Mette F.: Statsministeriet beklager over for Minkkommissionen

Man ville være sikker på, at alle relevante skridt i Statsministeriet blev afsøgt først, lød det fra statsministeren ved onsdagens pressemøde.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) onsdag aften holdt pressemøde om de slettede sms'er, sendte statsministeren en beklagelse fra Statsministeriet til Minkkommissionen.

Beklagelsen gik på, at kommissionen ikke fik et hurtigere og mere præcist svar på deres henvendelse om de slettede sms'er.

28. april i år, efter Minkkommissionen var blevet nedsat, sendte Statsministeriet en mail til alle relevante medarbejdere om ikke at slette eller kassere relevant materiale - herunder sms-beskeder.

Og som led i dialogen blev kommissionen før sommerferien orienteret om, at en række sms'er i nogle tilfælde kunne være blevet slettet.

- Statsministeriet beklager ved samme lejlighed, at man ikke blev oplyst om, hvem der havde den pågældende opsætning (om automatisk sletning af sms'er, red.). Statsministeriet beklager, at man ikke hurtigere besvarede kommissionens henvendelse om genskabelse af sms'er i september, sagde Mette Frederiksen.

- Det skyldes, at man ville være sikker på, at alle relevante skridt i Statsministeriet blev afsøgt først, lød det fra statsministeren.

- Jeg dækker ikke over noget

Mette Frederiksen understregede, at der ikke har været tale om en målrettet sletning af beskeder, og at regeringen ikke har forsøgt at dække over noget.

- Jeg er landets statsminister. Jeg dækker ikke over noget. Jeg har ikke noget som helst problem med at erkende en fejl. Ting kan godt se mærkelige ud, uden at de er det, lød det.

Den løbende dialog mellem regeringen og kommissionen blev derudover ført af Justitsministeriet - ifølge Mette Frederiksen "efter helt sædvanlig praksis".

Under pressemødet gennemgik Nick Hækkerup (S) desuden forløbet med regeringens dialog med Minkkommissionen.

Ifølge Hækkerups gennemgang skrev kommissionen 26. april til ministerierne, at de ønskede skriftligt materiale, herunder sms'er, udleveret.

På daværende tidspunkt var sms'erne dog ifølge justitsministeren "slettet for længst".

Politiets teknikere skal forsøge at genskabe sms'er

I sidste uge kom det frem, at statsministeren har haft en indstilling slået til på sin telefon, der betød, at hendes sms'er fra de afgørende dage, da beslutningen om at slå alle mink ihjel blev truffet, automatisk blev slettet efter 30 dage.

Samme funktion var slået til på departementschef Barbara Bertelsens telefon, ligesom den også var slået til på to højtstående embedsmænds telefoner.

Derfor har kommissionen ikke kunnet undersøge den del af kommunikationen, som foregik over sms. Det har udløst kritik fra både politikere og eksperter.

Justitsministeriet har efterfølgende bedt politiets teknikere om hjælp til at genskabe de slettede sms'er.