Mink-sagen

Seneste nyt i sag om mink-sms'er

Hvad skete der? Mette Frederiksen (S) forklarede sin version, efter det kom frem, at hun og tre topembedsfolk har indstillet deres telefoner til at slette sms'er efter 30 dage.

Sletningen har medført voldsom kritik.

Tak fordi du læste med

Denne liveblog opdateres ikke længere. 

Mette Frederiksen afviser at svare på, hvem der rådgav hende til at slette sms'er

Under et doorstep forud for FN's klimatopmøde 2021, COP 26, bliver statsminister Mette Frederiksen af pressen spurgt ind til sletningen af sms'er. 

Statsministeren afviser at uddybe, hvornår hun blev rådgivet til at slette sine sms'er og af hvem. 

Hvem rådgav dig? Var det Barbara Bertelsen? 

- Det er Statsministeriet, der har rådgivet mig, jeg kan ikke kommentere yderligere, svarer Mette Frederiksen. 

Hvem i Statsministeriet? 

- Det er Statsministeriet, siger hun. 

Nick Hækkerup vil ikke bede politiet efterforske statsministerens sletning af sms'er

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil ikke bede politiet efterforske sagen om den automatiske sletning af sms'er på statsminister Mette Frederiksens mobiltelefon.

Det er han ellers blevet opfordret til af Venstre.

- Jeg mener ikke, at der på baggrund af Venstres opfordring er grundlag for at rette henvendelse til politiet. Hvis Venstre ønsker at indgive en politianmeldelse, så står det jo Venstre frit for, siger Hækkerup i en skriftlig kommentar til TV 2. 

Usikkert at slette sms'er, siger formand for IT-Politisk Forening

Formanden for IT-Politisk Forening, Jesper Lund, kritiserer den 30-dages slettefrist for sms'er, som har været praksis i toppen af Statsministeriet, for at være usikker.

- Det, man burde gøre i stedet for, er at sikre, at informationen på telefonen er krypteret og beskyttet af gode adgangskoder, en lang pinkode eller lignende. Det ville være meget bedre end en slettefrist på 30 dage, siger han til Ritzau. 

Justitsministeren får ikke slettet sine sms'er automatisk

Justitsminister Nick Hækkerups (S) telefon har ikke været indstillet til automatisk at slette sms'er efter 30 dage. Det oplyser Justitsministeriet i en mail til Tv 2. 

Ministeriet oplyser i samme ombæring, at indstillingen med automatisk sletning af sms'er har været anvendt på visse ansattes telefoner - heriblandt departementschef Johan Kristian Legarth.

Venstremand kalder Mette Frederiksen-interview for "pinligt"

Folketingsmedlem Jan E. Jørgensen (V) har ikke meget til overs for statsministerens udtalelser under interviewet med TV 2 tidligere torsdag. 

- Jeg synes, at det er et meget pinligt interview fra Mette Frederiksens side. Hun kan ikke engang svare på, om det er hende selv, der har sat telefonen til at slette sms’er efter 30 dage, siger han til TV 2. 

Venstremanden uddyber, at han finder det rystende, at Mette Frederiksen og andre ledende figurer automatisk har indstillet deres telefoner til at slette sms'er. Ifølge ham kan der ikke være tvivl, om at sms'er skal gemmes på lige fod med emails og andre skriflige korrespondancer i henhold til journaliseringspligten. 

- Mette Frederiksen har været justisminister. Det kan umuligt komme bag på hende, at sms’er ikke må slettes. Jeg synes, at det er rystende, siger han.

Tidligere særlig rådgiver husker ikke sms-sletning

Noa Redington, den tidligere særlige rådgiver for daværende statsminister, Helle Thorning-Schmidt har ”absolut ingen erindring” om, at han blev rådgivet af statsministeriet til automatisk at slette sms'er, han var ansat her.

Noa Redington er i dag politisk analytiker på TV 2.  

Afklaring bliver interessant

Børsens politiske kommentator Helle Ib siger, at de slettede sms'er efterlader indtrykket af, at der er noget at skjule. Men at en afklaring er velkommen.

- På den korte bane bliver det interessant at få afklaret, hvorfor netop lige topfolk i Statsministeriet – inklusive Mette Frederiksen – indførte en praksis om automatisk sms-sletning på mobilerne efter 30 dage. Hvem traf beslutningen og hvornår? skriver Helle Ib.

Lad være med at sende fortrolige sms'er

Man bør holde sig fra at sende fortrolige informationer via sms generelt, fortæller it-sikkerhedseksperten.

- Hvis det er sådan, at man har meget fortrolige oplysninger som statsminister på sin telefon, skal man ikke vælge en sms som kommunikationsplatform, siger Peter Kruse.

- Sms er simpelthen på alle måder ikke en sikker kommunikationskanal. De er som standard ukrypterede, bliver sendt ukrypterede og kan genskabes i ukrypterede form. 

Det lyder på mange måder som en lidt dårlig undskyldning, mener han. 

Kan godt genskabe slettede sms'er

Det er altså muligt at hive data ud fra en telefon. Også selvom det omhandler sms'er, der har været slettet. 

Det slår Peter Kruse, it-sikkerhedsekspert hos CSIS, fast overfor TV 2.

Og nu bliver det lidt teknisk. Fordi der er nemlig mange måder at hive data ud, der øjensynligt er blevet slettet. Men det er kun på overfladen. 

Som udgangspunkt findes der en masse professionelle og kommercielle værktøjer, der kan trække data ud af smartphones, fortæller han. Ønsker man det, og vil man overdrage telefonerne fysisk, er der stor sandsynlighed for at kunne gendanne sms'erne. 

- Selvom noget er slettet, befinder det sig stadig på en disk i telefonen. Det er markeret, som om, at det er væk, men det kan godt gendannes. Men jo længere tid, der går, jo større er risikoen dog for, at dataene bliver overskrevet, siger Peter Kruse. 

- Man kan også gå til teleselskaberne, og de skal gemme dataene i et år og har formentlig også automatisk sletning. Men man kan nok stadig gå ned på serverne og genskabe data, ligesom når noget er slettet på telefonen. 

Der er også en tredje mulighed for at hente tilsyneladende slettet data - eller sms'er.

- Indimellem ser vi data, der bliver lagret i skyen, og der kan de også ligge og blive genskabt fra, siger Peter Kruse.

Thulesen Dahl vil have Mette F. i samråd

Kristian Thulesen Dahl ønsker statsminister Mette Frederiksen i samråd om slettede sms'er. Det skal ske i Udvalget for Forretningsordenen, hvor Mette Frederiksen blandt andet bør orientere Folketinget om, hvornår den automatiske sletning er blevet sat i gang, siger Thulesen til Ritzau:

- Der er mange spørgsmål, der rejser sig. Det er rimeligt, at Folketinget får at vide, hvornår den automatiske sletning er igangsat, og hvem der har rådgivet hende til at gøre det, siger Thulesen Dahl.

Det er op til statsminister Mette Frederiksen, om hun vil stille op til samrådet.

Flere siger, at det ikke er normal praksis

TV 2 og flere af vores kollegaer i pressen har spurgt en række tidligere ministre, om de også slettede sms'er. Og det gennemgående svar er nej, fortæller TV 2s politiske reporter Sverre Quist. 

- Særligt interessant er det, at Mette Frederiksens forgænger, Lars Løkke Rasmussen, ikke slettede sine sms'er, og han tænker sit, når han hører om denne situation, siger han. 

Men der er også en enkelt stemme, der siger, at situationen er genkendelig. Søren Pind siger nemlig, at han har slettet sms'er systematisk, fortæller Sverre Quist. 

V: Dybt foruroligende

Sophie Løhde, der er politisk ordfører i Venstre, kalder interviewet med statsministeren "dybt foruroligende" og det modsatte af tillidsskabende. Det skriver hun på Twitter. 

Se et længere klip af interviewet

Se et længere klip fra interviewet med Mette Frederiksen, der netop har fundet sted, her. 

Hun siger blandt andet, at hun "går ud fra, at alle regler er overholdt i Statsministeriet". 

En række ubesvarede spørgsmål

Mette Frederiksen svarende gennemgående under interviewet i "meget overordnede vendninger", siger Sverre Quist, TV 2s politiske reporter, der interviewede statsministeren. 

Han gennemgår en række spørgsmål, vi endnu ikke har fået svar på. 

- Hun gav ikke svar på, hvem der rådede hende til at slette sms'erne. Det lader ikke til at være almen praksis i de øvrige ministerier. Var det Barbara Bertelsen, departementschef (som også har indstillet sin telefon til at slette sms'er efter 30 dage, red.), i denne sammenhæng? lyder det fra Sverre Quist.

- Et andet spørgsmål, der ikke blev besvaret, var, hvornår blev de her sms'er sat til at blive slettet. Var det, da hun trådte til som statsminister - altså uden specifikke hensyn? Eller var det, da problematikken omkring nedslåningen af mink begyndte at brede sig?

Det er alt sammen noget, der peger i retningen af, at det er meget afgørende at finde ud af, hvornår Mette Frederiksen og de tre andre slettede deres sms'er. 

Siger farvel

Mette Frederiksen forlader stedet igen, og der er ikke flere journalister, der får mulighed for at stille spørgsmål  denne omgang. Læs hendes svar og følg reaktionerne på interviewet her.

Bakker op om sms-genskabning

Mette Frederiksen bliver af et andet medie spurgt om, hvordan hun vil bidrage til minkkommissionens arbejde med at genskabe sms'erne. 

- Jeg forstår det sådan, at der er et ønske fra kommissionen om at genskabe sms'erne, og fra Statsministeriet siger man, at det vil man gerne bakke op om. Og det er det korrekte svar i denne situation, siger statsministeren til et andet medie. 

Har ikke været retningslinjer omkring sletning

Vil du give til tilsagn til, at der bliver gjort alt for at genskabe sms'erne? 

- Statsministeriet har allerede overfor kommissionen tilkendegivet, at man giver sit bidrag til det arbejde, der pågår nu, siger Mette Frederiksen. 

Hun tilføjer, at der indtil nu ikke har været retningslinjer omkring sletning af sms'er. 

Går ud fra, at regler er overholdt

- Den rådgivning, jeg har fået af sikkerhedshensyn, er, at det er fornuftigt at slå automatisk sletning til. Jeg går ud fra, at alle regler er overholdt i Statsministeriet, siger Mette Frederiksen. 

Det gentager hun et par gange. 

Men det er vel din pligt at overholde reglerne?

- Jeg går ud fra, at alle regler er overholdt, og jeg har ikke yderligere at tilføje til det spørgsmål. Det gælder i det her spørgsmål som i alle mulige andre. 

Men du ved ikke, om det er sket?

- Der er en kommission, der arbejder, og det kan jeg henholde mig til. 

Vil ikke svare på spørgsmål om teknik

- Jeg er blevet rådgivet i Statsministeriet af sikkerhedshensyn til at have automatisk sletning, og det har jeg valgt at efterleve, siger hun til TV 2.

Hun kan ikke svare på, om hun har haft den funktion slået til fra første dag som minister. Hun vil heller ikke svare på, om hun selv har sat den automatiske sletning til.