Klima

Verdens ledere lander aftale ved COP26 - her er reaktionerne

Livebloggen opdateres ikke længere.

Hvad skete der? Efter knap to ugers forhandlinger er verdens ledere nået til enighed om en endelig klimaaftale ved FN's klimakonference COP26 i Glasgow.

Uffe Elbæk: - Hvad skal man sige?

Hvad skal man sige efter COP26?

Sådan spørger Folketingsmedlem for Frie Grønne Uffe Elbæk på Twitter.

- Måske det samme, som António Guterres, FN’s generalsekretær, blev citeret for, svarer han selv.

Derefter citerer Uffe Elbæk generalsekretæren, som tidligere på dagen understregede, at der skal drastiske skridt til, hvis ikke chancen for at forhindre en miljøkatastrofe skal forbipasses.

- Vores skrøbelige planet hænger i en tynd tråd. Vi banker stadig på døren til en klimakatastrofe. Det er tid til at gå i alarmtilstand, sagde António Guterres.

Radikale: Aftalen er utilstrækkelig, men bedre end frygtet

Rasmus Helveg Petersen, klimaordfører for Radikale Venstre, er "glad for den hårdt tilkæmpede aftale".

Det siger han i en skriftlig kommentar til TV 2. 

Ifølge ordføreren er aftalen bedre, end de radikale havde frygtet. Den giver nemlig et reelt håb om hurtigere klimahandling, lyder det. 

- Men aftalen er også utilstrækkelig, og vi bliver nødt til at gå forrest og konkret vise vejen med stærk klimahandling i praksis. Vi skal udfase kul og sætte vindmøller op i et stadig hurtigere tempo, og dermed vise verden vejen

Klimaaftale er udvandet, mener SF

SF's Klimaordfører Rasmus Nordqvist er skuffet over, hvad han kalder en "udvandet" COP26 aftale. 

Det skriver han på twitter.

- De tydelige mangler i støtte til verdens fattigste lande er et svigt & mangle på anerkendelse af ansvar. Men aftalen er endnu et skridt fremad og det skal bruges aktivt - for vi skal fremad i kampen mod klimakrisen

Klimaforsker: Ærgerligt, at man bare skal skrue ned

Der mangler højere ambitioner i den aftale, som FN-landene lørdag aften har indgået ved klimatopmødet COP26 i Glasgow i Skotland.

Det mener Sebastian Mernild, der er klimaforsker og prorektor ved Syddansk Universitet.

- Jeg er tilhænger af bindende mål og en ambitiøs reduktionsplan med tidsfrister, og det ser vi ikke i den her plan. Den kører mere på, hvad man gerne vil. Men det er et skridt i den rigtige retning, siger klimaforskeren, siger han.

I aftalen er landene blevet enige om, at landenes reduktionsmål for 2030 skal skærpes senest ved udgangen af næste år.

Derudover er der for første gang blevet nævnt "fossile brændsler" i en FN-aftale.

- Det er fint, at det her med de fossile brændsler er kommet med. Det ærgerlige er, at man ikke skal udfase, men bare skrue ned. Det er værd at bide mærke i, siger Sebastian Mernild fra Syddansk Universitet.

Aftale holder mål om 1,5 grader i live, siger klimaminister

COP26-aftalen, som er faldet på plads lørdag aften i den skotske by Glasgow, holder målet om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader i live.

Det siger klimaminister Dan Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.

- Op til Glasgow var der et klart opråb om at holde 1,5 grader i live. I dag har vi levet op til dette krav.

- Aftalen skaber et stærkt videnskabeligt grundlag for øget handling i den nære fremtid for at lukke hullet, siger han i meddelelsen.

I slutteksten fra COP26 aftaler landene, at deres reduktionsmål for 2030 skal skærpes senest ved udgangen af næste år.

Skærpelsen af 2030-målet er essentielt ifølge Dan Jørgensen, som på COP26 af det britiske formandskab blev bedt om at agere mægler for at "holde 1,5 i live" - altså temperaturmålet.

Var det ikke blevet vedtaget, ville det ikke længere være muligt at sige, at man arbejder for at begrænse temperaturstigningen efter det fastsatte mål fra FN-aftalen i Paris.

Greta Thunberg: - Bla, bla, bla

COP26 er slut, konstaterer den svenske klimaaktivist Greta Thunberg på Twitter:

- Her er et kort resume: Bla, bla, bla.

Hun understreger dog, at det egentlige arbejde fortsætter "udenfor disse haller"

- Og vi vil aldrig nogensinde give op, skriver hun videre.

Da COP26 gik i gang i sidste uge i Glasgow i Skotland, førte Thunberg an i en stor demonstration i klimabevægelsen Fridays for Future.

Også her sagde hun, at nogle af de løfter, som landene er kommet med under COP26, i realiteten ikke er meget mere end en "to uger lang fejring af status quo og bla, bla, bla".

Sikandar Siddique: - Drop Snakken og stop udvinding af fossile brændstoffer

Formand for partiet Frie Grønne, Sikandar Siddique, kalder COP26 et "teaterstykke".

Ifølge politikeren har det nemlig ikke opnået noget. Det skriver han på Twitter.

- De skulle droppe snakken og stoppe al udvinding af fossile brændstoffer fra i morgen og lave en plan for hurtig udfasning af fossil-industrien, skriver han. 

Alt andet er nemlig at "prioritere profit over menneskeliv", slutter Sikandar Siddique. 

Nødhjælpsorganisation: Klimakrisen overlades til verdens fattige

Ifølge nødhjælpsorganisationen CARE Danmark blev COP26 ikke "det skelsættende topmøde, der er brug for."

Det siger organisationens klimarådgiver John Nordbo i en pressemeddelelse. 

Selvom han mener, at der er "positive elementer i Glasgowaftalen", vil den ikke sikre, at den globale temperaturstigning holdes under 1,5 grader, mener han:

- Der er en erkendelse af situationens alvor og behovet for yderligere handling – samt et håb om, at verdens lande forbedrer deres klimaplaner inden næste COP. Men erkendelse og håb løser ikke klimakrisen.

John Nordbo kritiserer blandt andet et afsnit i aftalen om de skader, som forårsages af eksempelvis ekstremt vejr og vandstandsstigninger.

Danmark og andre rige lande lever nemlig ikke op til sit ansvar for at hjælpe fattige lande, der rammes hårdt af klimaforandringer, mener han.

NGO'er: - Rige lande lader fattige bære byrden

Der er i COP26-aftalen ikke nok støtte til de fattige og sårbare lande i verden, som rammes hårdest af klimaforandringerne.

Landene mangler de penge til at håndtere klimaforandringerne fra rige lande, som de er berettiget til.

Sådan lyder kritikken fra flere danske ngo'er, som påpeger, at det i høj grad er de rige lande, som er skyld i klimaforandringerne.

- Danmark og andre rige lande har på COP26 stået sammen om at lade fattige lande og mennesker om at bære byrderne, når de rammes af oversvømmelser, orkaner og andre klimakatastrofer.

- Det er helt igennem unfair, når man nu spiser verdens fattige af med at etablere en dialog, hvor man kan tale videre om, hvordan der kan skaffes midler til at håndtere udgifterne til at rydde op efter katastroferne, siger John Nordbo, klimarådgiver i nødhjælpsorganisationen Care Danmark, i en skriftlig kommentar.

I COP26-aftalen erkendes det "med dyb ærgrelse", at de rige lande ikke lever op til løftet om at bidrage med 100 milliarder dollar årligt til fattige lande i årene 2020-2025.

Og det understreges, at der skal sikres flere penge til de fattige lande. Derudover er et løfte om, at de rige lande vil fordoble finansieringen til klimatilpasningen sammenlignet med niveauet i 2019 inden 2025.

Men der mangler forpligtelser, så de fattige kan være sikre på, at de får pengene, lyder kritikken.

Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Birgitte Qvist-Sørensen, kalder det "utroligt trist, at det er spørgsmålet om penge, der igen spænder ben for det internationale klimasamarbejde".

- Når det handler om at komme ulandene til undsætning i forhold til klimakrisen, så kan alle verdens rige lande ikke engang leve op til det gamle løfte om 100 milliarder dollar årligt i klimahjælp.

COP26-aftalen er på plads

Efter knap to ugers forhandlinger er verdens ledere nået til enighed om en endelig klimaaftale ved FN's klimakonference COP26 i Glasgow.

Centralt for aftalen er en enighed om, at landenes reduktionsmål for 2030 skal skærpes senest ved udgangen af næste år. Der var modvilje imod dette.

Glasgow-aftalen vil formentlig også blive husket for, at man for første gang nævner "fossile brændsler" i en FN-aftale - efter langvarige tovtrækkerier.