Astronauter træner på vulkanø for at blive klogere på Månen og Mars - dansker iblandt
Tre astronauter er lige nu i lære som feltgeologer. En træning som er vigtig for fremtidige rumekspeditioner.
Hvordan forbereder man sig til at skulle udforske andre planter?
Et svar kan blandt andet være at undersøge geologien på den kanariske ferieø Lanzarote.
Lige nu er et hold særligt udvalgte geologer, ingeniører og astronauter i gang med en større træningsøvelse på det europæiske vulkan-hotspot med målet om at dygtiggøre sig i, hvordan man bedst udforsker de brogede landskaber på Månen og Mars.
På holdet er blandt andre danske Andreas Mogensen, som er en del af det europæiske astronautkorps - gruppen af astronauter i den europæiske rumorganisation, ESA.
Europas røde planet
Ideen med at afholde træningen, der har fået navnet Pangea efter det gamle superkontinent, på netop Lanzarote er, at for ”forberede ekspeditioner til andre planeter”.
Det oplyser ESA selv i en pressemeddelelse.
For på den spanske ø ligner de størknede lavastrømme og dybe kratere de store sletter, som findes på Månen, og som netop er skabt af milliarder af år gamle vulkanudbrud.
Samtidigt ligner Lanzarotes vulkaner visse regioner på den røde planet Mars.
Derfor giver det mening at udforske og analysere jorden på den europæiske vulkanø. Det fortæller John Leif Sørensen, professor ved DTU Space.
For netop ved at undersøge sten og et områdes geologi kan man opnå en stor indsigt i, hvad det er for en viden et område og en planet bærer på.
- Det er en slags båndoptagelse fra deres begyndelse, forklarer John Leif Sørensen.
Med træningen er det meningen, at deltagerne skal få færdigheder både fra feltarbejde og en særlig skræddersyet undervisning til at kunne udvinde og analysere feltprøver. Og de vælger selv deres egne udforskningsruter.
- Det, man gør på Lanzarote, er, at man bevæger sig op et sted, som indeholder den type af information, som ligner den, man i første omgang vil kunne finde på Månen, når man skal derop igen i 2025, siger John Leif Sørensen.
Mod det uendelig univers
For ifølge NASA er planen, at der endnu engang skal sendes astronauter afsted til Månen. Tidligst i 2025, som en del af det såkaldte måneprojekt Artemis.
Et projekt, der er udtænkt som et skridt på vejen mod at få mennesker på Mars.
Og her kan forskning i Månens geologi blive afgørende.
- Vi skal have folk derop, som både kan være astronauter, og som også kan afkode den lokale geologi, siger John Leif Sørensen.
En læren som Andreas Mogensen nu bliver trænet i på Lanzarote.
Først Månen, så Mars
Udover den danske astronaut er også ESA-ingeniøren Robin Eccleston og NASA-astronaut Kathleen Rubins udvalgt som nogle af dem, der potentielt set skal lande på Månen i forbindelse med NASA's kommende Artemis-missioner.
Hvorvidt danske Andreas Mogensen reelt kommer afsted på endnu en rumrejse, er endnu uvist, men ifølge John Leif Sørensen er det, at han lige nu deltager i træningen på Lanzarote en ret god indikation på, at rumudforskningen fremtidigt kan få danskerens præg.
- Når man skal have folk til Månen, vil man gerne have mange astronauter at vælge i mellem, som er blevet trænet i det her. Andreas Mogensen er så en af dem, muligvis kan komme på månen.
Missionerne, der i første omgang går til Månen, er en del af Nasas omfattende 'Moon to Mars'-plan, der skal ende med at sende astronauter til den røde planet.
John Leif vurderer, at hvis alt går som planlagt, kan der være tale om omkring 10 år.