Dagens overblik

Dagens overblik: Optagelser fra et klasseværelse ryster ekspert

Danmark får sin første ubemandede dagligvarebutik, Hjulmand opfordrer til vaccination, og Frederik Willem de Klerk er død.

Interessen for at blive PCR-testet er stigende og har skabt køer flere steder.

Derfor skal man nu bestille tid, inden man møder op ved PCR-teststederne.

Velkommen til dagens overblik:

Et helt almindeligt ”vanvittigt kaotisk rum”

I et helt skoleår har TV 2 fulgt en helt almindelig 6. klasse i en helt almindelig folkeskole og kan nu vise en dagligdag præget af uro og afbrydelser.

Susan Hart, der er psykolog med særlig ekspertise i børns følelsesmæssige udvikling, har fulgt med i optagelserne fra klasseværelset og beskriver det, hun ser, som et ”vanvittigt kaotisk rum”.

- Jeg er forfærdet over, at vores offentlige system vil lade det ske, siger hun.

Som et eksperiment satte tv-holdet en dag et kamera op i klassen for at filme uafbrudt i 90 minutter. Det dokumenterede i alt 153 afbrydelser, som intet havde med undervisningen at gøre.

TV 2 sender dokumentaren ’Smertensbørn’ i aften klokken 20.40 – og den kan også ses på TV 2 Play, når det passer dig.

F.W. de Klerk er død

Frederik Willem de Klerk blev 85 år. Han døde torsdag i sit hjem.

De Klerk var præsident i Sydafrika fra 1989 til 1994. Dermed blev han apartheidstyrets sidste præsident og er stadig den seneste hvide præsident i landet.

Som præsident var de Klerk med til at bane vejen for sin efterfølger, da han i 1990 beordrede Nelson Mandela løsladt efter 27 år i fangenskab.

Sammen modtog de Nobels Fredspris i 1993 for deres arbejde ”for en fredelig afslutning på apartheidregimet og for at skabe grundlaget for et nyt demokratisk Sydafrika."

Brugsen bliver personaleløs i Sengeløse

Et nyt indkøbskoncept har set dagens lys – eller måske rettere nattens tusmørke i Sengeløse.

For snart bliver det muligt for byens borgere at gå i brugsen og købe piskefløde og klementiner, selvom personalet er gået hjem.

Meningen er, at Coops medlemmer uden for normal åbningstid skal kunne lukke sig ind i brugsen med en QR-kode, der tænder lyset i butikken og åbner dørene. Varerne skal man skanne og betale med en app.

I første omgang skal konceptet testes i Dagli’ Brugsen i den lille sjællandske by, men Coop pønser på at brede konceptet ud til mange flere butikker.

Mogens Jensen afhørt om mink

For et år siden kostede minksagen Mogens Jensen posten som miljø- og fødevareminister. I dag blev han afhørt i Minkkommissionen.

Her forklarede den tidligere minister, at regeringen 4. november 2020 beordrede alle mink slået ihjel uden lovhjemmel på grund af manglende rådgivning fra embedsværket.

- Det er første gang i min tid som minister, at jeg har skullet spørge, om der var lovhjemmel, sagde han blandt andet.

Under afhøringen kom det også frem, at der er flere episoder fra de afgørende måneder sidste efterår, som Mogens Jensen ikke husker.

Landsholdet med vaccineopfordring

Det handlede nærmest lige så meget om corona, som det handlede om fredagens modstander, da det danske herrelandshold i fodbold i dag holdt pressemøde forud for VM-kvalifikationskampen mod Færøerne.

- Jeg har den holdning, at jeg synes, man skal vaccineres. Vi opfordrer vores spillere til at blive vaccineret, sagde landstræner Kasper Hjulmand.

Emnet var blandt andet på bordet, fordi han forleden udtog Pione Sisto, som har fortalt, at han ikke er vaccineret, men dog har haft coronavirus og derfor er immun.

Hjulmand understregede, at vaccination ikke er et krav for at spille på landsholdet, men han mener, at spillerne har et øget ansvar – ”ikke for sig selv, men for andre”.