Mink-sagen

Central sætning forsvandt, og tidligere embedsmand undrer sig over hvorfor

Det er mærkværdigt, at Justits- og Statsministeriet ændrer i materiale, som ligger uden for deres felt, siger tidligere embedsmand Peter Loft.

En sætning, om at aflivning af alle danske mink ville "have fatale konsekvenser for minkbranchen", blev fjernet forud for et møde i regeringens Koordinationsudvalg sidste år.

På mødet blev det besluttet at aflive alle mink.

Det kom lørdag frem under en afhøring af den daværende afdelingschef i Miljø- og Fødevareministeriet, Tejs Binderup.

Det skulle helst ikke blive misvisende, og det vil jeg sige, at det her er

Peter Loft

Oplysningen var skrevet i et dokument fra Miljø- og Fødevareministeriet, men det er ikke usædvanligt i sig selv, at en sætning er blevet fjernet fra et notat i embedsværket.

Det fortæller Peter Loft, der som tidligere departementschef i Skatteministeriet kender embedsværket indefra.

Peter Loft bestred titlen fra 1993 til 2012, hvor han blev fritaget fra tjeneste på grund af daværende statsminister Helle Thorning-Schmidts skattesag. I dag stiller han op til kommunalvalget for Liberal Alliance.

Der bliver hele tiden lavet ændringer

Ifølge Peter Loft sker det hele tiden, at der bliver ændret i notater på vej op til Koordinationsudvalget.

- Det er der ikke noget mærkeligt i, siger han.

Men han undrer sig over, at sætningen tilsyneladende er blevet fjernet i en dialog mellem Justits- og Statsministeriet.

- Det, der er det mærkelige her, er, at det er de to ministerier, som nok ikke er de fagligt mest kompetente på det her felt, der går ind og fjerner en ret selvfølgelig oplysning, lyder det fra Peter Loft.

- Man retter tit, men man går jo ikke ind og retter på noget, som man ved, at andre har mere forstand på end én selv.

Har haft ønske om at nå frem til bestemt resultat

Peter Loft fortæller, at ministerierne typisk vil justere materiale i en sådan forstand, at alle relevante oplysninger fortsat fremgår. Man vil dog ifølge ham ofte indrette notater, alt efter hvilken retning regeringen trækker.

- Men det skulle helst ikke blive misvisende, og det vil jeg sige, at det her er.

Hvis man fjerner et ord som "fatal", gøder det måske vejen for den beslutning, man gerne ville have: Nemlig at slagte alle dyrene

Peter Loft

Han understreger, at han ikke ved, hvorfor informationen er blevet fjernet, og han undrer sig over, at lige præcis den sætning er taget ud.

Hvis der havde været tvivl, om hvor fatal en aflivning af minkene i virkeligheden ville være for erhvervet, kunne en årsag til at fjerne sætningen være, at man i embedsværket ikke ville skabe usikkerhed.

- Men det er jo en ret selvfølgelig oplysning, at det vil have fatale konsekvenser for erhvervet, hvis man afliver alle mink, siger han.

Hans bedste bud på en årsag er, at man i embedsværket har haft et ønske om at nå frem til et bestemt resultat.

- Og hvis man fjerner et ord som "fatal", gøder det måske vejen for den beslutning, man gerne ville have: Nemlig at slagte alle dyrene.

Peter Loft mener ikke, at der er nogen tvivl, om at Miljø- og Fødevareministeriet har trukket i én retning ved at inkludere oplysningen i deres notater, mens Justits- og Statsministeriet har trukket i den modsatte retning.

- Og de to ministerier har det sidste ord, og derfor streger de sætningen, siger han.

- Undrer mig meget, at man tog informationen ud af sagen

Lørdag kom det frem, at ændringerne i materialet fra Miljø- og Fødevareministeriet blev sendt ud i en mail, hvori der stod, at rettelserne blev lavet efter dialog mellem Statsministeriet og Justitsministeriet.

Tejs Binderup bemærkede under afhøringen, at sætningen indeholdt en faktuel oplysning, som "var relevant for beslutningstagerne".

- Jeg forstår slet ikke, hvorfor man ikke vil have stående, at en total nedslagtning vil være fatal for branchen. Det undrer mig meget, at man tog den information ud af sagen, lød det fra Binderup.

Han understregede desuden flere gange, at alle ifølge ham var bekendt med, at der ikke var lovhjemmel til at slå alle mink ihjel.

Afhøringerne i Minkkommissionen fortsætter, og 18. november skal departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen afhøres, ligesom også statsministeren, justitsministeren, finansministeren og sundhedsministeren skal afhøres i november og december.