Kommunalpolitikerne går langt for din opmærksomhed. Men virker det?

Daniel Askbo har fået 200 matches på Tinder, hvor han har ført valgkamp.

Kommunalvalg er lig med valgplakater i lygtepæle og kandidater, der smilende deler rundstykker og flyers ud til forbipasserende.

Men det stopper ikke her.

Flere kommunalvalgskandidater har under valgkampen taget mere opfindsomme midler i brug i jagten på stemmer.

Én har ført valgkamp på datingtjenesten Tinder, en anden har lavet en musikvideo med sin kone, mens en tredje har lavet en kampagnevideo med Netflix-stjernen Carole Baskin.

Men virker de alternative valgkampagner? TV 2 har talt med bagmændene til de kreative påfund og digital rådgiver Astrid Haug, der svarer på, om kampagnerne kan sikre – eller koste – stemmer.

Tinder-valgkampagnen

Flere politikere har valgt at oprette datingprofiler med politiske budskaber. En af dem er 40-årige Daniel Askbo, der stiller op for Venstre i København.

På sin Tinder-profil har han et foto af sin valgplakat og nedenunder står teksten: ”Er jeg din kommende "mand" i København?”.

- Jeg er forlovet og bor sammen med min kæreste, så jeg er kun på Tinder som følge af politik, og jeg synes, det er gået godt. Jeg er nået ud til mange, siger han til TV 2.

Han har swipet ’like’ til alle og har fået omkring 200 matches. Han er gået efter mænd og kvinder i alle aldre – fra 18 til 99 år.

Og han er ikke bekymret for, om nogle synes, det er useriøst at føre valgkampagne på en datingtjeneste.

- Man kan også spørge, om det er mere seriøst at dele æbler og wienerbrød ud. Det må vælgerne i sidste ende afgøre. Jeg er ny kandidat i København og har et sparsomt kampagnebudget, så jeg har været kreativ, siger Daniel Askbo.

Tror du ikke, at nogle vil føle sig snydt, når de matcher med dig, og du kun er ude efter deres stemme?

- Jeg er selvfølgelig smigret over, hvis folk føler sig snydt. Jeg har aldrig anset mig selv som attraktiv. Men jeg synes, det er hævet over enhver tvivl, at jeg er politiker. Alle billeder på profilen har et politisk budskab, og jeg skriver: ”Er jeg din kommende "mand" i København?”.

Hvad siger eksperten? Jeg det svært med valgkampagner på Tinder af flere grunde. For det første er folk derinde for at date. Lad dem være i fred. Man spiller på kærlighed og seksuelle undertoner, og det hører ikke hjemme i politik. For det andet tror jeg, man kan miste troværdighed. Man kan støde vælgere fra sig, fordi de bliver skuffede over at have fået et match uden at kunne få en rigtig date, siger digital rådgiver Astrid Haug om metoden.

Musikvideo-kampagne

- Mette og jeg har tre børn. Den yngste ligner mest Søren Pape, synger spidskandidat for Det Konservative Folkeparti i Svendborg, Henrik Nielsen.

Han har for tredje år i træk allieret sig med sin kone og lavet et satirisk indslag i valgkampen i form af en musikvideo.

- Der er måske nogle, der tænker, at det underminerer min status som seriøs politiker. Jeg synes, det er vigtigt, at vi har plads til fest og ballade, siger Henrik Nielsen til TV 2.

Afstemning

Kan du lide, når kommunalpolitikere bruger humor i deres kampagner?

Derfor mener han heller ikke, at hans sang burde handle mere om politiske budskaber.

- Det er vigtigt, vi viser kreativitet og fest. Jeg håber også, det er med til at skabe en interesse for, hvad jeg står for.

Hvad siger eksperten? En musikvideo kan være god til at skabe den her hurtige opmærksomhed, men spørgsmålet er, om det er nok til at indprente sig? Folk vil gerne have politikere, der virker troværdige, og som de stoler på kan varetage deres interesser. Der kan man selvfølgelig godt bruge humor, men det er også min antagelse, at den kernekonservative vælger ikke nødvendigvis mener, det er det, der skal til.

Kampagne med Netflix-stjerne

’Tiger King’-Carole Baskin har lavet en kampagne for Liberal Alliance, hvor hun opfordrer folk til at stemme: ”Stay cool og gå ud og stem 16. november.”

- Vi ville prøve at lave et eller andet ekstraordinært. Det var en gimmick, og det lykkedes, siger kampagnechef i Liberal Alliance og idémand bag kampagnen, Mads Korsholm.

- Der vil være nogle, der synes, det er cringe, og andre der synes, det er sjovt, siger Mads Korsholm.

Og fordi videoen har kostet omkring 3000 kroner og givet opmærksomhed til partiet for mere end det tidobbelte, vurderer kampagnechefen, at det er en succes.

- Det er heller ikke sådan, at vi fører hele vores valgkamp sådan, siger han.

Hvad siger eksperten? Med mange af de her ting er det sådan, at det afhænger af øjnene, der ser. Hvis man godt kan lide Carole Baskin og Liberal Alliance, så synes man sikkert, det er meget sjovt. Men vælgere vil også have substans. Det her er rent gimmick og sjovt tænkt, men det er ikke det, der gør forskellen i forhold til Liberal Alliances valgresultat, siger Astrid Haug.