GO'

Nyt skadedyr invaderer danske hjem – kommer i måltidskasser og rugbrød

Skægkræ kan gå i bøger, tekstiler og madvarer, forklarer ekspert, der råder til, at man kigger sit hjem grundigt igennem.

For et halvt år siden så Malene Brandt for første gang et skægkræ i sit hus.

I dag har situationen eskaleret, og Malene Brandt, der bor i Gentofte, venter nu på at få professionel hjælp.

- Når vi kommer ud om morgenen og tænder lyset, så piler de afsted. Der er så voldsomt mange, at når vi åbner skabe og skuffer og fjerner noget, så kravler der nogle stykker frem, fortæller hun i ’Go’ morgen Danmark.

Malene Brandt ved ikke, hvordan skægkræene har fundet vej til hendes hjem. Kun at de er massivt til stede.

Og det er hun ikke ene om.

Flere skadebekæmpelsesfirmaer, som TV 2 har været i kontakt med, oplever lige nu en stor stigning af henvendelser fra danskere, som er så hårdt ramt af skægkræ, at de har brug for professionel hjælp til at få dyrene ud.

Immigreret fra Norge

Indtil for få år siden var skægkræ et ukendt insekt for mange danskere.

I Norge er situationen derimod en anden. Nordmændene har i flere år kæmpet med skægkræ, der i Norge er betegnet som et skadedyr.

I Danmark tror mange stadig, at de er ramt af insektet sølvfisk, når de første gang ser skægkræ i hjemmet.

- De har begge de her antenner og haletråde, men skægkræet kan blive dobbelt så stort, nemlig op til to centimeter, fortæller Nicoline Egebjerg Holm, der er kemiingeniør og konsulent i Absolut Skadedyrsservice i 'Go' morgen Danmark'.

Vi kan jo regne ud, at de må være i vores madvarer

Malene Brandt, seniorkonsulent, Fonden for Socialt Ansvar

Skægkræet adskiller sig også ved, at det ikke er afhængigt af fugt som sølvfisk, og så kan det kravle på lodrette flader.

Insektet kan eksempelvis komme med madvarer som rugbrød, men skægkræ lever også af pap og papir og kan komme ind med de måltidskasser, der bliver leveret, bøger eller pakker fra posthuset.

Faktisk kan skægkræ leve af det meste med undtagelse af hårde møbler, forklarer Nicoline Egebjerg Holm, og derfor kan man få insektet ind på mange måder.

Gå ikke i panik

Malene Brandt venter lige nu på, at hun kan få sat nogle fælder op i sit hus.

- De er i kælderen, og så er de meget centreret i vores køkken. Så vi kan jo regne ud, at de må være i vores madvarer, og det har jeg ikke lyst til, når jeg spiser mine havregryn, lyder det.

Skægkræene er ikke farlige at spise, de bider ikke, og der er intet der tyder på, at de kan viderebringe sygdomme.

Alligevel anbefaler Nicoline Egebjerg Holm, at man søger professionel hjælp, hvis man har mange skægkræ i sit hjem – dog uden at gå i panik, lyder det.

Hun råder alle til, at man kigger sit hjem grundigt igennem, løfter potteplanterne fra gulvet, og kigger nederst i sokkeskuffen.

Man kan også vælge at fryse tingene ned, for så dør skægkræene

Nicoline Egebjerg Holm, kemiingeniør og konsulent, Absolut Skadedyrsservice

Skulle man finde skægkræ, er hendes første råd:

- Finder man noget med skægkræ i, så anbefaler vi, at man smider det ud. Man kan også vælge at fryse tingene ned, for så dør skægkræene, lyder det.

Se indslaget fra 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.