GO'

Kondorer overrasker forskere med jomfrufødsler – ungerne har ingen far

Den californiske kondor er langt fra det eneste dyr, der kan formere sig alene, forklarer biolog, der nævner fire andre.

Der skal en ægcelle og en sædcelle til, for at man kan skabe nyt liv.

Men et forskerhold har nu opdaget, at to californiske kondorer er kommet til verden i en såkaldt jomfrufødsel.

Forskerne har kigget i data, der tidligere er blevet indsamlet, og her er det gået op for dem, at to hanner noteret som "SB260" og "SB517" ikke har nogen genetisk relation til andre hanner i bestanden. De er altså født uden en far.

Og det er opsigtsvækkende og "helt vildt", at hunkondorerne har formeret sig alene, forklarer biolog Anders Kofoed.

- Vi må gå ud fra, at en af ægcellerne inde i fuglen har opført sig som en sædcelle i stedet for. De er så smeltet sammen, og på den måde har den skabt et nyt liv, lyder det.

Den californiske kondor er verdens største rovfugl og desuden meget truet. Og det er netop grunden til, at forskerne har opdaget jomfrufødslerne.

Det er ikke sådan, at vi laver faderskabstests på alle fugle

Anders Kofoed, biolog

Forskerne har siden 1980'erne kørt faderskabstests på kondorerne for at holde øje med arten.

- Der er kun 500 tilbage, så man vil gerne vide, hvem der parrer sig, så det ikke bliver sådan noget indavl, og så man ved, hvem alle mødre og fædre er, fortæller Anders Kofoed.

Kan sikre arten en generation mere

Biologer ved endnu ikke, hvordan det præcist kan lade sig gøre, at den californiske kondor kan formere sig med sig selv.

Det er ikke en bevidst handling fra dyrets side, forklarer Anders Kofoed, der peger på et instinktivt overlevelsesgen hos dyrene.

Ved at formere sig med sig selv, kan hunnerne videreføre arten for en kort periode og sikre arten en generation mere.

Men det er ikke en optimal løsning, lyder det. De to hanner, der kom til verden uden en far, er nemlig allerede døde igen.

- Det gik ikke så godt for kondorerne. De blev maksimum otte år, og de blev ikke rigtig kønsmodne, forklarer Anders Kofoed.

Ikke ukendt fænomen

Den californiske kondor er ikke det eneste dyr, der har formået at formere sig med sig selv.

Men hvor mange dyr, der kan få unger uden parring, er uvist.

- Det er ikke sådan, at vi drøner rundt og laver faderskabstests på alle fugle. Så det kan være, at det er meget mere udbredt, end vi egentlig går og forestiller os, lyder det fra Anders Kofoed.

Se listen med fem dyr, forskere ved, har formeret sig med sig selv.

Dyr, der kan formere sig alene

 1. Den californiske kondor

  Når kønnene blander sig på normal vis, kan der komme både hanner og hunner ud af det. Men når dyr formerer sig med sig selv, kan der kun komme et køn ud, forklarer Anders Kofoed.

  Den californiske kondor kan derfor kun føde hanner ved en jomfrufødsel.

  Det gør dog ikke nødvendigvis noget godt for arten, da det derfor nemt kan ende med indavl i næste generation, hvis hunnen så parrer sig med sin hanunge uden far, fortæller Anders Kofoed.

 2. Revhajen

  Revhajen kan, modsat den californiske kondor, kun føde hunner, når den formerer sig med sig selv. Dette kan ske, hvis der ikke dukker en han op, som revhajen kan parre sig med.

  - Så er det nærliggende at tænke, at den så bare laver en klon af sig selv, men det gør den faktisk ikke, fortæller Anders Kofoed.

 3. Bladlus

  Bladlus formerer sig i stor stil med sig selv uden hanner. 

  - Der kører man simpelthen generation efter generation uden hanner, og når man er bladlus, kører man virkelig mange generationer på et år, forklarer Anders Kofoed.

  Men hos bladlusene er der vitterligt tale om kloner, når hunner formerer sig med sig selv.

  - Hvis vi har bladlusen ’Birte’, så føder hun ’Birte’ og i ekstreme tilfælde kan ’Birte’ være gravid med ’Birte’, mens hun bliver født, lyder det.

  Hannerne er dog ikke helt udryddet hos bladlus. En gang i mellem lægger hunnerne et særligt æg, som der kommer en han ud af, for at bryde klongenerationerne.

 4. Pytonslangen

  Pytonslangen er endnu et dyr, der kan formere sig med sig selv. Det har biologer eksempelvis opdaget den gøre i fangeskab.

  Når dette sker, føder pytonslangen udelukkende hanner.

  Dette er bestemt af, hvordan dyrets kromosomer er sammensat. Ligesom mennesker enten har to x-kromosomer eller et x- og et y-kromosom, der definerer vores biologiske køn, har en hunpytonslange et z- og et w-kromosom. Ved selvbefrugtning videregiver pytonslagen kun z-kromosomet, og derfor kan den kun føde hanner.

 5. Komodovaranen

  Komodovaranen har samme kromosomsammensætning som pytonslangen, og får derfor kun hanner ved jomfrufødsler.

  Men som med den californiske kondor har det vist sig, at netop disse hanner ikke er så modstandsdygtige, som hanner født på baggrund af normal befrugtning, forklarer Anders Kofoed.