvom Kent Max Magelund endte med at vinde valget og tage fire år mere på borgmesterkontoret i Brøndby.

- Som borgmester er jeg skuffet over, der ikke kommer flere og er med til at vælge det demokratiske styre, siger han til TV 2 Lorry.
 

Fælles fodslag mangler før der kan peges på borgmester i Dragør

En af de kommuner, hvor der stadig mangler at blive konstitueret en borgmester, er i Dragør.

Den konservative bormesterkandidat Kenneth Gøtterup havde ellers allerede på valgnatten udråbt sig selv som kommunens nye borgmester. Men siden kom der altså grus i maskineriet.

Derfor mødes de tre største partier, Konservative, Socialdemokratiet og Venstre, i dag klokken 15 for at finde frem til en løsning på borgmesterknuden. 

Ifølge Kenneth Gøtterup (K) skal der opnås en enighed om kommunens politik på flere områder, inden der kan peges på en ny borgmester. 

Gøtterup henviser blandt andet til uenigheder om by- og kulturudvikling, UNESCO-fredning af den gamle bydel, planer for havneområdet og kystsikring. 

- Der er mange forskellige holdninger i kommunen og det er derfor, vi skal bruge god tid til at drøfte tingene, så vi kan finde et godt grundlag at stå på, siger Kenneth Gøtterup til TV 2. 

Taburetten vakler under Stevns Kommunes nyvalgte borgmester

På trods af et borgerligt flertal i byrådet stod det kort efter kommunalvalget i tirsdags klart, at Henning Urban Dam Nielsen (S) - med støtte fra Venstre - blev ny borgmester i Stevns. Men den taburet ser nu ud til at vakle.

I hvert fald har partierne Nyt Stevns, Det Konservative og Dansk Folkeparti nu rettet henvendelse til Venstre med henblik på at tilbyde dem borgmesterposten. 

- Når der nu er et borgerligt flertal, så synes vi også, at det skal afspejle sig i en konstitueringsaftale. Og det gør det ikke, som det er nu, fordi Venstre har lavet en aftale med socialdemokraterne, siger Dansk Folkepartis nyvalgte byrådsmedlem, Martin Henriksen, til TV 2. 

To kommuner mangler at sætte navn på borgmester

Blot to kommuner mangler nu at sætte navn på borgmesteren for de kommende fire år. Det drejer sig om Odsherred og Dragør. I Odsherred forhandlede partierne frem til midnat i aftes - dog uden resultat. Det vides endnu ikke, hvornår forhandlingerne genoptages, men parterne forventer et resultat i løbet af weekenden. Det samme gælder i Dragør, hvor Konservative, Venstre og Socialdemokratiet genoptager forhandlingerne i dag. 

Spørgsmål

Stefan:

Er der regler for, hvordan en kommunalbestyrelse, der ikke har valgt en borgmester, skal vælge én, hvis der ikke er fundet en borgmester inden det konstituerende byrådsmøde?

Svar:

Hej Stefan

Mig bekendt er det aldrig sket, at der ikke er indgået en konstitueringsaftale før det konstituerende møde i den nye kommunalbestyrelse.

Det skal i øvrigt afholdes mellem d. 1. og d. 15. december. Så partierne skal altså finde en løsning inden da, og det vil være en særlig situation, hvis der ikke er lavet en aftale, inden det møde går i gang.

Venlig hilsen Jesper Vestergren

Fintælling i Region Hovedstaden

Spørgsmål

Henrik clausen:

Hvordan kan det være at Radikale Venstre peger på Anders Kuhnau som formand for regionerne. Er Stephanie Lose’s høje valgresultat ikke også et udtryk for syddanskernes tilfredshed med hendes indsats der? Burde man ikke have afventet de egentlige antal stemmer? Vh Henrik

Svar:

Hej Henrik

Radikale har ved de seneste valg haft det afgørende mandat i bestyrelse for Danske Regioner. Efter valget i går er fordelingen 8-8 mellem rød og blå blok. Derfor er det ene radikale mandat udslagsgivende for, hvem der bliver formand ofr regionerne.

Efter seneste valg pegede Radikale på Venstres Stephanie Lose. Nu peger de på socialdemokraten Anders Kühnau. Det handler ikke om de enkelte formandskandidaters personlige stemmer, men om politiske indrømmelser. Og her mener partiet altså, at de får mest indflydelse ved at pege på Socialdemokratiet.

Venlig hilsen Jesper Vestergren

Borgmester om muligt kupforsøg: - Det er drønærgerligt

Borgmester Kasper Ejsing Olesen kommenterer nu det mulige kupforsøg mod ham i Kerteminde Kommune over for TV 2.

Dansk Folkeparti, som sidder på det afgørende mandat, har torsdag holdt et møde med de konservatives borgmesterkandidat Klaus Norup Lauridsen.

Et møde, som Kasper Ejsing Olesen siger, at han også har hørt, har fundet sted.

- I bund og grund synes jeg, at det er drønærgerligt. Selvom der er blevet arbejdet for en anden konstituering, håber jeg på den brede konstituering, vi lavede i tirsdags.

Hvor sikker er du på, at borgmesterkæden stadig hænger på dig?

- Indtil videre har jeg ikke andet at tro på, end at den konstituering, som alle har skrevet under på, også er det, man vil arbejde for.

- Jeg stoler jo på, at når man skriver under på noget, så er det, det man arbejder for. Og hvis man lige pludselig vil arbejde for noget andet, så synes jeg da, man skulle tage at meddele det til andre.

Kasper Ejsing Olesens genvalg som borgmester blev på valgnatten udråbt, da Dansk Folkeparti sprang fra sit valgforbund med Det Konservative Folkeparti, Venstre og Nye Borgerlige.

Et valgforbund, som ellers kunne danne flertal efter tirsdagens valg.

Tidligere bykonge går på pension to dage efter genvalg

Tidligere Ishøj-borgmester Ole Bjørstorp går på pension. Det oplyser han til Ekstra Bladet.

Det sker to dage efter, at han med sin egen liste, Ishøjlisten, blev genvalgt til byrådet. Ved valget mistede han dog sin borgmesterpost.

- Vi har fået vores liste ind med tre mandater. Det er jeg tilfreds med. De andre kører det videre. Det er fint nok, siger han til Ekstra Bladet og tilføjer, at han nu har opnået det, han ville: at få sit parti i byrådet.

Bjørstorp nåede at være Ishøj-borgmester i 21 år. Indtil tidligere i år styrede han kommunen som socialdemokrat, men stiftede i februar Ishøjlisten, da han blev vraget som Socialdemokratiets spidskandidat.

Ved valget i 2017 blev Ole Bjørstorp - som socialdemokrat - Ishøjs største stemmesluger med 1898 personlige stemmer. 

Ved tirsdagens valg fik han anden flest personlige stemmer med 560 af slagsen - kun overgået af Ishøjs kommende borgmester Merete Amidsens (S) 1221 stemmer.

Ole Bjørstorps pensionering skal endeligt vedtages af byrådet. Han bliver siddende som borgmester perioden ud til og med 31. december.

Muligt kup i Kerteminde - borgmesterkandidat bekræfter møde

Den konservative borgmesterkandidat Klavs Norup Lauridsen kommenterer nu på historierne om et muligt kupforsøg i Kerteminde Kommune.

Han bekræfter, at han har været til møde med Dansk Folkeparti, som er partiet med det afgørende mandat i kommunen.

- Hvis jeg får en ny invitation fra Dansk Folkeparti, så møder jeg selvfølgelig op. Men jeg ved ikke, om der kommer et nyt møde, siger han til TV 2 FYN.

Det er ikke utænkeligt, at borgmesterkæden skifter hals?

- Det har jeg ingen indflydelse på. Jeg møder op, hvis Dansk Folkeparti vil snakke igen.

Men kunne du godt tænke dig borgmesterkæden?

- Jeg har hele tiden sagt, at jeg er klar på at blive borgmester for Kerteminde Kommune, siger han og fortsætter:

-  Men jeg erkender også, at Socialdemokratiet har haft et flot valg. Så indtil videre er vi en del af en konstituering, siger Klavs Norup Lauridsen.

Som status er nu, er den socialdemokratiske borgmester Kasper Ejsing Olesen endt med at holde på magten, da Dansk Folkeparti på valgnatten sprang fra sit valgforbund med Det Konservative Folkeparti, Venstre og Nye Borgerlige.

Et valgforbund, som ellers kunne danne flertal efter tirsdagens valg.