TOPFOTO
Operation X

Operation X sendte muldvarp til lægen: - Næste gang du kommer, har du ingen dumme spørgsmål

Jesper Gram har været en af de flittigste læger i Region H., men det kan skyldes systematisk snyd med falske konsultationer, afslører Operation X.

Da Janni Hansen trådte ind ad døren hos Doktor Grams Lægepraksis i Høje Gladsaxe, var lægen ved at færdiggøre en blodprøve.

Mens han satte glasset med blod væk, spurgte han, hvad han kunne gøre for hende.

- Jeg fik at vide, at jeg skulle komme og få taget en blodprøve, forklarede Janni, mens hun satte sig ned. Det var, fordi at jeg havde ondt i min finger.

Men Janni Hansen havde ikke ondt i fingeren. Det var et symptom opfundet til netop den konsultation en formiddag i august 2021.

I hendes taske lå et skjult kamera.

Hun var ved at hjælpe Operation X med at undersøge sin læge. For siden Janni Hansen blev patient hos Jesper Gram i november 2018, havde hun undret sig over en ting:

Næsten hver gang hun kontaktede lægen, blev hun bedt om at komme og få taget en blodprøve. Og det var hun tilsyneladende ikke den eneste af Jesper Grams patienter, som oplevede.

Dobbelt op på blodprøver

Siden 2015 har Jesper Gram taget flere end dobbelt så mange blodprøver per patient som den gennemsnitlige læge i Region Hovedstaden. Sidste år blev det ifølge en aktindsigt hos regionen til 134 procent over gennemsnittet.

I Danmark fungerer en lægepraksis ligesom en privat virksomhed. Patienterne er kunder hos lægen, men til forskel fra andre virksomheder er det ikke kunderne selv, der betaler regningen. Det gør landets fem regioner.

Lægen får et fast årligt honorar på 477,84 kroner per patient, der er tilknyttet klinikken. Og for hver ydelse en patient modtager, sender lægen en opkrævning til regionen.

En almindelig konsultation koster for eksempel 147,85 kroner, mens prisen for en blodprøve hos lægen er 198,51 kroner.

HONORARER FOR YDELSER HOS LÆGEN

Herunder kan du se, hvad en ydelse hos din praktikserende læge koster i dagstimerne i perioden 1. oktober 2021 til 31. marts 2022. 

  • Konsultation: 147,85 kroner
  • E-konsultation: 46,47 kroner
  • Telefonkonsultation: 28,95 kroner
  • Aftalt specifik forebyggelsesindsats: 397,99 kroner
  • Abortstøttesamtale: 419,67 kroner
  • Blodprøve: 198,51 kroner
  • Første behandling af mindre knoglebrud: 350,46 kroner
  • Fjernelse af negl: 451,78 kroner
  • Vejledning i svangerskabsforebyggende metoder ved første henvendelse: 249,17 kroner
  • Lungefunktionsundersøgelse (peak flow): 41,42 kroner

Kilde: Overenstkomst om Almen Praksis, PLO

De mange blodprøver var dog ikke den eneste årsag, til at Janni Hansen sad på Jesper Grams klinik med et skjult kamera i tasken den augustdag i 2021.

Hun var der også for at få opklaret to ydelser i sin lægejournal.

Falske konsultationer

I oversigten over sine besøg hos Jesper Gram havde Janni Hansen nemlig fundet noget, som hun ikke kunne genkende.

Med fire måneders mellemrum var der registreret to ydelser kaldet ”aftalt specifik forebyggelse”. Hun spurgte lægen, hvad det betød.

- Det er mod kroniske lidelser. Mod sukkersyge for eksempel. Det er sådan nogle ting, man tjekker for, sagde Jesper Gram.

En ”aftalt specifik forebyggelse” kaldes mere mundret en årskontrol. Den er målrettet personer, der har kroniske lidelser eller risiko for at udvikle det. Ved årskontrollen vil lægen typisk gennemgå patientens medicin, doseringer og relevante prøvesvar.

Shh, det klarer regionen

Jesper Gram, praktiserende læge

Og ligesom med blodprøverne var Jesper Gram særdeles flittig med dem. Hvert år siden 2015 har han lavet langt flere årskontroller per patient end den gennemsnitlige læge i Region Hovedstaden. I 2020 foretog han 378 procent flere end gennemsnittet.

Janni kunne ikke forstå, at hun skulle have været til to årskontroller. For hun led hverken af sukkersyge, KOL eller andre kroniske sygdomme, forklarede hun Jesper Gram under konsultationen.

- Nej, det har du bestemt ikke, bekræftede lægen og forklarede, hvorfor de alligevel var noteret i hendes papirer.

- Det er ikke en takst, som vi tager. Det er bare det, som det hedder. Vi får ikke nogen penge for det, sagde han.

Men det var ikke sandt.

I Janni Hansens ydelsesoversigt på sundhed.dk stod det sort på hvidt, at Jesper Gram havde fået betaling for de to årskontroller. 386,13 kroner per kontrol.

Det er svindel, vurderer lægerne Kirsten Havemann og Lars Bjerrum.

Kirsten Havemann er læge, ph.d. og forskningskoordinator i Patientforeningen, mens Lars Bjerrum er professor på Afdelingen for Almen Medicin på Københavns Universitet. Og de har begge set optagelsen fra Jannis konsultation hos Jesper Gram igennem for Operation X.

- At man skriver en ydelse, som ikke er foretaget, det kan ikke på nogen måder forsvares, siger Lars Bjerrum, der bakkes op af Kirsten Havemann.

- Jeg synes jo ikke, at han lever op til lægeløftet om at vise omhu og agere til samfundets gavn. Han gør nærmest det stik modsatte. Du kan ikke notere for en konsultation, der ikke finder sted. Det er jo bedrageri, siger hun.

For at undersøge hvordan Jesper Gram driver sin lægepraksis, fik Operation X fire personer til at skifte læge og blive hans patienter.

Undercover-patienter

De fire personer blev tildelt forskellige symptomer, som de skulle lade som om, at de var plaget af og ville have undersøgt hos Jesper Gram.

Alle scenarier var udvalgt, fordi de ifølge Kirsten Havemann og Lars Bjerrum ikke burde kræve en blodprøve.

Men da patienterne ringede til Jesper Gram, blev tre af de fire alligevel bedt om at komme ind til en blodprøve. Det var lægesekretæren, som også er Jesper Grams kone, der tog den beslutning.

- Jeg synes, at du skulle komme op og få taget en blodprøve, hvor vi simpelthen tjekker dig igennem fra a til z, sagde hun til undercoverpatienten Dyveke, som ringede for at få en tid angående smerter i håndleddet.

Så Nicolai, Signe og Dyveke tog alle tre til lægen udstyret med skjult kamera.

Ekspert: Blodprøverne er unødvendige

Da 51-årige Dyveke mødte op hos Jesper Gram for at få undersøgt sit håndled, fik hun ganske rigtigt taget en blodprøve. Undervejs spurgte hun ham, hvad han egentlig tjekkede hende for.

- Vi tilbyder et generelt helbredstjek til alle mennesker over 30 en gang om året, svarede Jesper Gram.

Men det er slet ikke nødvendigt, forklarer professor Lars Bjerrum.

- Sunde og raske mennesker skal ikke have taget blodprøver, hvis de er over 30. Heller ikke engang hvis de er over 50.

Jeg gider ikke sidde og diskutere med dig, hvorfor to plus to er fire

Jesper Gram, praktiserende læge

27-årige Nicolai, som besøgte Jesper Gram med sin mistanke om fodsvamp, fik en anden forklaring på, hvad han skulle tjekkes for:

- Alt muligt. Kolesterol, blodsukker, vitaminer, mineraler og blodprocent, forklarede lægen.

Jesper Gram gav de tre undercover-patienter forskellige forklaringer på, hvorfor de skulle have taget en blodprøve. Video: Julie Kragh Thisgaard

Til Signe, som skulle have fornyet sin recept på p-piller, begrundede han blodprøven med, at man har en forpligtelse til at lade sig undersøge for, om pillerne giver bivirkninger.

Men heller ikke de to forklaringer holder vand, mener Lars Bjerrum.

- Man skal ikke gå og tage blodprøver på mennesker, som ikke har nogle symptomer. Man tager blodprøver, hvis man har mistanke om en bestemt sygdom – og hvis den sygdom kan afsløres ved en blodprøve. Ellers gør man det ikke, siger han.

Men hvorfor gør Jesper Gram det så?

Det ville Operation X lade muldvarpen Signe spørge kritisk ind til ved en ny konsultation.

Ingen dumme spørgsmål næste gang

Udstyret med skjult kamera trådte Signe gennem den mørkebrune dør til Jesper Grams praksis i Høje Gladsaxe. Hun havde bestilt en tid til at få lavet en kørekortattest, og forhåbentlig ville det lykkes hende at få opklaret, hvorfor det også i dette tilfælde var nødvendigt at få taget en blodprøve.

Mens Jesper Gram gjorde klar til at tage prøven, spurgte Signe til årsagen.

- Det er, fordi at det står på kørekortattesten, svarede Jesper Gram.

- Hvad er det, at man skal have tjekket? spurgte Signe.

Et spørgsmål, der tilsyneladende ikke faldt i god jord hos Jesper Gram.

- Nu skal du høre en gang. For det første. Jeg er læge, og det har jeg været i 30 år, og når jeg siger, at vi skal bruge en blodsukkerprøve, så er det, fordi at vi skal bruge en blodsukkerprøve. Hvis du spørger, hvorfor vi skal bruge en blodsukkerprøve, så er det, fordi at det står på køreprøveattesten, forklarede han.

Men det er ikke rigtigt, mener Lars Bjerrum.

- Det ligger ikke i kørekortsattesten, at man skal screenes for en række sygdomme. Man skal ikke tage blodprøver.

Jesper Gram var åbenbart blevet irriteret over Signes spørgsmål.

- Men ved du hvad, at jeg tænker på? spurgte han Signe og svarede selv på det:

- Hvis du er usikker og utryg ved at være her, er der et hav af læger, som du kan vælge i stedet for. Du behøver ikke at komme her.

Jeg kan kun håbe for patienterne, at han ikke får lov at praktisere mere

Kirsten Havemann, læge, ph.d. og forskningskoordinator i Patientforeningen

- Det er virkelig heller ikke, fordi at jeg tvivler på dig, indskød Signe.

Jesper Gram afbrød hende.

- Skal vi ikke aftale, at når du kommer næste gang, har du ikke nogen dumme spørgsmål. Hvis du har et godt spørgsmål, så kan jeg godt svare dig, men lad vær med at stil spørgsmålstegn ved mit virke, sagde han.

- Jeg føler bare ikke helt, at der er nogen dumme spørgsmål, hvis man ikke kender.., forsøgte Signe og blev endnu engang afbrudt af lægen:

- Jo, det er der. Der er faktisk dumme spørgsmål. Når du siger: “Hvorfor skal jeg dit? Hvorfor skal jeg dat?”, så siger jeg: ”Det er, fordi at jeg er læge, så ved jeg det".

- Jeg gider ikke sidde og diskutere med dig, hvorfor to plus to er fire. Det er superubehageligt.

Du kan se hele episoden under Signes konsultation i videoen herunder:

Signe vil spørge Jesper Gram, hvorfor han tager blodprøve på hende for at skrive en kørekortattest Video: Julie Kragh Thisgaard

En uacceptabel opførsel, mener læge Kirsten Havemann.

- Jeg er fuldstændig målløs. Jeg bliver både vred og meget, meget trist. Hvis han ikke havde noget at skjule, ville han jo bare sige det, som det er. I stedet bruger han rigtig, rigtig lang tid på at nedgøre hende.

Operation X har talt med flere end 30 af Jesper Grams tidligere og nuværende patienter. Flere af dem beskriver ham som en "uhøflig", ”ligeglad” og ”uprofessionel” læge. Og mange kan genkende Janni Hansens oplevelse af at blive påduttet unødvendige blodprøver.

Flere af dem har oplevet det at komme hos Jesper Gram som at træde ind i en fabrik eller på et samlebånd, hvor det handlede om at tage så mange blodprøver som muligt.

Desuden fortæller mange af dem også om en anden udfordring hos lægen i Høje Gladsaxe.

Grams praksis lukker ”meget tidligt”

Når patienterne har ringet til lægesekretæren for at bestille en tid, har det ofte været svært at komme til. Særligt om eftermiddagen og på fredage har det vist sig grænsende til umuligt for dem at få tid hos Jesper Gram.

Også sundhedspersonalet i Gladsaxe Kommune har haft udfordringer med at komme i kontakt med Jesper Gram. Personalet har gentagne gange klaget over lægen.

I 2009 skrev lederen af hjemmesygeplejerskerne i Gladsaxe Kommune til Social- og Sundhedsforvaltningen, at “praksis er lukket meget tidligt for personlig henvendelse". Og ni år senere i 2018 skrev kommunen igen en ”bekymringshenvendelse” til Styrelsen for Patientsikkerhed.

En mulig forklaring kunne være, at Jesper Gram har travlt. Han har nemlig langt flere konsultationer per patient end den gennemsnitlige praktiserende læge i Region Hovedstaden. I 2020 var han den læge med flest konsultationer overhovedet: 119 procent flere end gennemsnittet.

Men der lå måske en anden forklaring gemt i Janni Hansens journal.

Flere falske konsultationer

Ifølge Janni Hansen havde hun været ved lægen tre gange, siden hun blev patient hos Jesper Gram i november 2018. Men når hun scrollede ned over sin ydelsesoversigt på sundhed.dk, så det ud, som om at hun havde haft mange flere besøg i praksissen på Høje Gladsaxe Plads.

Foruden de to årskontroller havde Jesper Gram registreret 11 lægebesøg i Jannis journal, hvoraf 8 af dem ifølge Janni ikke havde fundet sted.

Jeg undrer mig over, hvor regionen er. Altså, hvor svært var det for jer at finde ud af det?

Kirsten Havemann, læge, ph.d. og forskningskoordinator i Patientforeningen

Også Janni Hansens mand, Flemming, og en række andre af Jesper Grams tidligere patienter har fortalt Operation X om registrerede konsultationer, som ifølge dem aldrig har fundet sted. Nogle af dem efter at de havde skiftet til en anden læge.

Et kig i de fire undercoverpatienters journaler viste det samme. Og der var et mønster:

I de få måneder, som de havde været patienter hos Jesper Gram, var de tilsammen noteret for i alt 11 falske konsultationer. Alle på dage, hvor de ikke havde været hos lægen, men blot havde ringet for at bestille en tid.

Der var registreret fysiske konsultationer, som Jesper Gram altså opkrævede penge for hos Region Hovedstaden.

- Det kunne måske være en fejl en eller to gange. Men der er jo mønstre i det her – og når du lægger alle de mønstre sammen, så giver det et overordnet mønster. Det er jo bedrageri, siger Kirsten Havemann.

Jesper Gram har i de seneste 10 år opkrævet i alt 27 millioner i honorarer fra Region Hovedstaden. Men hvor mange af dem var for opdigtede årskontroller, unødvendige blodprøver og falske konsultationer?

- Shh, det klarer regionen

Det ville Jesper Gram ikke svare på, da journalist og vært på Operation X, Morten Spiegelhauer, opsøgte ham på parkeringspladsen foran hans praksis i Høje Gladsaxe.

Spiegelhauer bad om et interview i forbindelse med dokumentationen på, at Jesper Gram fakturerer regionen for ydelser, som ikke har fundet sted.

- Det passer ikke. Det der tager regionen sig af, sagde Jesper Gram, mens han gik hen mod sin bil.

- Vi har sendt fire patienter ind og har klokkeklar dokumentation for, at telefonopkald bliver til konsultationer, forklarede Morten Spiegelhauer.

Jesper Gram afbrød og tyssede på Morten Spiegelhauer, mens han åbnede fordøren på sin bil.

- Shh, det klarer regionen.

De ved det jo ikke.

- Det skal meldes til dem… Det skal undersøges, sagde Jesper Gram.

Ja, det skal undersøges, at I opkræver for konsultationer, som aldrig har fundet sted.

- Det passer ikke. Nej, det gør vi sgu ikke, svarede Jesper Gram.

Det har vi dokumentation for. Når man ringer til jer som patient, så bliver det til en konsultation.

- Giv det til regionen, sagde Jesper, inden han satte sig ind i bilen, bakkede ud af parkeringspladsen og vinkede til Morten Spiegelhauer.

Du kan se hele konfrontationen med Jesper Gram i videoen herunder:

Lægen Jesper Gram tysser på Morten Spiegelhauer og sender ham videre til Region Hovedstaden med sine spørgsmå Video: Julie Kragh Thisgaard

Vil bruge 1813 i stedet for Gram

I Gladsaxe har Janni Hansen fuldstændig mistet tilliden til Jesper Gram under forløbet med Operation X. Særligt på grund af de falske konsultationer, som lægen har registreret i hendes journal.

- Det er meget utrygt, at han har registreret lægebesøg og ting, som jeg ikke fejler. Det giver mig en følelse af, at han ikke er reel og bare har det job for at tjene en masse penge, siger Janni Hansen.

Hun har besluttet sig for at skifte læge, men indtil det bliver muligt, vil hun forsøge at gå andre steder hen, hvis hun eller hendes familie får symptomer, som kræver en læge.

- Jeg er ikke sikker på, at der vil blive gjort det, der er nødvendigt. Så skulle jeg få brug for at komme til lægen, vil jeg vente til efter klokken 16 og ringe 1813. Jeg vil ikke op til ham, siger hun.

Hendes håb er, at Jesper Grams praksis vil blive lukket på baggrund af de ting, der er kommet frem. Og det ønske bakker læge Kirsten Havemann op om:

- Jeg kan kun håbe for patienterne, at han ikke får lov at praktisere mere. Han bør politianmeldes og fratages sin autorisation, siger hun.

Men Kirsten Havemann mener også, at Region Hovedstaden bærer et ansvar for, at det har kunnet lade sig gøre for Jesper Gram at snyde med sine opkrævninger.

- Jeg undrer mig over, hvor regionen er. Altså, hvor svært var det for jer at finde ud af det? I går bare ind og kigger på noget statistik. Det kan regionen jo også gøre. Det kan vel ikke være så svært, siger hun.

Sådan tjekker du din læges opkrævninger

Sådan tjekker du din læges opkrævninger

TV 2 NYHEDERNE og Operation X undersøger lægers opkrævninger. Vi er også interesserede i oplysninger om praktiserende læger.

Du kan tjekke din læges opkrævninger ved at logge ind på sundhed.dk.

Hvis du har fået registreret ydelser på sundhed.dk, som du ikke kan genkende, kan du sende os et tip på x@tv2.dk.

Følg TV 2s guide herunder for at finde de præcise informationer.

1. Tryk på "Sundhedsjournalen”
2. Tryk på "Mine konsultationer"
3. Angiv tidsperiode og vælg ”Almen praksis”

Når du vælger ”Almen praksis” under "Behandler", kommer der en liste frem, hvor du kan se tidligere lægekonsultationer.

4. Klik på en dato og se, hvilke ydelser der er registreret

Hvilke ydelser skal du holde øje med?

  • Er der registreret konsultationer på dage, hvor du ikke har været hos lægen?
  • Er der registreret email-konsultationer (kaldet "e-kommunikation"), hvor du blot har bestilt en tid eller fornyet en recept? Det må lægen nemlig ikke opkræve betaling for.
  • Er der registreret ydelser, som du slet ikke kan genkende? Det kunne være ’Beh. knoglebrud’, selvom du ikke har brækket noget.
  • Eller en årskontrol for kroniske sygdomme kaldet ’Aftalt spec. forebyg.’, selvom du ikke får medicin eller fejler en kronisk sygdom.
  • Eller måske en psykologisk konsultation som ’psyk. m. test’ eller ’samtaleterapi’, selvom du ikke har deltaget i det.
5. Skriv til TV 2, hvis du undrer dig

Hvis du har fået registreret ydelser på sundhed.dk, som du ikke kan genkende, så send os et tip på x@tv2.dk.

Region Hovedstaden har en åben kontrolsag

Koncerndirektør i Region Hovedstaden Anne Skriver Andersen ønsker ikke at kommentere den konkrete sag. Hun oplyser til Operation X, at der pågår en kontrolsag mod praktiserende læge Jesper Gram.

Men selvom statistikkerne for hans praksis har været mistænkeligt høje de seneste mange år, er det altså stadig muligt for Jesper Gram at sende opkrævninger til Region Hovedstaden for ydelser, som han ikke leverer.

- Vi vil ikke acceptere snyd. Så hvis vi opdager det, går vi selvfølgelig ind og kigger på det. Vi bruger da også det, som I kommer med nu, og ser, om det passer ind i vores kontrolsag, siger Anne Skriver Andersen.

Hvor længe kontrolsagen har været i gang, vil koncerndirektøren ikke svare på.

Men kan du forstå, hvis der er nogen, der tænker, at jeres kontrolsystem ikke fungerer særlig godt, når det her kunne lade sig gøre?

- Det kan jeg sådan set godt forstå, og det er faktisk også derfor, at vi gerne vil have nogle nye, bedre redskaber, så vi i højere grad kan i hvert fald gøre det, siger Anne Skriver Andersen.

Jesper Gram er fortsat praktiserende læge for omkring 1650 patienter.

Jesper Gram: - Det var coronakonsultationer

I en mail til TV 2 skriver Jesper Gram via sin advokat, at han havde misforstået brugen af de såkaldte årskontroller, og at de mange blodprøver er et udtryk for omhyggelighed.

Om de 11 uberettigede konsultationer for TV 2s fire undercoverpatienter skriver han, at det var særlige coronakonsultationer, som undtagelsesvist skulle erstatte et fysisk fremmøde i klinikken.

Men det har de ikke gjort. For i de 11 telefonsamtaler bestiller patienterne en tid til et fysisk fremmøde hos lægen. Desuden er de 11 konsultationer ikke registreret som coronatelefonkonsultationer, hvilket de ifølge Region Hovedstaden skal være.

Jesper Grams advokat skriver i en ny mail, at denne manglende registrering er en beklagelig, men undskyldelig fejl.

Jesper Gram kommenterer ikke på, hvorfor der er registreret flere fysiske konsultationer hos tidligere patienter, som er sikre på, at de ikke har fundet sted, eller hvorfor han i 2020 var den læge i Region Hovedstaden med flest konsultationer per patient.

Du kan se 'Operation X: Når lægen lyver' torsdag klokken 20.40 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 PLAY.