Coronapas genindføres, og det kan betyde længere kø ved testcentre
En direktør for et testcenterfirma fortæller, at man regner med 30 til 40 procent flere besøgende i testcenteret.
Coronapas-app’en skal støves af efter et par måneder, hvor vi ikke har skulle bruge den. Det var udmeldingen fra statsminister Mette Frederiksen (S) på mandagens pressemøde.
Det betyder for nogle, at de igen skal til at stå i kø ved testcentrene rundt omkring i landet.
Og testcentrene er klar til flere test, fortæller Trine Baadsgaard, der er presseansvarlig i Copenhagen Medical, som står for kviktestene i Region Hovedstaden. Hun fulgte også med i pressemødet i Statsministeriet mandag aften.
- Jeg kunne se, at andre steder - både vaccinecentre og pcr-testcentre - oplevede en øget interesse i går, så det forventer vi også, lyder det.
Det er dog ikke til at sige, om det kunne ses med det samme, da man ikke kan bestille testtid på forhånd, og at testcentrene lukker klokken 20 – samtidig med, at pressemødet begyndte. De åbner klokken 8 om morgenen, og hun forventer, at der bliver kø.
- Vi har skaleret op og ned mange gange, men nu er der både vaccinerede og snart krav om coronapas, og det er en ny situation, og det er svært at sige, hvad det betyder for test, siger Trine Baadsgaard.
- De næste dage må vise, hvad der er behov for. Vi har gjort det før og kan gøre det igen.
Copenhagen Medical testede 22.000 personer mandag og kan teste op til 37.000 dagligt, fortæller hun.
Forventer øget interesse
I Region Syd er det firmaet Carelink, der står for lyntest.
Direktør Brian Rosenberg fortæller til TV 2, at han ikke var overrasket over udsigten til, at coronapas genindføres med blik på, at smittetallene ser ud, som de gør.
- Det her er det næste naturlige skridt. Men helt grundlæggende har jeg det som andre danskere og så hellere ryggen af coronaen. Men vi får selvfølgelig lidt flere kunder i butikken, siger han.
Da det blev meldt ud, at lyntestkapaciteten skulle udbygges landet over, fik de tre udbydere – Copenhagen Medical, Carelink og Falck – indtil 12. november til at åbne testcentre og hyre podere.
Carelink er ikke helt i mål med at nå dertil, men det bliver de til den 12. november. Samtidig forventer Brian Rosenberg en stigning i antallet af besøgende efter aftenens pressemøde.
- Vi forventer en 30 til 40 procents stigning de næste par dage. Så øger vi ellers antallet af podestationer efterhånden, som vi ser en stigning, siger han og peger på, at der ofte er en øget interesse efter pressemøder om coronavirus.
Firmaet skal kunne teste op til 19.000 danskere om dagen i regionen. Mandag testede man 7000.
Opfordring fra Mette F.: Bliv vaccineret
Mette Frederiksen lagde på pressemødet mandag ikke skjul på, at genindførslen af coronapas skete for at gøre livet mere besværligt for dem, der ikke har taget mod vaccinen.
- For alle jer, der ikke er vaccineret, så bliver det mere besværligt, og sådan synes jeg egentlig også, det bør være, sagde hun.
Mette Frederiksen refererede flere gange til "den lille gruppe" - de ikke-vaccinerede - og "den store gruppe" - de vaccinerede.
- Jeg kan ikke understrege urimeligheden nok i, at en lille gruppe ødelægger det for den store, sagde hun blandt andet.
Samtidig gav Mette Frederiksen udtryk for, at hun finder det "dybt alvorligt", at de ikke-vaccinerede er begyndt at smitte de vaccinerede.
Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm fortalte, at den tendens ses både i smitte- og indlæggelsestallene.
Er man vaccineret, er coronapasset som udgangspunkt gangbart uden test.