Lise Rønne mindes sin afdøde veninde Kamilla Bech Holten.
Knæk Cancer

Deres intense venskab begyndte en sommernat på en fortovskant. Et år efter var det slut

Tv-vært Kamilla Bech Holten blev blot 36 år. I det sidste år af sit liv satte hun et aftryk i Lise Rønne, som hun stadig mærker og lever efter i dag.

De mødte hinanden bare et år, før hun døde.

Tv-værterne Lise Rønne og Kamilla Bech Holten landede ligesom bare på den samme fortovskant til en sommerfest. Og der blev de siddende, mens en smuk sommeraften blev til en smuk sommernat.

Ja, faktisk helt indtil det begyndte at blive lyst. For de snakkede og grinede. I timevis.

Mest havde de det sjovt over minderne fra deres fælles hjemby, Viborg. Med et par års mellemrum havde de gået på samme gymnasium og sunget i det samme kor i byens domkirke.

Siden var de begge brudt igennem som tv-værter.

Lise Rønne var kendt fra ‘Boogie’ og det dengang nyopstartede ‘Aftenshowet’. Kamilla fra ungdomsprogrammet ‘ZigZag’ og ‘Den store klassefest’ - TV 2s store fredagsunderholdning i slutningen af 1990’erne.

Men alle de fællestræk havde aldrig bragt dem sammen. Før nu.

Det føltes nærmest som en forelskelse, husker Lise Rønne. Og samtalen blev begyndelsen på et intenst, men kort venskab.

For Kamilla Bech Holten, også kendt som Kamilla Gregersen, blev ikke ældre end 36 år.

- Så livgivende at opleve

Da Lise Rønne mødte hende den aften i august 2007, havde Kamilla Bech Holten været syg af kræft i tre år.

Hun så sund og glad ud, men sygdommen havde sat spor. Om hovedet havde hun et sandfarvet tørklæde med små, sorte prikker på.

Da Kamilla Bech Holten fik sin diagnose, var tyktarmskræften allerede i stadie fire og havde spredt sig til leveren og lymfesystemet. Lægerne sagde, at der var 90 procents risiko for at dø.

Det fortalte hun selv i et åbenhjertigt interview med Politiken et halvt år før, det skete.

Men det er ikke sygdommen, Lise Rønne husker. Hverken fra den aften på fortovskanten eller fra det nære venskab, der fulgte efter.

- For det var så afsindigt livgivende at opleve, hvordan Kamilla tacklede at være døende, siger tv-værten, der fredag aften er med til at samle ind til ‘Knæk Cancer’, når ‘Vild med dans’ rykker ind på Det Kongelige Teater.

Knæk Cancer 2021

'Knæk Cancer' løber i hele uge 43 og er et samarbejde mellem TV 2 og Kræftens Bekæmpelse.

I løbet af ugen vil der være fokus på kræft i flere af TV 2s programmer.

Det hele kulminerer med 'Knæk Cancer'-indsamlingsshowet, der sendes klokken 19.45 lørdag 30. oktober.

Du kan følge 'Knæk Cancer' på TV 2, TV2.DK, Facebook og Instagram.

Læs her, hvordan du kan støtte indsamlingen.

Det er derfor, Lise Rønne vælger at dele historien om sin veninde og det aftryk, hun satte i hende - og som hun stadig mærker og lever efter den dag i dag.

Det sker alt sammen med tilladelse fra Kamilla Bech Holtens familie, og Lise Rønne håber, at historien kan inspirere andre.

Både i forhold til hvordan man kan tilgå livet midt i en krise. Men også hvordan man kan vælge at være i livet i det hele taget.

Et brusende nærvær

At Kamilla Bech Holten var god til at leve sit liv, mærkede Lise Rønne hurtigt. Faktisk allerede den sommernat på fortovskanten.

- Vi talte jo også om hendes sygdom. Men mest husker jeg det, som om vi var helt høje af at grine. Hun var bare så let, sjov og boblende at være sammen med, siger hun.

Og jo bedre Lise Rønne lærte Kamilla at kende, jo tydeligere blev det, at hendes evne til at forsvinde ind i nuet ikke var tilfældig.

- Måske var det faktisk netop, fordi hun var så opmærksom på at gribe dagen, at hun sagde: “Gi’ mig dit nummer - lad os ses igen i morgen”, fortæller Lise Rønne.

Det var det, jeg synes, var så kraftfuldt ved at være ved hendes side

Lise Rønne

Ellers kunne natten på fortovet måske være endt med en løs kaffe-aftale, som så let rinder ud i sandet. Men sådan var det ikke med Kamilla.

Dagen efter ringede hun og inviterede Lise over for at spise - og inden Lise gik hjem igen, havde de både spillet klaver og skrålet med på et hav af forskellige sange, mens de dansede rundt i Kamillas lejlighed.

- Sådan noget har jeg aldrig gjort med veninder før. Det var en meget brusende måde at være sammen på, og det var jo virkelig festligt set i lyset af den situation, hun stod i, siger Lise Rønne og fortsætter:

- Det er nok det, jeg synes, var meget smukt ved hende – og som jeg har reflekteret over meget siden. For det var helt tydeligt, at hun insisterede på at være i nuet.

Det viste sig også, når Lise Rønne overnattede hos Kamilla, hvilket skete flere gange i løbet af det år, de kendte hinanden.

I nuet kan man ikke være ked af det

Selvom Kamilla lå i en sygeseng, og Lise i en anden seng ved siden af, så talte de ikke kun om livet og døden. De talte også om god musik og flotte mænd.

- Det var meget livsbekræftende at blive mindet om, hvad hele livet er. Det er både døden, men det er også at feste og få de vildeste grineflip sammen. Det var den palette, der altid var der, når vi var sammen, siger Lise Rønne.

- Og i det øjeblik, man taler om flotte mænd, god musik eller noget helt tredje, så er man jo faktisk et godt sted lige der, fortsætter hun.

For midt i nuet kan man ikke være ked af det. Det kan man kun, hvis ens bevidsthed beskæftiger sig med fortiden eller fremtiden.

Den pointe gengav Kamilla Bech Holten selv i interviewet med Politiken, før sin død.

Øjenåbneren fik hun, da en ven sagde netop de ord til hende. Herfra blev det noget, hun øvede sig i at tænke - og som hun til sidst syntes, hun mestrede.

- Det giver fuldstændig mening, siger Lise Rønne efter at have genlæst passagen fra interviewet i Politiken.

- For det var det, jeg syntes, var så kraftfuldt ved at være ved hendes side.

Og den evne er ikke det eneste, der har efterladt et aftryk i tv-værten.

For Kamilla Bech Holten var også et givende menneske, der helt tydeligt insisterede på at være noget for andre, selvom hun selv var syg.

Begge var de hudløse

Da de mødtes, var den dengang 29-årige Lise Rønne lige kommet ud af et kæresteforhold.

Det samme var Kamilla Bech Holten, der blev skilt undervejs i sit sygdomsforløb.

- Så på den måde har vi måske begge været et hudløst sted i vores liv, hvor det har været muligt at komme meget tæt på hinanden. Fordi der var et tomrum, siger Lise Rønne.

- Jeg tror godt, Kamilla kunne mærke, at hun kunne være noget for mig i den periode.

Hvis man beslutter sig for at sætte sig ud over sig selv og være noget for andre, så er det et rarere sted at være

Lise Rønne

Og det var hun. Både i form af sit selskab. Men også helt konkret ved at lade Lise Rønne komme så tæt på, som hun gjorde.

- Jeg synes, det var rigtig rart at få lov at være der, siger Lise Rønne.

Dog understreger hun samtidig, at hun slet ikke var den ven, der stod Kamilla nærmest.

Hun havde en meget stærk vennekreds, som oprettede en gruppe, hvor de koordinerede hendes liv. Det handlede om alt fra, hvornår man kunne komme og besøge hende, til hvem der kom med aftensmad hvornår.

- Jeg synes faktisk, det var virkelig stort af hende at tage imod, at der også var en masse venner, der gerne ville have lov til at hjælpe, siger Lise Rønne.

Men Kamilla Bech Holten insisterede også på at være der for sine venner.

Et rarere sted indeni

Lise Rønne husker eksempelvis en dag, hvor hun aflyste en aftale med Kamilla, fordi hun selv havde feber. Men selvom Kamilla var syg, kunne Lise ikke stoppe hende fra alligevel at komme over og stille suppe på hendes dørtrin.

- Og jeg tror godt, jeg forstår hvorfor, siger Lise Rønne.

- For hvis man beslutter sig for at sætte sig ud over sig selv og være noget for andre, så er det et rarere sted at være. For det er jo et sted, hvor man også selv bliver større, fortsætter hun.

- Det har jeg tænkt meget over siden, fordi jeg synes, det er vildt meningsfuldt - både når man ikke er syg, men også når man er - fordi det gør, at man også selv er et bedre sted.

Jeg tror godt, hun vidste, at det måske blev hendes sidste offentlige ord

Lise Rønne

Også det var noget, Kamilla Bech Holten selv lagde vægt på i det sidste interview, hun gav.

- Det handler om at skifte fokus væk fra sig selv - det er afgørende for at kunne være glad, sagde hun interviewet med Politiken.

Og faktisk husker Lise Rønne, at hun talte meget med Kamilla Bech Holten om netop det interview.

De sidste gode dage

Det var nemlig vigtigt for Kamilla at fortælle sin historie og give noget af sin livsfilosofi videre. For som Lise Rønne siger:

- Jeg tror godt, hun vidste, at det måske blev hendes sidste offentlige ord.

Interviewet blev lavet tre dage, inden Kamilla Bech Holten skulle gennem sin femte runde med kemoterapi.

På det tidspunkt vidste hun, at de tre resterende dage, kunne blive hendes sidste gode dage - måske med nogle lyspunkter indimellem.

Interviewet udkom 16. marts 2008. Og Lise Rønne husker, at Kamilla var glad for resultatet.

- Jeg følte, at det gav hende en ro, at hun havde fået sagt de ting, siger hun.

Et halvt år senere, 20. september 2008, døde Kamilla Bech Holten.

Lise Rønne fik beskeden over telefonen af en fælles veninde - Kamillas nærmeste. Hun var til stede sammen med Kamillas familie, da det skete.

Lise Rønne har svært ved at finde ordene for, hvor umådeligt trist det var at miste hende.

Men hun nåede at se hende en sidste gang, mens hun lå på palliativ afdeling på Bispebjerg Hospital. Og også her var Kamilla Bech Holten noget helt særligt.

Skrubbede mudder af bilen

Det viste sig med det samme, Lise Rønne kom ind ad døren til Kamillas stue.

Hun nævnte, at hun havde fået mudder på tøjet, fordi hun var kommet til at parkere bilen midt i en kæmpe mudderpøl, som hun trådte lige ud i på vejen ind på hospitalet.

- Det fikser vi, sagde Kamilla.

Så rejste hun sig op, skaffede en spand, vand og noget sæbe ude på gangen. Og så gik hun ud og skrubbede løs på Lise Rønnes bil.

Det var hendes måde at være i en fuldstændig ubærlig situation

Lise Rønne

- Det var et fuldstændig vanvittigt scenarie, og vi grinede sådan af det. Jeg sagde selvfølgelig: “Kamilla, lad være! Det er da mega ligegyldigt med det der mudder”. Men hun blev ved med at holde fast på, at nu fik vi lige ordnet den der bil.

At hun overhovedet havde kræfter til at gøre det, forstår Lise Rønne ikke.

- Men det siger jo bare så tydeligt noget om den kraft, hun har været drevet af. “Jeg gør noget. Jeg ligger ikke bare her. Jeg. Gør. Noget. Og nu kan jeg hjælpe Lise med at få mudder af hendes bil.”

Men det handlede overhovedet ikke om mudder. Det er Lise Rønne sikker på.

- Det var hendes måde at være i en fuldstændig ubærlig situation, siger tv-værten.

Intet var for privat

Både deres sidste møde - og deres første - er noget af det, Lise Rønne husker tydeligst fra sit venskab med Kamilla Bech Holten.

Alt andet om hvor svært det var, er trukket mere i baggrunden i løbet af de 13 år, der er gået siden hendes død.

Men Lise Rønne husker følelsen af, at hun kom meget tæt på døden, på en måde som hun syntes var svær. Og også meget privat.

- Men så meget desto mere, synes jeg også, det var utroligt smukt, at Kamilla lukkede mig derind, hvor det var allermest synligt, at hun var syg, siger Lise Rønne.

Den vigtigste erfaring, hun gjorde sig i løbet af venskabet, var, at der ikke var noget, som var for privat at tale om.

- Meget hurtigt mærkede jeg, at det var den eneste vej frem. For jo, det var rigtig hyggeligt at snakke om flotte mænd og spille højt på klaveret, men det var også vigtigt, at vi talte om det, der var der, og som fyldte det hele samtidig. At hun var rigtig syg, siger Lise Rønne.

Faktisk tror hun, at det eneste sted, hun kunne have trådt forkert, var ved at lade den elefant stå i rummet uden at tale om den.

Det vidste hun allerede dengang.

Men der er også meget, Lise Rønne først selv har forstået og mærket dybden af, i takt med at hun er blevet ældre.

Vi skal leve livet godt

For Lise Rønne tøver ikke med at sige, at hun - efter hun mødte Kamilla Bech Holten - selv er blevet bedre til at leve livet.

Især efter hun for et par år siden rundede de 40.

For hun havde måske tænkt, at hun ville sætte sig mere i sin lænestol og nyde, at der kom mere ro på, når hun kom dertil. Men faktisk er der sket det modsatte.

- Jeg synes, jeg er gået et gear op i nysgerrighed og åbenhed omkring livet. Jeg vil virkelig gerne gribe de gode muligheder, der kommer, siger hun.

Det var derfor, hun af ren lyst kastede sig over at læse litteraturvidenskab i en alder af 39.

Jeg er gået et gear op i nysgerrighed og åbenhed omkring livet

Lise Rønne

Det betød, at hun sagde farvel til sit job på DR - og på tv-skærmen - efter 17 år, fordi hun havde lyst til, at der skulle ske noget nyt. For hvad var det værste, der kunne ske?

Samme åbenhed fik Lise Rønne til at springe til på ‘X Factor’-scenen tidligere på året, da de ringede, og der var brug for hende. Herefter takkede hun også ja til at deltage i ‘Vild med dans’. For tænk at få den oplevelse med.

- Det er jo bare at tænke: “Det siger jeg da ja til, fordi, jeg tror, det vil gøre mig glad”, siger Lise Rønne.

På den måde er hun blevet endnu mere opmærksom på at gå med alt det gode i livet. Og på at være rigtig gode venner med sine venner.

For eksempel ved at sende den ekstra sms og ønske held og lykke, når der sker noget vigtigt i deres liv. Ved at spørge ind til de vigtige ting. Eller ved at hænge en gave på døren, hvis andre går igennem svære perioder.

Den opmærksomhed hænger sammen med en øget bevidsthed om at passe godt på livet, siger Lise Rønne.

Den har hun mærket med alderen. Og i takt med, at hun ser sine egne tre børn blive ældre.

Det er på den måde, Lise Rønne tænker tilbage på sin ven Kamilla Bech Holten - og med fornyet kraft kan mærke det aftryk, hun plantede i hende.

Se 'Vild med dans - Knæk Cancer' fredag klokken 20 på TV 2 og TV 2 PLAY.