Efter Operation X: Nye henvendelser fra patienter, der har opdaget snyd i deres navn

Praktiserende læge Jesper Gram har i flere tilfælde opkrævet penge for konsultationer med patienter, som han slet ikke var læge for.

Flere af den praktiserende læge Jesper Grams tidligere og nuværende patienter har kontaktet TV 2, fordi de mener, at han har snydt med ydelser i deres navn.

De mange nye henvendelser kommer i kølvandet på, at TV 2 i sidste uge sendte Operation X-programmet 'Når lægen lyver'.

Her kunne Operation X afsløre, hvordan den praktiserende læge Jesper Gram har opkrævet og modtaget betaling for uberettigede ydelser – heriblandt falske konsultationer og årskontroller.

Og nu har flere patienter altsĂĄ fundet registreringer pĂĄ sundhed.dk, som de ikke kan genkende.

Konsultationer efter lægeskift

Julie Jørgensen er én af dem, der har henvendt sig til TV 2 efter at have set Operation X. Hun havde Jesper Gram som læge fra maj 2018 til august 2020.

På sundhed.dk kan hun se, at Jesper Gram i alt har registreret fem konsultationer, selvom hun er sikker på, at hun kun har været på hans klinik to gange.

De tre konsultationer springer hende især i øjnene, fordi hun skiftede læge 1. september 2020. Men Jesper Gram har registreret de tre konsultationer efter denne dato - altså mens hun havde en helt anden læge.

Julie Jørgensen forklarer, at hun aldrig har været til en konsultation hos Jesper Gram, efter at hun fik en anden læge.

- Der var jo en grund til, at jeg skiftede læge. Jeg kan simpelthen ikke se en grund til, at jeg skulle have været deroppe, efter at jeg skiftede læge, siger hun.

En af konsultationerne er registreret 17. december 2020. Det er på Julie Jørgensens fødselsdag.

- Jeg ved med sikkerhed, at jeg ikke har været til lægen på min egen fødselsdag, siger hun.

Hver konsultation udløser en takst på knap 150 kroner, som regionen betaler til lægen. Julie Jørgensen sidder derfor tilbage med en følelse af at være blevet snydt.

- Jeg føler, at han stjæler fra os og regionen. Og jeg har en følelse af, at han har brugt mig til at snyde systemet, og det, synes jeg virkelig, er ubehageligt, siger hun.

Tidligere patient Emilie Worm Jensen har også fået registreret konsultationer hos Jesper Gram, efter at hun skiftede læge.

Hun var patient hos Jesper Gram i cirka tre måneder i 2018. Men Jesper Gram har opkrævet betaling for to konsultationer i januar 2019, da hun ikke længere var patient hos ham.

- Jeg synes virkelig, at det er groft, siger Emilie Worm Jensen.

Fik registreret konsultation, da hun ringede om sin mand

Jesper Gram er læge i Høje Gladsaxe, og han har i flere år ligget langt over den gennemsnitlige læge i Region Hovedstaden, hvad angår antallet af konsultationer per patient. I 2020 var han den læge med allerflest konsultationer i regionen – 119 procent flere end gennemsnittet.

Michael Hansen, der er nuværende patient hos Jesper Gram, kontrollerede også sine konsultationer på sundhed.dk efter Operation X programmet.

I alt har Jesper Gram registreret 11 konsultationer hos ham fra 2018 til 2021. Men ifølge Michael Hansen har han maksimalt været på Jesper Grams klinik 6 gange.

Også hos Michael Hansens kone, Tina Antonsen, har Jesper Gram registreret en konsultation. Det er på trods af, at hun aldrig har været patient hos Jesper Gram.

På sundhed.dk fremgår det, at Jesper Gram 3. august sidste år har registreret en fysisk konsultation for både Tina Antonsen og Michael Hansen, selvom Tina Antonsen forklarer, at hun bare har ringet til lægesekretæren for at bestille en tid på vegne af sin mand.

Og fire dage senere - 7. august - har Jesper Gram registreret en ĂĄrskontrol hos Tina Antonsen.

En årskontrol er en årlig kontrol for patienter med kroniske sygdomme eller patienter, der er i risiko for at udvikle dem. Den udløser en betaling på 398 kroner til lægen.

Men Tina Antonsen har ingen kroniske lidelser.

- Jeg bliver faktisk rasende. Det er jo vores allesammens penge, siger Tina Antonsen.

Sådan tjekker du din læges opkrævninger

Sådan tjekker du din læges opkrævninger

TV 2 NYHEDERNE og Operation X undersøger lægers opkrævninger. Vi er ogsĂĄ interesserede i oplysninger om praktiserende læger.

Du kan tjekke din læges opkrævninger ved at logge ind på sundhed.dk.

Hvis du har fĂĄet registreret ydelser pĂĄ sundhed.dk, som du ikke kan genkende, kan du sende os et tip pĂĄ x@tv2.dk.

Følg TV 2s guide herunder for at finde de præcise informationer.

1. Tryk på "Sundhedsjournalen”
2. Tryk pĂĄ "Mine konsultationer"
3. Angiv tidsperiode og vælg ”Almen praksis”

NĂĄr du vælger ”Almen praksis” under "Behandler", kommer der en liste frem, hvor du kan se tidligere lægekonsultationer.

4. Klik pĂĄ en dato og se, hvilke ydelser der er registreret

Hvilke ydelser skal du holde øje med?

  • Er der registreret konsultationer pĂĄ dage, hvor du ikke har været hos lægen?
  • Er der registreret email-konsultationer (kaldet "e-kommunikation"), hvor du blot har bestilt en tid eller fornyet en recept? Det mĂĄ lægen nemlig ikke opkræve betaling for.
  • Er der registreret ydelser, som du slet ikke kan genkende? Det kunne være ’Beh. knoglebrud’, selvom du ikke har brækket noget.
  • Eller en ĂĄrskontrol for kroniske sygdomme kaldet ’Aftalt spec. forebyg.’, selvom du ikke fĂĄr medicin eller fejler en kronisk sygdom.
  • Eller mĂĄske en psykologisk konsultation som ’psyk. m. test’ eller ’samtaleterapi’, selvom du ikke har deltaget i det.
5. Skriv til TV 2, hvis du undrer dig

Hvis du har fĂĄet registreret ydelser pĂĄ sundhed.dk, som du ikke kan genkende, sĂĄ send os et tip pĂĄ x@tv2.dk.

Har aldrig været på klinikken

En femte patient, der har henvendt sig til Operation X, er Rita Christiansen.

Hos hende har Jesper Gram registreret fem konsultationer fra 2018 til 2019, selvom hun er sikker på, at hun aldrig har været hos ham på klinikken.

Hun fortæller, at hun kun har været i kontakt med klinikken telefonisk, når hun skulle have fornyet sin recept på noget medicin.

- Hver gang jeg ringede, ville lægesekretæren have mig til at få taget en blodprøve. Men det skulle altid foregå omkring klokken 08.00, og da jeg var på arbejde på det tidspunkt, var det meget ubelejligt, så jeg sagde altid nej, fortæller Rita Christiansen.

Derfor er hun sikker på, at hun aldrig har været på Jesper Grams klinik.

- Det er jo faktisk snyd. Han har taget betaling for noget, som han ikke har ydet, siger hun.

Region Hovedstaden har lige nu en kontrolsag i gang om Jesper Gram. Regionen oplyser, at de gerne hører fra patienter, der mistænker snyd med deres læges opkrævninger.

- Vi er faktisk glade for, at der er et stigende antal patienter, der henvender sig til os, hvis de kan se noget på sundhed.dk, som ikke er i overensstemmelse med det, de opfatter, der er sket, siger koncerndirektør i Region Hovedstaden Anne Skriver Andersen.

Jesper Gram har ikke svaret på TV 2s henvendelse om de fem nye patienter og anklagerne om snyd. TV 2 var fredag formiddag forbi Jesper Grams klinik i Høje Gladsaxe for at forelægge kritikken, men døren var låst, og lægen var åbenbart ikke til stede på sin klinik.