Kommunalvalg

Se listen: Mangeårige borgmestre takker af

Kommunalvalget betyder farvel til mangeårige borgmestre. To af dem bryder sig ikke om at blive kaldt bykonger.

Når de nye byråd skal konstituere sig efter kommunalvalget 16. november, bliver det i en række kommuner med en ny frontfigur efter mange år med den samme borgmester.

I otte af kommunerne har en borgmester, der har siddet i mindst tre perioder, svarende til 12 år, besluttet at takke af.

Netop mange år med borgmesterkæden er især noget af det, der kendetegner en ægte bykonge eller -dronning, lyder det fra forskere i kommunalpolitik.

- Man skal sidde noget tid, før man kan kategoriseres som en bykonge, siger Ulrik Kjær, professor ved Institut for Statskundskab ved Syddansk Universitet.

Lotte Bøgh Andersen, professor ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, supplerer:

- De allerstærkeste bykonger og dronninger har både siddet lang tid, har et sikkert flertal bag sig og er i virkeligheden repræsentanter for hele kommunen og ikke bare deres egen partilinje, siger hun.

Dette valg betyder et farvel til i hvert fald en borgmester, der lever op til definitionen "bykonge" på alle parametre.

Længstsiddende trådte tilbage

I Gentofte takkede den konservative borgmester Hans Toft af 1. maj for at give plads til sin efterfølger, partifællen Michael Fenger.

Hans Toft var på det tidspunkt den længstsiddende borgmester med 28 år, og hans parti har absolut flertal i byrådet.

Han var desuden nummer to på listen over de største personlige stemmeslugere på landsplan ved sidste valg med 36,9 procent af stemmerne i Gentofte.

Selv er han dog ikke meget for betegnelsen "bykonge".

- Konger bliver jo født til deres job.

- Men som borgmester får man jo ikke noget forærende. Jeg har ydet det, jeg skulle, for at få de stemmetal, jeg har fået, siger Hans Toft.

Spiller ikke sammen med virkeligheden

I Vejen siger den siddende borgmester Egon Fræhr (V) stop efter snart 20 år som borgmester. Han mener ikke, at prædikatet "bykonge" spiller sammen med virkeligheden på rådhuset.

- Jeg kan ikke rigtig vedkende mig det der billede af en, der troner ud over det hele. Sådan fungerer det ikke.

- En borgmester kan rigtig meget. Men det er jo fuldstændig afgrænset af, hvad byrådet vil være med til, siger han.

- Selv om jeg har haft absolut flertal i to af de fem gange, jeg har konstitueret mig, så har jeg altid haft de andre partier med, for det giver det bedste forløb i arbejdet, siger han.

Lotte Bøgh Andersen mener også, at betegnelsen måske er misvisende.

- Det er bestemt ikke enevældige konger eller dronninger - det er nogle mennesker, der faktisk også formår at skabe bred opbakning og en fælles retning for kommunen, siger hun.

Otte kommuner mister bykonger

I otte kommuner har den pågældende borgmester siddet mindst tre valgperioder svarende til 12 år ved magten, men genopstiller ikke til kommunalvalget.

  • Herning: Venstres Lars Krarup har været borgmester siden 2002. Partiet har absolut flertal i kommunen. Lars Krarup trak sig 1. august i år og overlod posten til partifællen Dorte West.
  • Billund: Venstres Ib Kristensen har været borgmester i 20 år, først i Grindsted og siden kommunesammenlægningen i 2007 i Billund.
  • Kolding: Borgmesteren i Kolding har siden 2010 heddet Jørn Pedersen (V). Venstre har absolut flertal i kommunen. Partiets nye spidskandidat er Eva Kjer Hansen, som også sidder i Folketinget.
  • Vejen: Venstres Egon Fræhr genopstiller ikke. Han blev borgmester i Brørup i 2002 og har siden kommunesammenlægningen i 2007 været Vejens borgmester.
  • Haderslev: Venstres Hans Peter Geil har siddet mange år som borgmester. Først 1990-2006 i Gram Kommune. Siden 2007-2009 i den sammenlagte Haderslev Kommune og igen fra 2014.
  • Gentofte: Gentoftes borgmester gennem 28 år - den konservative Hans Toft - overlod 1. maj posten til partifællen Michael Fenger. De Konservative har absolut flertal i Gentofte.
  • Glostrup: Venstres John Engelhardt, som har været borgmester siden 2010, genopstiller ikke.
  • Rødovre: I 2020 trådte Rødovres siddende borgmester Erik Nielsen (S) tilbage efter 26 år på posten. Han overlod posten til partifællen Britt Jensen. Socialdemokratiet har absolut flertal.
  • Derudover kan det nævnes, at også Københavns tidligere overborgmester Frank Jensen faktisk opnåede at blive genvalgt to gange. Han nåede dog ikke at sidde 12 år, før han trak sig i 2020 efter en række krænkelsessager. Han overlod posten til partifællen Lars Weiss. Spidskandidat ved valget er dog Sophie Hæstorp Andersen.